Minden receptben sóznak. A só nem egészségtelen?
Nézek recept videókat (Lidl konyha, mindmegette, nosalty stb.stb) és legyen sós vagy édes fogás, mindent sóznak, sőt nagyon!
Tojás-tészta-hús-saláta de még édes krémet is ("csipetnyit sózzuk a vaníliás cukros tejet!")
Én úgy tanultam, hogy a só megköti a vizet a szervezetben, ezért ajánlott sóban kevés ételt fogyasztani, és egyáltalán nem sózni az ételeket. Ehhez képest miért sóznak mindent újabban?
A túlzott sózás egészségtelen. A gond az, hogy nagyon könnyű vele túllépni az ajánlott napi 5 grammot. Ha nem sózol, akkor viszont nehéz finomst főzni: a só ízfokozóként viselkedik, nélküle a többi ízt sem érzed igazán.
Egyébként szerintem inkább újabban divat a sóra figyelni, legalábbis nekem a fiatalabb ismerőseim között van csak, akit ez érdekel. Nem újabban lett divat a sózás, épp ellenkezőleg. Kérdezd meg a nagyanyád, tutira tesz sót a piskótába ő is.
Amúgy a kérdésed alapján azt sejtem, nem főzöl, igaz?
Minden egészségtelen nagy mennyiségben, ezért itt is mint mindenhol a mértéken van a hangsúly.
Nehogy azt gondold 1 percig is, hogy 10 évvel tovább fogsz élni mert holnaptól nem sózod meg az ételeket amit eszel, tehát nem ilyen kontextusban egészségtelen a só vagy úgy egyébként bármi egyéb összetevő. Itt azon van a hangsúly, hogy a napi étkezésed hány százalékát teszi ki a sós vagy túlzottan sós étel.
Mint a cukor. Azért mert reggel teszel 1 kanál cukrot a kávédba, nem fog történni semmi. De ha reggel teszel 1 cukrot a kávédba, meg délben is lecsúszik 1 meg még délután is, meg reggel megeszed a csokis croissantot meg vacsora a Nutellás kenyér, amit leöblítesz egy pohár kólával vagy egy Sió narancslével, na az már rohadtul nem egészséges.
Minden egészségtelen, ha túl sokat viszel be belőle.
Egy egészségtudatos ember számára a desztillált víz a világ legjobb dolga: majdnem színtiszta víz, nincsenek benne nehézfémsók, nincs benne csatornából visszamaradt hormonszennyezés, ezt aztán korlátozás nélkül ihatja. Ám ha napi 8-10 litert fogyaszt belőle, mer' ez osztán méregtelenít, komoly problémái lesznek. Pedig a víz sokkal egészségesebb, mint a só, hát mi van itt?
Ugyanez a helyzet a sóval. A konyhasó nátrium- és kloridionokból áll össze, mindkettőre szüksége van az emberi szervezetnek. Ha mértékkel viszed be, hasznos. Ráadásul finom is: nem véletlen, hogy az emberi ízlelés úgy alakult ki, hogy az egyik íz, amit érzünk, pont a só íze. Lehet és kell is sózni, mert egyrészt kell a só a szervezetnek, másrészt finom tőle az étel.
De nem kell túlzásba vinni.
Erre utaltam, hogy túlzásba viszik.
Ha annyit sóznék, mint amennyit a receptekben mutatnak, reggeli tojásokra gazdagon, majd ebédhez zöldségeket külön, levest külön, húst, köretet külön-külön, majd a desszertbe is, vacsorára is, az napi minimum 3-4 kávéskanál, ami egy átlag 50-60kg súlyú embernek szerintem nagyon sok!
"ebédhez zöldségeket külön, levest külön, húst, köretet külön-külön, majd a desszertbe is, vacsorára is,"
Hát pedig de, teljesen nyilvánvaló, hogy nem egyszerre kell letudni a napi só bevitelt, a többi ételt meg sótlanul leerőltetni a torkodon.
Pont az a lényege a mérték tartásnak, hogy minden ételt meg lehessen sózni, ízlés szerint, de nem túlzásba esve.
"az napi minimum 3-4 kávéskanál"
De a receptekben nem 1 adag ételt készítenek, te meg csak 1 adagot eszel meg egyszerre!
Amúgy meg atom fölösleges grammozgatni, meg kilózgatni, van nyelved, el tudod dönteni, mi sótlan, mi sós. Amúgy alapvetően pont a házi koszt az, ami inkább só szegény, vagy legalábbis meg lehet csinálni olyanra, ellentétben mondjuk a chips-ekkel, rágcsákkal, gyors éttermi kajákkal.
"Én úgy tanultam, hogy a só megköti a vizet a szervezetben, ezért ajánlott sóban kevés ételt fogyasztani, és egyáltalán nem sózni az ételeket."
Hát ezt jó hülyén tanultad, hirtelen össze se tudom számolni, hány sebből vérzik ez a mondat, akkora baromságok vannak benne.
A sónak van egy bizonyos vízmegkötő hatása, pont ezért KELL ! a szervezetnek! Sók nélkül , ásványok nélkül, mint egy szita, amin átfolyik a víz, olyan lenne a szervezetünk! A víz "kimosna" belőlünk minden ásványi anyagot.
Pont ezért kell (trópusi országokban) a hidratálás mellett sót is enni, mert az izzadással jelentős só távozik a szervezetből, ami utána extrém módon felgyorsítja a kiszáradást, mert nem lesz a szervezetben só, ami megkösse a vizet!
"és egyáltalán nem sózni az ételeket."
Gratulálok, hogy sikerült belefutnod egy okoskodó birkaagyú dilettánsba.
" miért sóznak mindent újabban?"
Mármint az utóbbi 15.000 évben? Hát azért, amit leírtam, mert qrvára megdöglenénk nélküle, hiánybetegségekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!