Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért nem mondják el rendesen...

Miért nem mondják el rendesen a receptjeiket?

Figyelt kérdés
Többször kértem már a rokonaimtól (nagymamáim, anyós), hogy mondják meg, hogy ezt vagy azt hogy kell megcsinálni, de mindig csak hümmögtek, hogy hát ők nem tudják, miért sikerült olyan jól. Ha meg mégis lediktáltak valamit, sose sikerült. Nagymamám receptje alapján a pogácsám konkrétan szétfolyt...Most tényleg létezik ilyen, hogy azt se tudják, hogy mit csinálnak, de tökéletes a végeredmény? Vagy csak rosszindulatúak a rokonaim?
2022. dec. 1. 09:16
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
80%

#12 Pedig nagyon is gondolhatod annak, az alapján ami kérdéseket itt lehet olvasni. Olyan mint például, hogy a ma kifőtt tésztát meg lehet-e enni még holnap. Vagy a ma főtt ételt két nap múlva már kidobja mert megromlik addigra. Meg a fél órás töltött káposzta recept...

Nagyon-nagyon nincs érzékük semmihez ami a konyhai dolgokkal kapcsolatos a mai fiatalabb generációnak. Tisztelet a kivételnek.

2022. dec. 1. 11:28
 22/32 anonim ***** válasza:
16%

Azért ez már végképp nevetséges kifogás. :DDD

Komolyan nem értem, miért nem lehet megmondani hogy "saját titkos recept" aztán kész, miért kell ilyen mesékkel jönni.

2022. dec. 1. 11:36
 23/32 anonim ***** válasza:
93%
21: lsd. a tegnapi kérdés, hogy másnapra egy étel azért lesz más ízű, mert megromlik.... :-D :-D :-D
2022. dec. 1. 11:38
 24/32 anonim ***** válasza:
2022. dec. 1. 11:40
 25/32 anonim ***** válasza:
20%
...csak a romlásuk miatt finomabbak...🤦‍♀️
2022. dec. 1. 12:00
 26/32 anonim ***** válasza:
85%

Nagyim is ilyen. Érzésre főz, nem előírásra vagy adagra.

Oda kell állni és jegyzetelni. Az arányokat meg ha látod minek hogyan kell kinéznie (amennyit felvesz és társai) közben tudod értelmezni. Hogy milyen volt és milyennek kell lennie.

2022. dec. 1. 12:18
 27/32 anonim ***** válasza:
94%
Drága jó édesanyám, ha kérdeztem a mennyiségeket, mindig csak annyit mondott, hogy "arányzomra" teszi bele pl. a lisztet. Sosem tudta grammra.
2022. dec. 1. 12:26
 28/32 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem itt alapvetően szemléletbeli probléma van.

A kedves mama az adott ételt már évtizedek óta készíti. Ha meg is tudja mondani pontosan miből mennyi van benne, a készítés pontos technikáját nem fogja tudni megmondani.

Én amikor öreganyámtól tanultam fánkot sütni, akkor odaálltam mellé a konyhába, és néztem. Utána csináltam én, és ő nézte. Nem lett ugyan olyan. De még utána sem, meg az azután sem. Idő kellett mire ráéreztem hogy kell szépen dagasztani, nyújtani, stb.

Teljesen irreális arra számítani, hogy egy recept alapján elsőre sikerüljön pontosan lemásolni egy ételt.

2022. dec. 1. 12:30
 29/32 A kérdező kommentje:
Nagymamámnál több receptet is leírtam, mindegyikből kihagyta a "titkát", amitől az ő ételei olyan jellegzetesen "nagymamásak" lesznek, azaz, hogy mindenbe, amibe lehet belefőz egy tv paprikát. Mikor rákérdeztem, azt mondta, hogy ja, lehet bele paprikát is tenni. Azaz, ő lediktálta az alapreceptet, amit lehet fokozni bármivel, majd rájövök. De engem az érdekelt volna, hogy mitől pont olyan jó az övé. Alapreceptet találok én is ezret akárhol. A töltött káposztájából kifelejtette a kukoricadarát, pedig az is pont a jellegzetességéhez tartozik. Anyósomnál kérdeztem, hogy mitől lett annyira jó, amit a sütőben sütött, és csak kapásból rávágta, hogy nem tudja. De mondhatta volna, hogy hány fokon vagy fokozaton mennyi ideig sütötte, ha akarta volna, és abból már ki lehetett volna indulni, meg összehasonlítani a saját módszeremmel. Egy másik étel után is érdeklődtem nála, és lediktált egy alapreceptet, amit én is ismertem, pedig tuti, hogy nem úgy csinálta. Meg amikor érdeklődök, akkor vállvonogatás, meg pontatlan receptek helyett, akár megtehetnék, hogy legközelebb felírják nekem pontosan. Így meg elveszik majd a tudásuk, én meg kezdhetem elölről a kísérletezgetést. Szóval fura. Ha itt kiírok egy kérdést, hamarabb kapok őszinte, pontos válaszokat, mint tőlük :) Persze az is igaz, amiket írtatok, hogy nem lehet pontosan lemásolni egy ételt, még ha meg is próbálják nekem összeírni.
2022. dec. 1. 15:25
 30/32 anonim ***** válasza:
94%

29: nézd, lehet hogy a te családodban ilyen titokőrzők vannak, de hidd el, hogy ez nem általános máshol.

Az anyukám zöldbabfőzelékét meg sem tudom közelíteni ízben, pedig grammra ugyanúgy csinálom, és nem titkolt el semmit.

2022. dec. 1. 15:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!