Almaecetet érlelek. Egy hét után felkevertem és nem sokkal utána megjelent a tetején a zöld penész. Jó ez így, vagy ez már rossz jel? Mitől lehet? Mit lehetne csinálni?
Minden steril, az almák sem hibásak, egy befőttes üvegben forralt, cukros vízzel öntöttem fel. Szobahőmérsékleten (20-25 fok) érlelődik. A tetején jól szellőző kendő van.
A zöld, penészes almákat kivettem és újakkal töltöttem fel.
Nem vagyok profi, házi mezei megoldás, befőttesüveg félig megtöltve almával, felöntve forralt cukros vízzel és letakarva. Most original előmosott zoknival próbálkoztam, jól ráhúztam hogy feszüljön (nagyon tetszik), közben árnyékol is (elvileg az sem árt neki), így helyeztem el a fűtőtest közelébe (nem rá, mert félek hogy a víz elpárolog).
Utánanéztem az erjedésnek, ott mindenképpen a szellőzős/oxigénes letakarást (pl: textil, géz, tányér) javasolják, a napfény és a meleg csak jobban beindítja a forrási folyamatot, ilyenkor inkább must, majd bor készül belőle. Ha teljesen oxigénmentesen lezárom és sötét, hűvös helyre rakom, az már inkább a tárolási folyamat. Ha oxigénmentesen lezárom és világos, meleg helyen hagyom, akkor inkább savanyítok, ecetesítek, azaz fermentálok.
Én is ismerkedek a dologgal, próbálkozom, de ha összefoglalnád hogy a te tapasztalataid szerint mi segíthet a legjobban, azt megköszönném!
Közben utánanéztem, kétféle fermentáció (erjedés, erjesztés) létezik:
1. Aerob fermentáció (oxigénes)
2. Anaerob fermentáció (oxigénmentes)
Etil-alkoholos erjedés:
- szénhidrátból (cukrokból) etil-alkohol keletkezik, mellette pedig szén-dioxid
- anaerob (oxigénmentes) környezet, de nyomnyi oxigénre szükség van
Ecetsavas erjedés:
- etil-alkoholból ecetsav keletkezik
- aerob (oxigénes) környezet
Közben rájöttem, azért penészesedett meg a teteje, mert nem lepte el a víz.
Teljesen el kell hogy lepje a víz a zöldségeket, gyümölcsöket.
"Ha oxigénmentesen lezárom és világos, meleg helyen hagyom, akkor inkább savanyítok, ecetesítek, azaz fermentálok."
Nem tudom ki írta, de ahogy olvasgattam sokan felcserélik a folyamatot, én csak valahogy megfogalmaztam... úgyhogy ez hibás! 🙅🙅♀️
De ha jobban belegondolunk, a bor is ugye alkohol, ha azt megbontjuk, ráadásul fogy is belőle, akkor levegőt (oxigént) kap és a tárolás során megecetesedik. Tehát az ecetesedéshez oxigén kell!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!