Hogyan rakják bele az üdítőitalokba a szénsavat?
Az megvan, mikor kiengedsz egy csomó vizet a csapból, és idővel buborékok jelennek meg az edény falán?
Az a gáz addig is ott volt, de a vízvezeték rendszerben nyomás alatt van, ezért a vízben oldott állapotban van jelen.
Ha kiengeded a vizet, lecsökken a nyomás, és felszabadul a gáz.
Az elv ugyanez, jó nagy nyomással kell elegyíteni az üdítőt a CO2-vel.
Így "beleoldják" a gázt a folyadékba. És amíg ez el nem szökik, gyorsan palackozzák is.
Ahogy kicsavarod a kupakot, leesik a nyomás, felszabadul a gáz (egy része) ezért fut ki az üdítő, pláne, ha fel lett rázva.
Ha továbbra is nyitva hagyod, szép lassan elszökik belőle annyi gáz, amennyivel egyensúlyba kerül a gáz oldottság mértéke, a légköri nyomáshoz viszonyítva.
De ha utána pl. még vákuumba raknád a folyadékot, ugyanúgy habzani kezdene.
Nagyon rég,szifonos szóda korszakban,megpróbáltam döglött kólát feltuningolni-kólát raktam a szifonba,rátekertem a co2 patront.
Az eredmény kiábrándító volt,ugyan kijött a kóla a palackból,de bubi nélkül.
Később hallottam/olvastam:nem elég,hogy nyomás alatt legyen a folyadék,de le is hütik,0 fok környékére,vagy alá,úgy adagolják a co2-t
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!