Hogy lehet házilag marcipánt és karamellát késziteni?
megszeretném a barátom lepni mikor legközelebb jön hozzám :)
17/L
Marcipán:
Azonos mennyiségű fehér mandulát és cukrot nagyon finomra meg kell darálni. Annyi tojásfehérjét önteni hozzá,hogy gyúrható massza legyen. Két folpack vagy sütőpapír között lehet kinyujtani.
Ne egy egész fehérjét tégy hozzá,hanem kevesebbet. Ha kell,inkább pótold utána. Ha mégis sok lett,akkor porcukrot tegyél még a masszához.
Színezheted ételfestékkel,kakaóval stb. Ha marad,folpackban a hűtőben sokáig eláll.
Karamell:
Cukrot víz nélkül,állandóan kevergetve felolvasztasz. Vajazott tálcára öntöd,ott megkeményedik.,és össze lehet törni.
Keverhetsz közé darabos diót,mogyorót stb.
Én vajkaramellát szoktam csinálni: a cukrot egy jó vastag fenekű lábasban, vagy lángelosztó lap fölött lassú tűzön kell hevíteni, hogy folyékonnyá váljon. Nem kell kevergetni, és türelmesnek kell lenni, viszont ha folyik, azonnal le kell venni e tűzről. Egy kicsit hagyni kell hűlni (ez a nehéz része), mert ha túl forró, megég benne a vaj és keserű lesz. Aztán bele kell keverni a kis darabokra vágott vajat. Elég sok kell, legalább annyi, mint a cukor. Ha a vaj nagyon kihűti, kicsit a tűz fölé teheted, de vigyázz, hogy ne égjen oda.
Azt nem értem, ahol együtt hevül a cukor és a vaj, tuti, hogy a vaj odaég, mire a cukor felolvad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!