14 éves vagyok, és káros lehet nekem az energiaital? Csak kiváncsi lettem, mert eddig körülbelül 10 dobozzal ittam meg
Rendszeres fogyasztása felnőttnek is káros.
Persze attól a 10 doboztól nem fogsz elpatkolni, de inkább felejtsd el a jövőben.
Nekem sem volt könnyű leszokni róla, most már csak egy-egy ritka alkalommal iszom, ha hulla fáradt vagyok de pörgősen kell dolgozni, mert szorít a határidő.
Igen igen ezt én is alá írom hogy mondjátok ha fáradt vagy akkor kell inni meg a szív verést gyorsítja ha jól tudom.
14 éves korban elkezdeni nem nagyon egészséges ://
14 évesen ne igyál energiaitalt. Pláne nyáron, mikor kockásra aludhatod a fejed. 10 doboztól nem lesz bajod, de ha hosszú időn át, sokat iszol, akkor lehet.
Egy kis tájékoztató, hogy valóban egészségtelen: Az energiaitaloknak két fő összetevőjük van: a taurin és a koffein. A taurin egy aminosav, ami az emberi szervezetben is megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az idegrendszerben lelhető fel ez a kéntartalmú aminosav. Azért teszik az energiaitalba, mert élénkítő hatású. Képes arra, hogy a glükózt bejuttassa az izomsejtekbe és ez által fokozza a teljesítőképességet. Ez az összetevő a kiskorúaknál okoz gondokat, amennyiben energiaitalt fogyasztanak reggeli helyett, ami nem ritka eset. Ugyanis ha a taurin a glükózt az izomsejtekbe juttatja, akkor a vércukorszint lesüllyed és szédüléshez, eszméletvesztéshez vezethet, illetve fokozódik a szívverés. A másik fő összetevő a koffein, amely a világ egyik legelterjedtebb pszichoaktív drogja. A koffein összehúzza a perifériás ereket, viszont az agyban kitágítja az ereket, ami által az agy több oxigénhez jut. Ugyanakkor stresszhormonokat szabadít fel a mellékveséből, amitől az egyén felpörög azzal, hogy a stresszhormonok felszabadulnak, a veseerek kitágulnak és fokozódik a vizelet-kiválasztódás. Több nyugati államban betiltották a taurin tartalmú energiaitalokat. Továbbá nemcsak taurin és koffein rejt veszélyeket, hanem az is, hogy az energiaital gyógynövény-kivonatot is tartalmaz. Több eset is bizonyítja, hogy gyógynövényekből készült gyógyszerek, valamint az alkohol és az energiaital közös hatása akár a szív megállásához is vezethet. Pl. a Ginkgo bilobának értágító hatása van, így akár vérzést is okozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!