Minden receptben sóznak. A só nem egészségtelen?
Nézek recept videókat (Lidl konyha, mindmegette, nosalty stb.stb) és legyen sós vagy édes fogás, mindent sóznak, sőt nagyon!
Tojás-tészta-hús-saláta de még édes krémet is ("csipetnyit sózzuk a vaníliás cukros tejet!")
Én úgy tanultam, hogy a só megköti a vizet a szervezetben, ezért ajánlott sóban kevés ételt fogyasztani, és egyáltalán nem sózni az ételeket. Ehhez képest miért sóznak mindent újabban?
Az egészségtelen sóbevitel nem ott kezdődik, hogy főzéskor az ételeket sózod - itt az, hogy a levesbe kicsivel több vagy kevesebb sót teszel, igazából nem számít. A desszertbe az a csipet só szintén belefér (sütit úgyse napi szinten süt az ember többnyire), és bár a jó minőségű zöldségre nem hiányozna só, sajnos sokszor kapni teljesen ízteleneket. Akkor már inkább egye valaki kicsi sóval, mint egyáltalán ne egyen nyers zöldséget.
Szóval a változatos "házikosztba" belefér még az is, ha valaki ízlése szerint picit sósabban eszik. A gond inkább a gyorskajáknál, zacskós meg instant kajáknál, feldolgozott élelmiszereknél, nasiknál kezdődik. Amúgy mértékkel még ez is oké :) de ezekre már figyelni kell, só szempontjából is meg amúgy is.
Az én meglátásom szerint a tipikus házikoszt istúl sok sót tartalmaz, ha a hivatalosan ajánlott napi kerethez viszonyítjuk. De hivatalos statisztikát, kutatást nem olvastam, és elég macerás magadnak is lemérni, hogy mennyi só is van pontosan az ételben, amit főzöl.
Én úgy, hogy extrém kevés sóval főzök és nem eszem kenyérfélét, felvágottat (zabkását eszem helyette), benne tudok az ajánlott keretben maradni. Amikor nem ehettem zabkását és kenyeret, sonkát, sajtot ettem napi 2x, már simán túlléptem.
Lehet, hogy az ajánlott keret a túl alacsony, de nem gondolom magam okosabbnak a WHO-nál.
#20, 16 vagyok. Szerintem általánosban háztartástan órán volt. És számszakilag korrekt.
Egyszerűen a 20 dkg kenyér plusz a sonka, sajt amit ráteszel, gyakorlatilag kimeríti a napi 5 g-os keretet. És akkor még nem tettél sót a fasírtba, krumplipürébe, levesbe, de ezeknek is van természetes nátrium tartalma.
Ettől még senkinek sem javaslom, hogy só nélkül készítse a krumplipürét, mert ehetetlen lesz. De nem igaz az, hogy a főzésnél hozzáadott sóra szüksége van a szervezetnek.
Ugyanis azon kívül is viszünk be eleget. Ezt akartam kiemelni.
Ráadásul az 5 g a javasolt maximum, ettől kevesebb is elég a hivatalos elvek szerint egy átlagos felnőttnek.
Értem. (20-as vagyok)
Jó, hát ezt a kontárságot egész nyugodtan kukázhatod az életedből.
emiatt miért kell kérdést kiírni?
akkor te ne sózz meg semmit és egyed úgy azt viszlát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!