Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Rágós lehet a steak, ha...

Rágós lehet a steak, ha nagyon át van sütve?

Figyelt kérdés
Sirloin steak-et rendeltem étteremben, well done. Kihoztak egy olyan rágós húst, hogy egy falat otthagytam. Mondtam a pincérnek, hogy ehetetlen. Elnézést kért, és azzal magyarázta, hogy mivel zsíros hús, ha well done-ra készítik, akkor ilyen lesz. De én mindig well done kérem a steak-et, és nem szokott ilyen lenni. Igazat mondott, vagy csak rossz minőségű hús volt? A végén a teljes árát kifizettették velem.

jan. 15. 11:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%

Nem akarok okoskodni, de a well done hiába hangzik jól, mint szó, tönkreteszed vele a húst.

Szerintem az lett volna a helyes, ha ez esetben felhívja rá a figyelmed a pincér, hogy jelentős minőségromlást fogsz tapasztalni. Megtagadni nyilván nem fogja, ha így kéred, de szólnia kellett volna, hogy inkább ne.

Beszélgettem egyszer egy szakáccsal erről, hogy szerinte hogy ideális, és sokat mesélt róla. Többek között azt is, hogy well done készítésnél már annyira károsodik a hús, hogy szerinte ehetetlen lesz, de van aki irtózik a "vértől", ami nem is vér, hanem húslé - attól lesz finom a steak.

Ő a "medium" fokozatot ajánlja annak, aki nem szereti véresen, amúgy szerintem a medium rare az igazi, ott azért át van sütve, de nincs még szétszáradva egyáltalán.

Legközelebb próbáld ki úgy, ég és föld a különbség - főleg ha szereted a jó minőségű húst, mint ahogy feltételezem.

A well done módon elkészített steak esetében gyakorlatilag feleslegesen fizeted ki a drága hús árát, élvezeti értéke alig lesz.

Jobb éttermekben meg sem kérdezik már ezt, csak meg szokták kérdezni, hogy medium rare-re szokták készíteni, jó-e úgy, és ha nem, akkor változtathatsz rajta. De a well done az 3 fokozattal tovább van sütve, tényleg semmi szín alatt nem ajánlom.

jan. 15. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
67%

Én is mindig nagyon átsütve kérem és sok helyen nem tudják úgy megcsinálni, hogy közben ne száradjon ki.

Máshol viszont igen, szóval ez csakis szakácstól függ.

Sokat tartózkodom Angliában és a legfinomabb így átsütött steakeket ott ettem eddig, pedig ott aztán szeretik jó véresen.

Tudom, sokak szerint mekkora vétek így kérni a steaket, de csak máshogy nem tudom megenni.

Szóval van amelyik szakács meg tudja így is jól csinálni, van amelyik nem.

jan. 15. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
84%
#2 de hústól is függ tényleg. Szóval nem kamuzott a pincér azzal, hogy ez ilyen, és ha well done-ra kéred, akkor sajnos ehetetlen lesz. Így kérni steak-et lutri. Meg tényleg nem akarok ízlésen vitatkozni, mert szíve joga mindenkinek, de próbáljatok nyitni afelé, hogy úgy egyetek steak-et, ahogy a szakács ajánlja. Ha valahol így kérdezik, hogy hogy legyen elkészítve, akkor én azt mondom, hogy ahogy a szakács szerint jó. Sosem csalódtam még.
jan. 15. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
31%
Az az alap hogy ha weel donera kered akkor rágós lesz. Ez igazabol a te hibad volt. Well done steaket sose rendelunk
jan. 15. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
54%
Ha well done, akkor eleve rossz. Igen, rágós és gumis lesz.
jan. 15. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 Noren1989 ***** válasza:
50%

Noshàt, #1essel kell egyetértsek.


Én magam inkàbb a szarvas steak-ben utazom, a lidl-ben jutànyos, és b@szó a hús. A meglàtàsom: medium rare-re sütve konkrétan ehető, vàgható, f@sz@. Well done-ra sütve egy cipőtalp. Konkrétan cipőtalp.

jan. 15. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
Egész életemben így kértem, és nem volt sosem ilyen, pont ezért tettem fel a kérdést. Véresen nem szeretem. Pont Angliában történt ez az eset. Magyarországon eddig jó steakeket kaptam.
jan. 15. 12:56
 8/13 Noren1989 ***** válasza:
43%
Nem lehetséges, h inkàbb a hússal volt gond? Màrh sütés előtt.
jan. 15. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Igen, én is erre gondolok, ezért kérdeztem. Mármint hogy eleve a hús nem volt megfelelő.
jan. 15. 13:16
 10/13 anonim ***** válasza:
80%

Én nem arra gondolok, hogy nem volt megfelelő, inkább csak kicsit eltért attól, amit esetleg megszoktál. Persze bármi lehet.


Anélkül, hogy agitálni akarnálak, egyszer megkóstolod a steak-et mediumon?


Azért mondom, mert régebben én is mindig jól átsütve kértem, és idő kellett, vagyis egy konkrét megtapasztalás, mire rájöttem, hogy ez nem ideális. Olyan, mint ha pizzát úgy kérnél, hogy legyen jobban megsütve, de akkor már jelentkezne a szenesedés és az ezzel járó keserű íz is. És mondjuk akkor jobban ropog, meg lehet, hogy a színe is szebb a szemnek, de közben meg mégsem az igazi.


Szerintem ez a steak átsütésének eldöntése igazából nem is ízlés kérdése, hanem a hús minőségéről és az étel élvezhetőségéről szól, hogy ezt hogyan lehet maximalizálni. Ezért mertem ilyen mélységig beleszólni, de elfogadom, ha azt mondod, hogy maradnál annál, amit megszoktál.


De ha valamit megtanultam a gasztronómiával kapcsolatban az elmúlt években, akkor az az, hogy megéri nyitottnak lenni új dolgokra.

jan. 15. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!