Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Van köztetek egészségesen...

Van köztetek egészségesen étkező? Ha igen, akkor leírnátok a het étrendeteket?

Figyelt kérdés
2012. jún. 18. 20:49
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
*heti
2012. jún. 18. 20:49
 2/14 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs abszolút tökéletes étkezés, csak arra lehet törekedni, hogy egyre jobban csináld. + Nem lehet egyik napról a másikra váltani, fokozatosan kell elhagyni az "egészségtelent" és növelni a zöldségek, gyümölcsök, fehér húsok, jó minőségű szénhidrátok arányát (a zsíros, cukros, finomított stb. ételek rovására).

Próbálj ki új dolgokat, egyél minél többféle zöldséget-gyümölcsöt, ill. ajánlom az Ízek és érzések magazint, 2 havonta jelenik meg, reformtáplálkozásról szól, jó receptekkel, + sok új alapanyagot meg lehet ismerni, pl. bulgur, rebarbara stb.

2012. jún. 18. 22:03
 3/14 anonim ***** válasza:

Hát,ha úgy vesszük,sportoláshoz igazított étrendem van,ami szerintem alapvetően egészséges lenne mindenki számára.

A lényege röviden az,hogy a felesleges szénhidráttól és zsírtól kímélem magam és minden kémiai anyagtól,amik már szinte mindenhol ott vannak.

Bevallom,édességet már rég óta nem eszem,szerencsére olyan önmegtartóztatást fejlesztettem ki magamban,hogy sokakat már nem is kívánok.Maximum a magas kakaótartalmú étcsoki,de abból is egy-egy kocka.(Meg edzéshez szőlőcukor,de mivel te szerintem csak úgy általában kérdezted,ezért nem fogok edzésorientált étrendet írni,csak azon alapelvek szerint egy hasonlót.)

"Disznóételeket" már szintén egyáltalán nem eszem.A fehérjeszükségletemet mára már leginkább szárnyasokból,tojásból,halból,és soványabb sajtokból pótlom,nem mellesleg hüvelyesekből is.Nem is emlékszem mikor ettem utoljára felvágottat :D.Elég,ha vendégségekben megkínálnak ilyenekkel,tehát heti egyszer egy nagyétkezés alkalmával belefér,de semmi több.

Ezek az alapvető élelmiszerek nálam:barna és félbarna kenyér,különböző sajtok,hal minden mennyiségben(konzerv és abból is a paradicsomos fajta lehetőleg,ruszli),tojás(ebből nálam sok fogy),nagyon sok zöldség,gyümölcsök.Ha főétkezéshez akarok valamit csinálni,mindig nyersen veszem,lehetőleg őstermelőktől."Főzni" is kicsit máshogy szoktam.Van egy párlógépem,ezen van összesen egy darab gomb;az időzítő.Több szintje van,ezekbe kell belepakolni a húst,a köreteket.Igazából el sem lehet rontani benne semmit,és akár négy személyre is tudok benne főzni.Ebben szoktam megpárolni a halat vagy csirkét,zöldségeket,mellé pedig a legtöbbször krumplit vagy rizst.

Ezzel a felesleges zsírral készített ételeknek elejét vehetem.A többire odafigyelek,a túlzott szénhidrátmennyiséget pedig ahogy írtam,be sem hozom egyszerűen a háztartásba.Inni már évek óta csak vizet és tejet iszom.Néha turmixokat,gyümölcslevet(persze 100-asat),és mértékkel sört a biotin miatt.Kólát,egyéb üdítőket már egy ideje nem látott a ház.Teázni szoktam még,kevés vagy semmi ízesítéssel,és lehetőség szerint minél magasabb gyümölcstartalmú gyümöcsleveket venni.

Egy átlagos étrend néhány átlagos napomon ilyesmi:

Reggeli:Főtt tojás(3),pirítós,egy fej paprika,egy fej paradicsom,tejföl,sajt.

Ebéd:párolt csirkemell,párolt krumpli,párolt spárga.

Vacsora:ruszli,zöldhagyma,barna kenyér vajjal,egy fej paprika.

Reggeli:tükörtojás vajban(3),fentiekhez hasonlóan zöldségek.

Ebéd:lencsefőzelék.Olívaolajban rántott csirkemell.

Vacsora:sajt,tejföl,teljes tej,fentiekhez hasonlóan zöldségek.

Reggeli:Egy literes "turmix",teljes tejjel,eperrel,meggyel,málnával,két nyers tojásfehérjével,egy kanál mézzel,sűrűre keverve.

Ebéd:párolt hal,köret ízlés szerint.

Vacsora:buggyantott tojás,pirítóssal,zöldségekkel.

A főétkezések közti "ehetnéket" gyümölcsökkel,joghurtokkal csillapítom.

