Rágós lehet a steak, ha nagyon át van sütve?
Nem akarok okoskodni, de a well done hiába hangzik jól, mint szó, tönkreteszed vele a húst.
Szerintem az lett volna a helyes, ha ez esetben felhívja rá a figyelmed a pincér, hogy jelentős minőségromlást fogsz tapasztalni. Megtagadni nyilván nem fogja, ha így kéred, de szólnia kellett volna, hogy inkább ne.
Beszélgettem egyszer egy szakáccsal erről, hogy szerinte hogy ideális, és sokat mesélt róla. Többek között azt is, hogy well done készítésnél már annyira károsodik a hús, hogy szerinte ehetetlen lesz, de van aki irtózik a "vértől", ami nem is vér, hanem húslé - attól lesz finom a steak.
Ő a "medium" fokozatot ajánlja annak, aki nem szereti véresen, amúgy szerintem a medium rare az igazi, ott azért át van sütve, de nincs még szétszáradva egyáltalán.
Legközelebb próbáld ki úgy, ég és föld a különbség - főleg ha szereted a jó minőségű húst, mint ahogy feltételezem.
A well done módon elkészített steak esetében gyakorlatilag feleslegesen fizeted ki a drága hús árát, élvezeti értéke alig lesz.
Jobb éttermekben meg sem kérdezik már ezt, csak meg szokták kérdezni, hogy medium rare-re szokták készíteni, jó-e úgy, és ha nem, akkor változtathatsz rajta. De a well done az 3 fokozattal tovább van sütve, tényleg semmi szín alatt nem ajánlom.
Én is mindig nagyon átsütve kérem és sok helyen nem tudják úgy megcsinálni, hogy közben ne száradjon ki.
Máshol viszont igen, szóval ez csakis szakácstól függ.
Sokat tartózkodom Angliában és a legfinomabb így átsütött steakeket ott ettem eddig, pedig ott aztán szeretik jó véresen.
Tudom, sokak szerint mekkora vétek így kérni a steaket, de csak máshogy nem tudom megenni.
Szóval van amelyik szakács meg tudja így is jól csinálni, van amelyik nem.
Noshàt, #1essel kell egyetértsek.
Én magam inkàbb a szarvas steak-ben utazom, a lidl-ben jutànyos, és b@szó a hús. A meglàtàsom: medium rare-re sütve konkrétan ehető, vàgható, f@sz@. Well done-ra sütve egy cipőtalp. Konkrétan cipőtalp.
Én nem arra gondolok, hogy nem volt megfelelő, inkább csak kicsit eltért attól, amit esetleg megszoktál. Persze bármi lehet.
Anélkül, hogy agitálni akarnálak, egyszer megkóstolod a steak-et mediumon?
Azért mondom, mert régebben én is mindig jól átsütve kértem, és idő kellett, vagyis egy konkrét megtapasztalás, mire rájöttem, hogy ez nem ideális. Olyan, mint ha pizzát úgy kérnél, hogy legyen jobban megsütve, de akkor már jelentkezne a szenesedés és az ezzel járó keserű íz is. És mondjuk akkor jobban ropog, meg lehet, hogy a színe is szebb a szemnek, de közben meg mégsem az igazi.
Szerintem ez a steak átsütésének eldöntése igazából nem is ízlés kérdése, hanem a hús minőségéről és az étel élvezhetőségéről szól, hogy ezt hogyan lehet maximalizálni. Ezért mertem ilyen mélységig beleszólni, de elfogadom, ha azt mondod, hogy maradnál annál, amit megszoktál.
De ha valamit megtanultam a gasztronómiával kapcsolatban az elmúlt években, akkor az az, hogy megéri nyitottnak lenni új dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!