Hogyan helyes? Májas kenyér vs Májasos kenyér
Figyelt kérdés
És ez halál komoly, melyik helyes nyelvtanilag, és melyiket használjuk a szlengben.2012. máj. 16. 11:48
1/23 anonim válasza:
máj+as! hallottál te már olyat hogy valaki házasos?! Remélem a kérdés vicc volt, mert ez nagyon alap.
2/23 anonim válasza:
Májkrémes kenyér. A májas eleve a májkrém rövidítése, így az mindenképp szlenghez megy, tehát a májas kenyér és a májasos kenyér is kiesik.
3/23 anonim válasza:
A vajasos kenyérről nem is beszélve :DD Amúgy igen májkrémes, vagy max májas
4/23 A kérdező kommentje:
Tehát ha a májas a májkrém szlengje, annak csak akkor lenne értelme ha májasost írnánk, vagy kenőmájas lett egyszerűsítve?
2012. máj. 16. 12:07
5/23 Phoney válasza:
Ha létezik májas, akkor létezik májasos kenyér is. A szlenget is lehet helyesen és helytelenül ragozni. A legszerencsésebb forma persze a májaskrémes kenyér lenne, mivel a májkrém és a májaskrém sem egész ugynaz.
A májas kenyér itt nem helyes, mivel azt jelentené, hogy máj van rajta.
6/23 anonim válasza:
Szerintem mindkettő lehetséges, bár értelme csak a májasnak van.
7/23 anonim válasza:
Ilyenkor amikor felteszel ilyen kérdést nem árt előtte hangosan akár többször is elismételgetni a mondatokat
"Májas kenyér"
" Májasos kenyér"
Hallásra is kiderül rögtön,hogy melyik helytelen.Szinte bántja az ember fülét.
Akárcsak a "motrot vettem"
8/23 anonim válasza:
vagy mállyassossossal megkent kenyér
9/23 anonim válasza:
májasos kenyér, lángosos bódé, szerintem ez így oké.
10/23 anonim válasza:
és mi van a kenőmájas főnévvel? nem egy szép szó, de van ilyen, és biztos nem a kenőmájkrém szóból van szlengesítve.
Ezzel a "kenőmájas kenyér" is hülyén hangzik, jobb a "kenőmájasos kenyér".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!