Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért nem mondják el rendesen...

Miért nem mondják el rendesen a receptjeiket?

Figyelt kérdés
Többször kértem már a rokonaimtól (nagymamáim, anyós), hogy mondják meg, hogy ezt vagy azt hogy kell megcsinálni, de mindig csak hümmögtek, hogy hát ők nem tudják, miért sikerült olyan jól. Ha meg mégis lediktáltak valamit, sose sikerült. Nagymamám receptje alapján a pogácsám konkrétan szétfolyt...Most tényleg létezik ilyen, hogy azt se tudják, hogy mit csinálnak, de tökéletes a végeredmény? Vagy csak rosszindulatúak a rokonaim?
2022. dec. 1. 09:16
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem rosszindulat szerintem, inkább arról van szó, hogy annyira rutinból csinálják, hogy régesrég nem mérik ki a mennyiségeket, bizonyos kisebb hozzávalók meg eszükbe se jutnak. Nekem anyám ilyen, egy egyszerű lekvárfőzést 3* mondattam el vele, mert mindháromszor eszébe jutott még valami "apróság", ami nélkül amúgy közel se lenne olyan jó a lekvár.

Jobban jársz, ha ott vagy főzés közben és jegyzetelsz.

2022. dec. 1. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/32 anonim ***** válasza:
100%
Az én öreganyám receptes könyvébe még az ételek neve sincs odaírva, csak az összetevők felsorolva. Utána egy sor kimarad, aztán megint random összetevők. Azt mondja csak azért írta fel, hogy nehogy kifelejtsen valamit. xd
2022. dec. 1. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/32 anonim ***** válasza:
4%
Állítólag rutinból főznek és ők maguk se tudják miből mennyi kell. (Én ezt elég nehezen hiszem el mondjuk..)
2022. dec. 1. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/32 anonim ***** válasza:
100%
Hát nézd, aki gyakorlott, az nem feltétlenül konkrét receptet használ. Vagy ha az alapján készít valamit, q folyamat közben látja, hogy most épp több vagy kevesebb kell valamiből. Pl több liszt, mert nagyobb volt a tojás, stb
2022. dec. 1. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem rosszindulat.

Én kb. 40 éve sütök-főzök. Van jópár dolog, amihez most is előveszem a pontos receptet. De nagyon sok étel/süti esetén csak "gondolomformán" dobom össze. Nem is sikerül mindig egyformán - de finom mindig. :-D


Emlékszem, a kelttésztánál kb. 3-4 év után kezdtem ráérezni arra, hogy mit jelent az "amennyit felvesz". Mrt ugye a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi folyadék kell hozzá, a kellő optimális állag eléréséhez.

2022. dec. 1. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/32 anonim ***** válasza:
97%

Gyakorlott szakácsok, háziasszonyok rutinból főznek.


Én is sokszor meg vagyok döbbenve itt, hogy mindent grammra pontosan leírnak miből mennyit raknak bele, hozzá.


Az ember az arányokat ránézésre állapítja meg.

2022. dec. 1. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/32 anonim ***** válasza:
28%

#4

#6

Én ezt kifogásnak érzem. Nekem is vannak receptjeim amiket rutinból készítek, változnak a mennyiségek... De akkor is tudok egy kiindulási alapreceptet írni, aztán hozzáteszem hogy ha túl vizes akkor adjon hozzá több lisztet, stb. Nem olyan nehéz, ha valaki tényleg szeretné odaadni a receptet.

Én inkább arra gyanakszom hogy pótolhatatlannak akarják érezni magukat, hogy rajtuk kívül senki nem képes (jól) elkészíteni az adott ételt.

Anyósom csinálja ezt, gondolom valami bugyuta játszma akar lenni, hogy "anyu főztjét" ne tudjam én megcsinálni. :D

2022. dec. 1. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/32 anonim ***** válasza:
82%
#7: De egy tapasztalatlan kezdő nem fogja érteni, hogy mi az a "túl vizes", vagy hasonló... Amit az #5-ben írtam. Ahhoz, hogy valaki ráérezzen, mi az az "amennyit felvesz", vagy csináljunk "galuskasűrűségű tésztát" - ahhoz már kell elég sok gyakorlati tapasztalat.
2022. dec. 1. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/32 anonim ***** válasza:
85%

7!


Aztán szerinted honnan tudja Juliska, aki először készít x akármit a Kati néni receptje alapján, hogy Kati néni konkrétan mire gondol azzal, hogy túl vizes? Ez nem egy egzakt meghatározás. A túl vizes lehet annyit jelent a Juliskanak hogy picit nedves a tészta, közben Kati néni arra gondolt, hogy kb folyékony.

Dehat nyilván neked bele kellett vonni egy kis anyós utálatot is.

2022. dec. 1. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/32 anonim ***** válasza:
57%

#8

Nem vagyok tapasztalatlan kezdő. :D

De amúgy kezdőként is láttam, ha szétfolyt a tészta pl... Ez azért nem rakétatudomány. :)

2022. dec. 1. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!