Kovászos uborka készítésénél felforraljam a vizet és öntsem le vele az uborkákat, vagy hagyjam langyosra hűlni, vagy csak sima vizet használjak?
Természetesen a só az benne lenne, de ez sem tiszta hogy csak sós vizet használjak és a fűszereket külön tegyem az üvegbe, vagy együtt főzzem fel a sós-fűszeres vizet? Hogy az ízletesebb?
Roppanós uborkát szeretnék.
Azt hallottam hogy nem jó nagyon melegre tenni, elég neki a maximum 25 fok árnyékban.
Sajnos egyszer 30 fokos melegre tettem és pár nap alatt szétfőtt az uborka.
Hosszan se fogom bevágni mert csak könnyebben szétfő, szétesik.
Elég a két végét levágni.
Általában az a megszokott, hogy felforralt és lehütött vízzel öntik fel.
Forró/meleg vízzel nem jó, mert attól megfö az uborka, löttyedt lesz.
A csapvízzel meg az a baj, hogy a legtöbb helyen fertözött, amitöl az uborka nem savanyodik, hanem megrohad.
Ja és még egy: hosszában vágd be, különben kivül elpuhul, belül meg még teljesen éretlen, nyers marad.
Amit nem értek, mi az, hogy "szétfő" az uborka?? Nyers uborka vízzel felöntve nem tud megfőni!!!!
Ha ez alatt azt érted, hogy túlpuhul, annak más oka van, pl túl meleg helyen tartod (20-25 fok bőven elég), illetve túl sokáig érleled (2-4 nap alatt tökéletesen megérik)
Ne forrot tegyel ra mert megposhad.
Kézmeleget. Jó a sima csapviz is.
Leginkább az uborka függvénye, hogy mennyire lesz ropogós. Az is számít, hogy mikor szedés mennyire "friss".
Víz tekintetében igazából annyi számít, hogy a só fel tudjon benne normálisan oldódni. Én úgy szoktam, hogy felforralom a vizet, elkeverem benne a sót és feloldom, majd hagyom hűlni. Amikor már kézmeleg akkor ráöntöm.
Az uborkát pedig nem közvetlen a tűző napra rakom, bár igazából jelenleg szerintem már oda is lehetne tenni, mert nem lesz olyan meleg, mint pár hete. Nyilván a 38 fokos melegben meg tudna főni ha a napra rakod. :D
Ha nem vágod be akkor nem lesz jó. Mindenképpen be kell vágni és le kell vágni legalább az egyik végét, de én mindkettőt leszoktam. Pár millimétert elég.
"Amit nem értek, mi az, hogy "szétfő" az uborka?? Nyers uborka vízzel felöntve nem tud megfőni!!!!"
Úgy értem hogy kb. 3-4 napig van a 30 fokos melegben, árnyékban, és mivel jó hosszan van bevágva, "megfő" az uborka, konkrétan szétesik, a bele pempős lesz és csak a bőre marad. Langyos vízzel volt felöntve, de a 30 fokos kánikula nem tett jót neki. Lehet hogy az uborka se bírta.
"Általában az a megszokott, hogy felforralt és lehűtött vízzel öntik fel."
Arra is gondoltam hogy felengedem simán hideg vízzel, aztán majd 25 fokban dolgozik egy kicsit, ha 5 nap akkor 5 nap!
"Én langyos sós vízzel szoktam leönteni, a kapor az üvegbe megy, mindegy, hogy alul, felül, vagy közé teszed."
Fűszerekkel is így van (pl. babérlevél, koriandermag)?
Csak dobáljam bele az üvegbe vagy főzzem fel őket vízzel? Hogy a jobb?
"Ha nem akarod hosszában bevágni, akkor szurkáld meg."
Nem akarom bevágni, egyszer már megjártam vele!
Bőven elég a két végét levágni, akkor sikerül!
Még az is lehet hogy szúrok/vágok egy kis lyukat a közepébe!
"Szerintem most nyugodtan kiteheted a napra, már nincs olyan meleg."
Apám rakta ki a Napra, de nem tudom hogy meddig volt kint, szerintem 1-2 nap alatt megvolt neki! :)
Én nem merem, jó nekem a jól bevált árnyékos "szobahőmérséklet"! :)
"Ne forrót tegyél rá mert megposhad."
Ilyen okosságot is hallottam már hogy tegyél rá jó forró vizet mert attól lesz jó "ropogós" az uborka!
Mert a tészta is attól lesz jó "ropogós" ha forró vizet öntünk rá, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!