Pálinkába meg úgy általában az alkoholokban mennyi cukor van?
Köszönöm az értelmes válaszokat. :)
Annyit még kérdezhetnék hogy szénhidrát mennyi található ezekben az italokban?
Cukrokon kívül általában nincs egyéb szénhidrát az alkoholos italokban.
A párlatokban alapvetően semennyi nincs (whisky, pálinka, vodka, stb.), de némelyeket szoktak édesíteni egy nagyon kicsit, max. 30 g/L mennyiségig. Ez főleg a brandy, gin, esetleg rum esetén jellemző. Ouzóban kicsit több is lehet.
Likőrökben (a keserűlikőröket is beleértve) legalább 100 g/L, de lehet akár 400 is.
A száraz borokban 10 g/L alatt, félédesben akár 45 g/L is lehet, az édesben ennél is több. A söröket fejből nem tudom.
Tegnap 07:28 valszeg g/dl-ben adta meg a mennyiségeket, de hozzá kell tenni, hogy olyan nincs, hogy „A” Martini meg „A” Cinzano, mivel ezekből is van száraz (Extra Dry) meg édes (Bianco, Rosso), és ezek cukortartalma közt is többszörös a különbség. Ezeknél viszont a „száraz” is lehet akár 30-50 g/L.
De azt sem árt figyelembe venni, hogy ezekből az italokból mennyi egy adag (ti. milyen alkoholtartalmúak), mert ugye 3 deci bort nem 3 deci Unicummal kell összehasonlítani...
Kössz a pontosítást a Martinis dologban. Igazad van, figyelmetlen voltam.
A kérdező legújabb kérdésére meg itt egy táblázat [link]
A boroknál a szárazok cukortartalma soha nem mehet fel 10g/l-ig. Alapból 4g/l a határ, de a borkősavban kifejezett titrálható savtartalom* függvényében ez maximum 9g/l-ig mehet fel. A 9g/l cukor akkor jelenti a száraz/félszáraz határt, ha a savtartalom legalább 7g/l, ha annál alacsonyabb, akkor 2g/l-el van magasabban a száraz kategória cukortartalom határa, mint a savtartalom. Azaz pl. 5g/l savnál 7g/l-ig száraz egy bor.
Az extra száraz pezsgőnél az a 2g fogalmam sincs mit akarna jelenteni. Extra száraz, azaz extra dry egy pezsgő, ha 12-17g/l között van a cukortartalma, amit az expedíciós likőrrel állítanak be, a degorzsálás után. Ha a 3-as hozzászóló az "extra brut" kategóriára gondolt extra száraz alatt, azon túl, hogy fogalomzavar lenne, még így sem stimmelne, ott ugyanis 6g/l-ig mehet fel a cukortartalom.
Száraz borokban és nyerspesgőkben, ahol nem alkalmaznak expedíciós likőrt, lehet 0, azaz nulla is a cukortartalom.
* = a borok többféle savat tartalmaznak, amiet egy bizonyos módszerrel (igény szerint kifejthetem) "átváltanak" egyetlen félévé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!