Mondanátok régi magyar sütemény, édesség recepteket?
leírnátok, hogy a
kráfli,
mustkolbász,
budin
az micsoda? köszi
Tortának soknak írtam le a nevét, mindet leírni rengeteg, de ha konkrétan megmondod melyik érdekel, azt leírom.
Budin:
Pesti élesztős budin.
Egy kevés tejben áztas be három deka élesztőt, keverd le egy cseréptálba egy negyed kilo íróvajat, tizen hat tojás sárgájával kavard bele az élesztőt, adj hozzá egy negyed kilo lisztet, ugyan annyi czukrot, hat tojás fehéréből vert habot, verd föl jól, tedd formába, hagyd megkelni, azután állítsd gőzbe és hagyd kisülni, ha föladod, öntsd le borhabbal.
Tejfel budin.
két egész tojáshoz egy negyed itcze (2 deci) savanyú tejfel és ugyan annyi finom leisztet kell felkavarni ugyan tojást teszünk bele és egy asztal kendőbe tesszük és forró vízbe fazikba egy óráig főzzük és szeletekbe vágni pirított czukros prézlivelle önteni.
(1 itcze = 8 deci)
A Pesti budinnál az a 16 tojás sárgája, szerintem elírás és csak 6 tojás sárgája kell, a fehérjére csak 6-ot ír.
(nehezen olvasható sokat forgatott 112 éves kézírású füzetből másoltam)
Linci torta:
20 lat (35 deka) finom liszt, 12 lat (21 deka) vaj, 3 evőkanál czukorpor, 3 tojás sárgája, 1 citrom héja és a leve; mind ezeket és evel egy kis segítségel a fentebbivel tésztát gyúrunk, kézel nem szabad sokat hozzá nyúlni, de jó sokáig kel a késel gyúrni, azután a gyúrótáblát finom czukoral behinteni és a tésztát finomra kisodorjuk és kis koszorúkat vagy csillagokat szaggatunk, a pléhet kevés vajal kikenjük s nem igen nagy h♪9ségben kisütjük.
(úgy látom ez a neve ellenére nem torta, hanem "linzer" teasütemény)
Honi torta:
Egy közönséges pohárnyi finomra tört czukrot, 6 tojás sárgájával habzásig el kel dörzsölni, ugyanazzal a poháral meghámozott finomra tört mandulát és ugyananyi finomra tört zsemlyemorzsát továbbá 6 tojás fehéréthabbá verve egy kevés szerecsendió virágot, szegfűszeget, narancs vagy czitrom héjat hozzá kel adni, azt mind egy óráig jól kevervén, kikenünk egy tortasütőt vajal, felét a tésztának beleöntjük, a másik felébe pedig elkeverünk egy finomra reszelt csokoládé szeletet ezt ugyané formába öntjük s igen lassú tűznél megsütjük, kiborítása után czukorba főt dinyét .... darabban és minden darab melé 5 ....mot teszünk, közepére pedig 3czu......diot s így föladjuk. (sajnos a füzet sarkát valami egérféle megrágta ezért vannak a pontozott részek)
Mustafa
nyíthatnál egy cukrászdát ezekkel a süteményekkel, olyan különlegessek és elérhetetlenek ma hogy biztosan sikeres lennél.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!