Miért nem mondják el rendesen a receptjeiket?
Nem rosszindulat szerintem, inkább arról van szó, hogy annyira rutinból csinálják, hogy régesrég nem mérik ki a mennyiségeket, bizonyos kisebb hozzávalók meg eszükbe se jutnak. Nekem anyám ilyen, egy egyszerű lekvárfőzést 3* mondattam el vele, mert mindháromszor eszébe jutott még valami "apróság", ami nélkül amúgy közel se lenne olyan jó a lekvár.
Jobban jársz, ha ott vagy főzés közben és jegyzetelsz.
Szerintem sem rosszindulat.
Én kb. 40 éve sütök-főzök. Van jópár dolog, amihez most is előveszem a pontos receptet. De nagyon sok étel/süti esetén csak "gondolomformán" dobom össze. Nem is sikerül mindig egyformán - de finom mindig. :-D
Emlékszem, a kelttésztánál kb. 3-4 év után kezdtem ráérezni arra, hogy mit jelent az "amennyit felvesz". Mrt ugye a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi folyadék kell hozzá, a kellő optimális állag eléréséhez.
Gyakorlott szakácsok, háziasszonyok rutinból főznek.
Én is sokszor meg vagyok döbbenve itt, hogy mindent grammra pontosan leírnak miből mennyit raknak bele, hozzá.
Az ember az arányokat ránézésre állapítja meg.
#4
#6
Én ezt kifogásnak érzem. Nekem is vannak receptjeim amiket rutinból készítek, változnak a mennyiségek... De akkor is tudok egy kiindulási alapreceptet írni, aztán hozzáteszem hogy ha túl vizes akkor adjon hozzá több lisztet, stb. Nem olyan nehéz, ha valaki tényleg szeretné odaadni a receptet.
Én inkább arra gyanakszom hogy pótolhatatlannak akarják érezni magukat, hogy rajtuk kívül senki nem képes (jól) elkészíteni az adott ételt.
Anyósom csinálja ezt, gondolom valami bugyuta játszma akar lenni, hogy "anyu főztjét" ne tudjam én megcsinálni. :D
7!
Aztán szerinted honnan tudja Juliska, aki először készít x akármit a Kati néni receptje alapján, hogy Kati néni konkrétan mire gondol azzal, hogy túl vizes? Ez nem egy egzakt meghatározás. A túl vizes lehet annyit jelent a Juliskanak hogy picit nedves a tészta, közben Kati néni arra gondolt, hogy kb folyékony.
Dehat nyilván neked bele kellett vonni egy kis anyós utálatot is.
#8
Nem vagyok tapasztalatlan kezdő. :D
De amúgy kezdőként is láttam, ha szétfolyt a tészta pl... Ez azért nem rakétatudomány. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!