Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A Dulcit nevű szőlőcukor...

A Dulcit nevű szőlőcukor milyen mértékben emeli mustba téve a leendő bor alkoholfokát?

Figyelt kérdés
Pl. 1 kg dulcit x mennyiségű mustba téve y fokkal emeli...
2015. okt. 20. 18:46
 1/7 Mojjo ***** válasza:

Szia!


Ha feltételezzük, hogy minden cukor alkohollá erjed, akkor a borod alkoholfokát az alábbi módon számíthatod:

bor alkohol térfogat%-a = 0,059 x must cukortartalma g/l-ben


Magyarán, ha 200g/l cukor van a mustodban az erjedés megindulása előtt, akkor teljesen kierjedve 200 x 0,059 = 11,8% alkoholtartalmat kapsz.

Ha ezt a mustot annyira cukrozod fel, hogy 230g/l legyen utána a cukor, akkor pedig 13,57% alkoholtartalmat kapsz.


Ha tudod, mekkora térfogatba mennyi cukrot öntesz, akkor ki tudod számolni, hogy literre leosztva mekkora a cukortartalom növekedés, abból pedig a fenti képlettel azt, hogy mennyit dob az alkoholon. (Ismételten: ha minden cukor ki tud erjedni alkohollá - ami azért korántsem mindig egy szükségszerűen végbemenő folyamat.)

2015. okt. 21. 01:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Sajna, a mustom cukorfokát sem tudom megmérni. Tehát félig-meddig mindenhogyan sötétben tapogatózom. Próbáltam már néhányszor (korábbi éveken) mustot fokolni, de nagyon hamar elkezd erjedni, és ezért mindenféle lehetetlen adatok adódnak. Leszemezgetem, ledarálom, mire mérném a mustfokot, már forrdogál. Nem nagy mennyiség (lesz kb 50 liter bor), tehát, ha kissé gyengébbre sikerül is, mire megromolhatna, elfogy. Főleg otello, meg izabella, meg valami kuruc-szőlő vagy ilyesmi. Kékszőlők. Az eddigi éveken ált. alacsony alkoholfokú boraim lettek - igaz, ezen a nyáron sok napsütés volt. Biztos, ami biztos, némi dulcittal azért emelném az alkoholfokot. Tehát, én pontosan arra a kérdésre szeretnék választ kapni, amit feltettem. - Köszi!
2015. okt. 21. 09:38
 3/7 Mojjo ***** válasza:

Pontosan arra kaptál választ. Nem kell neked tudni a kezdeti mustfokot, hogy tudd, hogy mennyivel fog emelkedni az alkoholfok. Azt hittem ez az alap képletből is világos, de akkor még egyértelműbben:


Alkoholfok %-os emelkedése = cukortartalom emelkedése g/l-ben x 0,059


Cukorfok emelkedése g/l-ben = hozzáadott cukor tömege g-ban osztva must térfogatával literben


Például, ha van 50 liter mustod, és hozzáadsz 2kg = 2000g cukrot, akkor 2000/50= 40g/l-el emelted meg a mustod cukortartalmát. Ez pedig 40 x 0,059 = 2,36%-al emeli meg a kész bor alkoholtartalmát, ha mind kierjed.

2015. okt. 21. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi! Ha mindegy, hogy kristálycukorról van-e szó, vagy (Dulcit)nevű szőlőcukorról, akkor oké, értem (már az elsőből is) - de az még továbbra is bizonytalanságot jelent számomra, 1 kg kristálycukor annyit emel-e mint 1 kg Dulcit
2015. okt. 21. 18:37
 5/7 Mojjo ***** válasza:

Potenciálisan keletkező maximális plusz alkohol szempontjából mindegy, hogy milyen cukorról beszélünk - répacukor (kristálycukor), szőlőcukor, gyümölcscukor... Gyakorlatilag erjedési biztonság szempontjából viszont nem.


Lényeg: igen, használható a felírt képlet a szőlőcukorra :) Szóval hajrá, lehet vele számolni :)


Bővebb infó, ha esetleg érdekel: A kristálycukor, azaz répacukor, szacharóz, egy diszacharid, két komponensből áll: egy glükózból, azaz szőlőcukorból és egy fruktózból, azaz gyümölcscukorból. A mustban a savak hatására a répacukor alkotóelemeire bomlik, így szőlőcukor és gyümölcscukor 1:1 arányú keverékét kapjuk. Természetesen 1kg répacukorból 1 kg szőlőcukor-gyümölcscukor keverék képződik. Az élesztők nagy része - különösen a Saccharomyces cerevisiea, ami fajélesztős beoltáskor a teljes folyamatot viszo, spontán erjesztéskor meg többnyire egyidő után uralkodóvá válik - glükofil, ami azt jelenti, hogy a szőlőcukrot szívesen bontja. Ha nagyon sok a gyümölcscukor, és nem nagyon van szőlőcukor, akkor az erjedés bizonytalanná válhat, megakadhat, problémák lehetnek. Pont ezért szőlőcukorral jobb, biztosabb cukrozni, mint répacukorral, vagy főleg, mint gyümölcscukorral.

2015. okt. 21. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Mojjo ***** válasza:
A "szívesen bontja" rész "szívesebben bontja" lett volna. Sorry, egy "ebb" kimaradt a szóból.
2015. okt. 21. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a választ!!
2015. okt. 21. 20:44

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!