Ha kristálycukrot olvasztok és adok hozzá vizet és borkősavat, akkor lehet belőle olyan folyékony szőlőcukor, amelyet must javítás érdekében adagolhatok és átmegy a minősítésen?
Ez a gondolat annyi területen rossz, hogy el sem tudom mondani.
Komolyan... nem, nagyon nem. A borpancsolás ellenőrzése szénizotópos vizsgálaton alapul. Az izotópok aránya kémiai reakciókkal nem változik. A kristálycukor (szacharóz) pH-ja vizes oldatban koncentrációfüggő, magas koncentrációban képes protont leadni, és savként viselkedni a vízzel szemben is. Még ha közömbösítené is a borkősav a szacharózt, ami eleve értelmezhetetlen, akkor sem keletkezne ebből szőlőcukor. A szőlőcukor, glükóz az egy monoszacharid, a szacharózt alkotó két monoszacharid egyike - a másik a fruktóz. Nem fog a borkősavtól a fruktóz glükózzá alakulni.
Na meg a mustban erjedés előtt a glükóz - fruktóz arány 1:1, ha ez a hülyeség működne is (nem működik), akkor eltolnád az egyensúlyt a glükóz oldalára, azaz nem a természetes arányt tartanád meg.
Plusz attól, hogy több cukor tud alkohollá erjedni, nem lesz jobb a borod. Fenolos érettség, aromaérettség? Ezeknek a szőlőben kell megtörténnie. Egy fenolosan és aromásan éretlen szőlőből pancsolással is sz.r lesz a bor. Savak? Éretlen szőlőben magas lesz az almasavad, de amúgy a borkősavad is, mint a franc. Azzal mit kezdesz? Kettős sós savcsökkentés?
Akárhogy is, ez nem is működik, le is buksz, meg sz.r is marad a bor.
Hamisítás és pancsolás.
Ha a kristálycukrot MEGETETED a SZŐLŐVEL, nem a mustba pancsolod, akkor is répacukor marad.
Ha az alumíniumot sárgás-vörösre fested, akkor sem alkul át arannyá.
.
Vagy troll vagy, vagy pedig nagyon képzetlen valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!