Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A véleményetekre vagyok...

A véleményetekre vagyok kíváncsi, lehet az alábbi módon házilag sonkát készíteni?

Figyelt kérdés
Ismerősünk elhatározta felgyorsítja a sonka készítésének folyamatát. Elkezdte 5 kg-os első lapockáját, tömény sós, pácleves oldattal fecskendezni. (ehhez hagyományos injekciós tűt használt fecskendővel) 1 hétig fecskendezte bele a folyadékot, majd 1 hétig, állítása szerint szikkasztotta a hűtőszekrényben, de az vizet már nem engedett ki magából. Két hét után úgy döntött szeretné felfüstöltetni velünk, a szerinte tökéletes állapotban lévő lapockát. 6 napos füstölést szeretne sonkájának, ami jelenleg úgy néz ki a belepumpált 1,5 l folyadéktól, mint Szandika szája a VV-ben. Párom ódzkodik a dologtól, nem szívesen vállalná el. Szerettük volna meggyőzni, hogy így nem lesz a legjobb, de hajthatatlan. Próbálkozott már valaki közületek hasonló módon sonkát készíteni?
2011. febr. 17. 21:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Butélia,gyere haza!
2011. febr. 17. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
hát én nem ennék belőle
2011. febr. 17. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ilyesmiről még nem is hallottam. A beletett víztől nem lehet jó. Nem járta át a só a sonkát, a víztől nemcsak ízetlen,de hamar meg is fog romlani.A hűtőben tárolás miatt már lehet,hogy belül most is romlott már. Olyan,mintha nyers húst tárolt volna egy hétig. Sonkának pedig 6 nap füstölés nagyon kevés,és még hosszabb füstölés sem fogja eltarthatóvá tenni.

Mi 3 hétig tartjuk a sóban. Néhány napig hideg kamrában szikkasztjuk,majd lassú füstön minimum két hétig füstöljük.

2011. febr. 17. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Hogyan füstölitek 2 hétig? Folyamatosan megy rá a füst, vagy csak begyújtotok alatta minden nap, s füstöl ameddig füstöl? Mi 2-3 napig szoktuk, de akkor éjjel-nappal megy rá a hideg füst. Kb 3 óránként ellenőrizzük, legyen alatta parázs, azt fojtjuk le mindig megfelelő mennyiségű fűrészporral.
2011. febr. 17. 22:07
 5/9 doboszoli ***** válasza:
100%

Természetesen rendelésre szoktam parasztsonkát is készíteni, bár nem szívesen, elég macerás, veszélyes mutatvány.

A leírt páclé beinjektálás az ipari gyártásban bevett módszer, term. szigorú technológiai szabályok mellett.

Így tehető néhány nap alatt "fogyaszthatóvá" a gyorspácolt

sonka, csülök, stb. Azonban ennek a szavatossága két hét körül van, íze pedig.... mondjuk szépen, hogy semmi köze a sonkához. Én így készítem:

A szép kerekre formázott sonkából, (comb, vagy lapocka)

érdemes a combcsontot kivenni(nem kötelező), egyrészt a későbbi könnyebb szeletelhetőség miatt, másrészt így a belsejéhez hamarabb jut a só, nem lesz "fáradt" a hús.

Ha nem rendelkezünk gyakorlattal, ezt a munkát hagyjuk szakemberre, aki három vágással elvégzi a műveletet.

Ezután kizárólag konyhasóval, abból is a durva szemű asztali JÓD MENTESSEL (kék csomagolás!) vastagon besózom a húst egy alkalmas edényben. Néhány napig 18 fok körüli helyen tartom, hogy a só olvadjon. Az elolvadt sót mindig pótolom a húson. Ha jó a hőmérséklet, és az alapanyag, 3 nap alatt a sólé szinte ellepi a sonkát. 10 fok alatti helyen, naponta megforgatva, meglocsolva a sólével, 4 hétig érlelem. Ha a sonka nagyon nagy, a 6 hét sem szentségtörés.

Az idő elteltével a sóléből kivéve, lemosva, 24 órára 6%-os fedőpácba kerül, majd leszikkasztom. A fedőpác szükséges, hogy a sonka külső, és belső sókoncentrációja kiegyenlítődjön. Itt is csak konyhasót használok.

A füstölés hideg(20 fok alatti) füstön történik, ám legelőször a húst meg kell melegíteni a forró füsttel, mert másként nem lesz szép a színe. Miután egyszer csöpögésig melegedett, a tüzet külső tűztérbe réve engedjük rá a hideg füstöt. Nappal füstöl éjszakára kialszik, másnap újra begyújtás, addig amíg a sonka tapintása száraz nem lesz. Ez általában 3-4 nap. Alkalmas az akác, tölgy, bükk, illetve ezek fűrészpora. Ha alkalmanként a fűrészpor közé maréknyi kukoricadarát dobunk, még szebb színt kapunk.

Hát csak tessék bátran kísérletezni!

2011. febr. 18. 06:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló! Csak egy konkrét érvet mondj, amivel az ismerősünknek be tudjuk bizonyítani, hogy a 2 hete hűtőben tárolt húsa, amibe fecskendezte a folyadékot, már nagy valószínűséggel romlott. Nem akarja ezt megérteni, fel akarja velünk füstöltetni, hiába mondjuk neki, hogy mi nem vállaljuk, mert semmi értelme. Nem akarjuk megsérteni, de nem hajlandó megérteni minket!
2011. febr. 18. 12:18
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A sonkát azért kell besózni, hogy kiszáritsa a húst, mert nedves állapotban nagyon gyorsan romlik a hús - ezért nem lehet napokig tárolni a frisset. Az összes tartósitó módszer lényege, hogy aránylag gyorsan minél több vizet kivonjanak belöle, akár soban pácolás, akár levegön száritás. Ha ehelyett az ismerös még külön vizet nyomkod bele, akkor ezzel a rohadást gyorsitja, és igy kimopndottan veszélyes fogyasztani.

(A nagyipar gyorsérlelés szigorú hümérsékleti körülmények között történik gyakorlatilag steril körülmények között - ezt házilag nem lehet megoldani. Ezen kivül az ilyen "sonkát" CSAK fözve vagy sütve szabad fogysztani, és úgy is csak rövid ideig.)

2011. febr. 18. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 doboszoli ***** válasza:
100%

Utolsó megadta a szakszerű, korrekt választ.

Miért kell siettetni? Én sem vállalnám füstölni.

2011. febr. 18. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Ne vállald, mert azt sem tudjátok mennyi nitrát-nitrit van benne, az injekciózás meg szigorú gépi technológia.

Kerek perec mondjátok meg neki, vigye a retekbe a botulinos sonkáját.

Mutassátok meh neki ezt az oldalt, és több ember véleménye van itt aki már látott sonkát.

A kajával, föleg tartósítással NEM SZABAD kísérletezni, mert életveszélyes.

2011. febr. 21. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!