Csirkemellbol valami jo kajat?
Csirkesaláta (4 személyre)
Hozzávalók:
csirkemell 25 dkg, paradicsom 20 dkg, kígyóuborka 20 dkg, csemege
kukorica 20 dkg, zöldbab 20 dkg, tejföl 2 pohár, mustár 2 evôkanál,
olaj 2 evôkanál, petrezselyemzöld 1 csomó, fokhagyma, bazsalikom,
borsikafû, só, tej az áztatáshoz
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet kicsontozzuk, az így kapott szeleteket
befûszerezzük és besózzuk, majd tejben kb. 1 óráig, áztatjuk. Közben a
mirelit zöldbabot és a kukoricát enyhén sós vízben megfôzzük. A
megtisztított paradicsomot cikkekre, az uborkát pedig kb. 2 cm hosszú
hasábokra vágjuk. A csirkemell szeleteket kivesszük a tejbôl és 2-3 cm
hosszú csíkokra vágjuk, majd egy olajjal kikent edényben
(teflonbevonatú lábas) átpirítjuk és kevés vizet aláöntve, megpároljuk.
Ha a csirkemell megpuhult, hagyjuk kihûlni, mialatt elkészítjük a
mártást. A sovány tejfölt kikeverjük a mustárral, a zúzott
fokhagymával, borsikafûvel. A kihûlt húscsíkokat összekeverjük a
zöldségekkel, ízesítjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, végül a
mártást ráöntjük és 1-2 óráig hûtôszekrénybe tesszük, hogy összeérjen.
Szalonnába tekert csirkemell
Hozzávalók:
6 egész csirkemell, 12 vékony szelet császárszalonna (bacon), só,
bors, őrölt fekete bors, enyhén csípős őrölt pirospaprika, kevés olívaolaj
Elkészítés:
A
csontról kétoldalt lefejtjük a húst. Így tizenkét fél csirkemellet
kapunk. Zsírtalanítjuk a húst. Ha a melldarabok vastagok, akkor kicsit
klopfolhatjuk. Besózzuk, majd egy órát állni hagyjuk. Utána őrölt
fekete borssal és csípős paprikával bedörzsöljük, betekerjük a húsokat
a vékony szelet szalonnákba. Két-három óráig nem légmentesen zárt
edényben újra állni hagyjuk, majd parázs felett, rostlapon lassan
süssük, hogy ne csak a szalonna süljön meg, de a mell belseje is, s
hogy a szalonna zsírja átjárja a mellet. Sütés közben néha olívaolajjal
átkenjük. Köretnek kiválóak a rostlapon sült, vékony szeletekre vágott
zöldségek: paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini (melyeket sütés
közben morzsolt bazsalikommal szórunk meg). Tálalás előtt csípős
barbecue-szósszal kenjük be a húsokat. Káposztasalátát vagy kovászos
uborkát kínáljunk hozzá.
Én ezt szoktam. Felvágom csíkokra a csirkemellet, majd felteszem egy serpenyőbe amiben előtte olajon pirítottam hagymát. Hirtelen átsütöm (amíg kifehéredik mindkét oldala), majd felöntöm fehérborral (vagy sörrel). Teszek bele egy erőleveskockát, vagy ha nem, akkor sózom és borsozom, de a sózást azt a legvégén.
Megvárom míg elfő rajta a bor/sör és picit még pirítom. Rizzsel nagyon jó.
Ha szaftosabban szeretném, akkor több alapot csinálok (olaj+hagyma, persze ne legyen túl olajos) és pici vizet is teszek hozzá, vagy nem várom meg teljesen míg elfővi a levét.
Ha ropogósra csinálod, utána tudsz olyat is, hogy kis darabokra vágod a megpirult húst és majonézes alapba forgatod, majd az egészbe beleöntesz egy darabolt anaászkonzerv tartalmát (a lé is mehet). Úgy is nagyon finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!