Természetesen ezt most úgy írtam le,mint fiatal,sokat sportoló és egyébként nem túl fantáziadús egyén,így bőven van rajta mit mérsékelnie egy átlagos személynek,de szerintem ha néhány dolgot átvesz belőle,azzal már előbbre van.Ez pedig egy sablon étrendterv volt,amit leírtam,hasonlókat hangulattól és igénytől függően szoktam variálni,szerencsére megtehetem,mert nagyjából a magam ura vagyok ezen a téren.

2012. jún. 18. 22:09
 4/14 anonim ***** válasza:

hát én inkább próbálok figyelni az étkezésre

tegnap

reggeli

2sz barnakenyér sovány sajtkrémmel, 4sz csirkesonka, paprika, paradicsom

ebéd 1 nagy szelet párolt csirkemell cukkinivel, hagymával

vacsora joghurt 20dkg túróval

közte málna, alma

ma

reggeli

2sz barna kenyér sovány sajtkrémmel 4sz csirkesonka, paprika, paradicsom

ebéd 2nagy párolt krumpli cukkinivel, hagymával, 1sz csirkemell 1-1 nagyobb és kisebb csirkecomn, 1 kisebb máj párolva

vacsora joghurt zabkásával

közte málna, alma

holnap

reggeli

2sz barnakenyér sovány sajtkrémmel és sajttal, paprika, uborka

ebéd

májgaluskaleves, rakott zöldbab

vacsit még nem tudom

ált reggelire szendvicset eszek-barnakenyér, sajt, sajtkrémek, főtt tojás, sonka és zöldség vagy zabkását gyümölccsel, joghurttal

ebéd ált. leves-pulykából gulyás, becsináltleves, kertészlevesek, májgombóc

főzelék, rizs, krumpli, zöldségek

hús, hal, tojás

2012. jún. 18. 23:05
 5/14 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát!

Nagyjából én is így étkezem, de én kerülöm a tojás túlzott fogyasztását, mert az ugye nem jó a koleszterinnek. Továbbá, nem veszek nagyon barna kenyeret, mert az többnyire festett. Igazából nagyon nehéz jó alapanyagokat beszerezni. Szerintem nehezebb, mint egészségesen étkezni.

Köszi még egyszer!

2012. jún. 19. 09:55
 6/14 A kérdező kommentje:

Második! Megkérdezhetem a pároló típusát? Milyen márka?

Én is kéne vegyek egyet.

2012. jún. 19. 11:46
 7/14 anonim ***** válasza:

Második vagyok.

Én nem mondanám,hogy igazán ajánlom a sajátomat,mivel régóta csak állt,és most lett előszedve,nem volt még annyit használva,hogy az esetleges hibák kiütközzenek rajta,bár eddig semmi baja nem volt.És nem is gondolom nagy márkának-a márkája pedig Moulinex.Biztos vannak jobb,profibb párolók is a piacon (pl. LG),szét kell nézni,nem is tudom,hogy a sajátomat lehet-e még kapni.

Itt van,ez az enyém:

[link]

[link]

Az egyetlen bajom vele,hogy kézzel nagyon körülményes a tisztítása.

2012. jún. 19. 12:30
 8/14 anonim ***** válasza:
Megint második vagyok,a tojásfogyasztásból eredő koleszteringondot én úgy oldom meg,hogy napi max. 3 tojás után a többi sárgáját nem eszem meg.De ahogy írtam,szerintem egy átlagos életvitelt élő egyénnek erre felesleges ilyen szinten odafigyelnie.
2012. jún. 19. 12:32
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszi! Ezek az ilyen kütyük általában körülményesen tisztíthatók. Macerás, nekem is van pár konyhai gépem, de csak áll a szekrény tetején, de azért egy párolót még vennék. :)

Nekem a gyomrommal is baj van és a koleszterinszintemmel is, pedig még nem is vagyok öreg sem és túlsúlyos sem (48kg. 160 cm.)

Tejet, almát, sárgabarckot, hagymát, foghagymát, stb. nem ehetek (ez FODMAP diéta), mert a vékonybelem nem emészti a rövid láncú szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Amióta tartom a diétát egész jól vagyok. De volt olyan időszak, mikor azt sem tudtam mit egyek, mindentől rosszul voltam.

Én a folyadékbevitellel vagyok gondban, nem tudok napi még 1,5 literrel sem meginni. Valahogy nem megy, vagy nem fér, nem tudom. :)

2012. jún. 19. 14:48
 10/14 anonim ***** válasza:

Mindenképpen vizet igyál. Régen én is keveset ittam. Én úgy növeltem a napi adagot, hogy palackozott vizet ittam. Mindig figyeltem, hogy legalább két 1,5 l-est megigyak.

Az ásványvíz nem kötelező, de érdemes palackba tölteni a vizet, hogy lásd mennyit ittál.

Én ma már legalább 3 litert iszok naponta.

2012. jún. 19. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!