Egy pálinkában mennyire tiszta az alkohol?
Először is szükség van egy kis fogalom tisztázásra, mert nagy a zavar.
Nos. Mi is az alkohol? Egy kémiai vegyület. Színtelen, szénhidrátokból keletkezik. Nagyipari módszerekkel sokféle dologból előállítható az IPARI alkohol.
De ami emberi fogyasztásra alkalmas alkohol, az kizárólag mezőgazdasági terményekből állítható elő. Vagyis szeszes erjedéssel keletkezik a gabonából, krumpliból, gyümölcsből.
Részletesen:
Tiszta alkoholt csak szeszfinomítóban lehet lepárolni (illetve más anyagokból is lehet szintetizálni, pl. etilénből), ellenkező esetben maradnak benne erjedési és lepárlási kongenerek is, tehát nem "tiszta". Ennek semmi köze nincs a pancsoláshoz, a világ legjobb pálinkájában, konyakjában, whiskyjében sem "tiszta" az alkohol, mert a kongenerek nélkül hiányozna a karakterük.
A vodkában igen, mert az gyakorlatilag ugyanolyan (vagy esetenként éppen tökugyanaz) a finomszesz, mint a patikai, csak más minőségbiztosítással. De még a natúr (nem ízesített) vodka sem mindig tiszta olyan értelemben, hogy lehet pl. egy kis cukorral palackozni, és sok esetben szokták is, főleg az olcsókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!