Kocsonya?
Bőr nélkül is lehet finom és jó .
Nem kell sok fokhagyma sem,csak úgy a normi mennyiség,hisz nem attól ragad a kocsonya,hanem a húsokból kifővő enyv miatt.
helyesbítelek, utolsó, az enyv nem a húsokból fő ki elsősorban, hanem a (sok-sok)csontokból, porcból és a bőrből is, bezony-bezony.
Ha ezek egyikét sem akarod bele tenni, akkor használj zselatint.
Recept: nagyon lassan, soksok szemes borssal ízlés szerinti fokhagyma és 2 fej vöröshagyma társaságában hideg vízben felteszed a rengeteg megtisztított csontot, húst, bőrt együtt főni, a lehető legkisebb lángon, lefedve. (Ha 3 percig előtte magában forralod a húokat, utána alaposan újra megmosod mindet, tiszta lesz a kocsonyád.)
Ez így elketyeg 3-4-5 órát alsó hangon, forrnia nem szabad. Ha puha, bele rakod a zöldségeket, erősebb lángra kapcsolod, ha minden puha, darabos alkatrészeket kihalászod,a lét fűszerezed, sózod. zöldségeket és husikat eligazgatod a tálban, leöntöd lével és hideg helyen dermeszted pár órát.
Kulcs a rengeteg bőr, porc és csont!
Eszedbe ne jusson zselatint használni. inkább vegyél még két körmöt...fokhagyma mértékkel, csak annyi, hogy az ízét ne vigye el, magyarul ne csak fokhagymaízű lé legyen.
kétség kívül a fokhagyma is kocsonyásít.
zöldséget sem tesz bele mindenki, bár a szalonkocsonyában jól mutat.
szóval felteszed a letisztított húsokat, bele egy egész hagyma, szőröstől bőrösől (héjjastól) kb 5-6 gerezd fokghagyma, pár szem egész bors.
finoman sózni, és igen lassú tűzön négy-öt órát főzni.
utána leszűrni, a húsokat szépen mélyebb tányérra rendezni.
a levet mégeszszer átszűrni, finom szűrőn, ha kell zsírtalanítani.
ezt rámerni a húsokra, hogy rendesen ellepje.
hideg spájba, kamrába tenni, hogy szépen megszilárduljon.
a hűtő is jó, csak meg kell várni, míg kihűl.
a kocsonya inkább téli finomság, de nem lehetetlen most sem elkészíteni.
üdv.
A 12,32 szerint csinálom én is, annyi különbséggel, hogy mi külön kislábasban zsírt melegítettünk, azt törtpaprikával elkevertük, és amikor már minden a tányérokban volt, akkor egy kicsit meglocsoltuk vele a kiszedett kocsonyát, így (mi szerintünk) gusztább a kinézete.
Hogy mennyi vízzel kell felönteni főzés előtt, azt mi mindig kimértük előre:
A megtisztított húsokat kiszámoltuk, hogy hány tányérral lesz (pl. egy tányérba fér 3 vagy 4 db. = attól függ, mekkora a hús, és mekkora a tányér, vagy tálka). A vizet azzal a tányérral mértük rá + 1 tányér az elfövésre.
Ha a vizet nem méred ki, és túl sokkal főzöd, kevésbé lesz kocsonyás, és kevésbé fog megaludni.
Az altatásnál vigyázz, ha hirtelen hideg helyre pakolod őket kihűlni, könnyen megrepedezhet a teteje, és utána nem lesz guszta. Olyan helyre tedd, ami inkább lakáshőmérséklet, mint pl. légkondis hideg valami.
Ne izgulj, sikerülni fog!
12.32-es vagyok, tényleg a vízről nem írtam, a kimérés valóban jó ötlet. csak én egy és ugyanazon nagy fazékban főzöm mindig, ugyanannyi hússal, és így tudom, hogy abból hány tányérral lesz.
amúgy mi is megpirospaprikázzuk, de csak száraz fűszerpaprikával ,akkor, amikor fogyasztjuk.
üdv:)
Még a zsírtalanításhoz pár tipp.mert ugye úgy szép a kocsonya , ha tiszta, nem fagyott zsírfoltos:)
ha nagyon zsíros, főzás közben is leszedegetheted kaállal folyamatosan a zsírt. ha először leszűrted, akkor is várj egy kicsit a kimeréssel, egy pohárka hidegvíz hozzáadásával a tetején dermedni kezd a zsír. ezt is finoman kanalazd le.
a második , finom szűrés után, sos-sok egylapos szalvétával, amit áthúzol a tetején, szinte teljesen
zsírtalaníthatod.
sok sikert, és majd írj, hogy sikerült:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!