Miért van az hogy régen a barna kenyér volt olcsóbb, de most már a fehér?
mikor régen? nem emlékszem ilyesmire.
Amúgy a barna olcsóbb kellene legyen, mert a teljes kiőrlésű liszttel kevesebb munka van. De nem ez számít úgy látszik, hanem hogy aki azt gondolja, hogy egészségesen akar étkezni, az általában a barna felé hajlik, így azért többet tudnak kérni.
Azért drágább most a barna kenyér,mert az emberek elhiszik,hogy ez egészségesebb,mint a fehér. Ami divatos,az mindig drágább.
A háború előtt nem ettek az emberek korpás kenyeret. A korpát a disznóknak adták. Vagy búzalisztből sütött fehérkenyeret ettek. Ez volt az általános. Vagy rozskenyeret (korpa nélkül).
A háború után lehetett korpás,barna kenyeret kapni,ami ha jól emlékszem 1,60 Ft volt. A fehérkenyér 3.60 Ft.
Elég hamar abbahagyták a barna kenyér sütését. Ugyanis azt nem enni vették,hanem a disznókat etették vele,mivel a takarmány hiánycikk volt.
Aki a divat után megy,az fizesse meg. A fehérkenyér semmivel sem egészségtelenebb,mint a korpás kenyér.
Régen a kenyér, olyan volt, mint a kalács. Foszlós, szépen megkelt, könnyű volt, és persze akár 2 hétig is elállt anélkül, hogy bármi baja lett volna. Ez volt a fehér kenyér.
A barna kenyér kevésbé volt kidolgozott, és bizony, nemcsak a tiszta búzából készült, hanem közé volt őrölve a korpa is.
Az ár-különbözet mutatta a minőség közötti különbséget is.
Mostanában pár éve valaki kitalálta, hogy a barna kenyér egészségesebb, és ezzel felborította az addigi ár-érték viszonyt, ez már csak a piac hatása. Majd lecseng ez is mint az zsír vs. étolaj, és annyi minden más is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!