Mit ettek az ősi magyarok Amerika felfedezése előtt? Ha nem volt pirospaprika krumpli paradicsom és rizs se akor mit ehetek?
Gabonát és almát ettek meg hagymát?
Kását ettek mint Nyugat Európában? Mit takar az hogy kása?
Pl gyökérzöldségek, hagymafélék jelentős része őshonos volt errefelé, akadtak pl káposztafélék is. Változatos gyümölcsfelhozatal volt, alma, körte, szilva, rengeteg bogyós gyümölcs. Ott vannak a gabonafélék, a vadászatból és állattartásból származó húsok és tejtermékek. Ez utóbbiak mondjuk elég luxusnak számítottak.
De lényeg a lényeg, egy mai globális importos, hipermarketes mértékhez mérve nyilván nem volt annyi opció, de akkori viszonyokhoz mérten Európa közepén elég változatos opciók álltak rendelkezésre.
De főztek etteleket vagy többségében nyersen ettek ezeket?
Kenyeret azt sütöttek nyilván és húsokat ami csak unnepnapokon volt .
De azon kívül?
De húst a kozember csak ünnepnek evett csak a nemesek ehetek minden nap .
Hús alapvetően luxus cikk de honfoglalo őseink szerintem biztos hogy minden nap ettek vándorló nepkent nagyon nem lehetett más csak tej és hus
Kenyérféléket persze, azzal ami épp akadt, hagymával, sajttal, zsírral, stb. Sokat főztek leveseket, különféle ragukat, kását, főzelékeket. Nem volt még annyira kiforrott konyhaművészet, mint manapság, hogy úgy mondjam. Levesekbe pl belefőztek bármilyen zöldséget vagy kerti növényt, ha épp arról volt szó, mint pl csalánt.
Meg persze rengeteg mindent ettek csak úgy nyersen is.
Természetesen főztek ételeket, nem is tudom honnan veszed, hogy ne tették volna. Már a barlanglakó ősemberek is főztek.
A húsfogyasztás más tészta, az természetesen sokkal "ünnepibb" volt, mint ma. De akár 1950-hez viszonyítva is sokkal több húst eszünk, szóval nem kell a honfoglalásig visszamenni, hogy ez növekedjen.
1:50-től van szó az étkezésről.
Nem mindegy, hogy milyen társadalmi hátterű emberről beszélünk. Egy nemes pocsékolóan falhatott minden finomságot, húst, bort, süteményeket stb. A vári szolgálók még viszonylag jól jártak, hiszen ők megkaphatták a maradékot, amiből csinálhattak főzeléket, levest vagy ragut. Az egyszerű parasztoknak maradt a zabkása, kenyér (ne úgy képzeld el, mint a mai friss fehérkenyeret, akár hetekig ették ugyanazt a kemény, feketére sült barnakenyereket), főzelékek és levesek, ha volt valami jószága, esetleg tejtermékek és tojás. A hús luxus volt.
Az átlag lakosok körében a nassolás vagy a napi háromszori étkezés ismeretlen fogalom volt. Az éhezés cserébe mindennapos volt. Az, hogy a szomszédod teljes családja éhenhal, hétköznapi eseménynek számított.
Amúgy gondolom én mint halandó ember hogy full más eletmodunk és etkezesunk lehetet a honfoglalás előtt és után.
Egy szkíta hun avar magyar felé nép és a letelepedet keresztény között minden szempontból nagy a különbség.
Nemrég néztem egy doku filmet Szibériában hogy élnek a rénszarvas tenyésztő helyi "indiánok" ilyen indián sátor szerű renszarvasprem hazaikban
Ott állandóan tejet ittak és szarvashust ettek vágtak egy tábla jeget és megolvasztottak aztán csináltak a pörköltet asszonyok éjjel nappal főztek gyerekekre de pl fűszerek ugyan azok voltak mint nekünk és meglepődtem de kb minden nap narancsot is ettek ott a sarkor környékén.gondolom azért volt valami orosz település arra.
A ruhák meg a konyhai eszközeiken ugyan az a virágmintás díszítés volt mint a mi népi diszitesunk
Érdekes volt látni hogy élnek emberek sőt egész nagycsaladok gondolom őseink is hasonlóak voltak a honfoglalás előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!