Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mennyit költötök kajára 1...

Mennyit költötök kajára 1 hónapban (egy főre számolva) ? Illetve általában mit és mennyit esztek 1 nap (nyilván abból esztek, amit vásároltatok, de na, konkrétabban:D) ?

Figyelt kérdés
Azért vagyok kíváncsi a fentiekre, mert most 2022 augusztusában mondta egy ismerősöm, hogy ő kb. havi 50 ezer Ft -ból kijön a kaját illetően..és nem nagyon értem, hogyan tudja megcsinálni, én ha nem eresztem el magam, nem veszek luxusnak számító dolgot (tudom nézőpont kérdése, kinek mi a luxus), de akkor sem tudok kb. 90-100 ezer Ft -nál kevesebbet költeni 1 hónapban kajára csak magamnak..olyan gyorsan röpködnek a tízezresek, hogy csak na..ez az ismerősöm meg még ilyen inflációban is havi 50 ezerből elvan (sportember amúgy, tehát fitt, izmos).

2022. szept. 30. 17:39
1 2 3
 21/29 Delanchy válasza:
100%
Ha rendelget az ember akkor tényleg nem jön ki a pénzből főleg nagy városba. Én pesten élek ,de az élelmiszerem nagy részét J-N-SZ-m. ből szerzembe ahol a szüleim is élnek. Ők termelnek zöldséget gyümölcsöt de még nyulakkal is foglalkoznak munka mellett. Szóval ilyennel, hogy sűrített paradicsom ilyennel nem kell foglalkoznom. Nyáron is járunk a párommal hozzájuk segítünk kertészkedni és kifözzük otthon ezeket, ugyan ezek a befőttek is kb meg a többi gyümölcs. Az ilyenek, mint az alma, körte egy hűvös helyen simán elállnak hónapokig ládában. Munka van velük az tény évközben is, de nem kell a lidl-ben 500 ft ért körtét vennem ami drága is és rossz is. Mi álltalában azt valljuk a párommal, hogy abban az időben kell olyan zöldséget gyümölcsöt enni amikor az ideje van. Tehát nem télen akarunk dinnyét enni...A szilvát,körtét ,almát ősszel. A cseresznyéket tavasz végén nyárelején. Barackokat nyáron, alma is jön már akkor. Mikor meg már nagyon esős az idő akkor meg a diót, mogyorót törjük a lakásba. Szóval ezekre sem költeni, meg "dejót" enni... Zöldségeket is, fagyasztunk le, répát, zellert, de még hámozott almát is ami később jó almás lepénybe bármikor v rétesbe. Feladat van évközbe ezekkel, de mi még közös programnak is élvezzük ezeket együtt csinálni plussz tudjuk, hogy finomak és ellenörzött eredetűek. A mogyoró dió törést is együtt csináljuk akár egy sorozat nézése közben, hogy ne legyen unalmas. Tejtermékeket, tojást,lisztet meg a húsok egy részét vagyunk kénytelenek mi venni. Kenyeret se sütünk, kávé, cukor, meg déli gyümölcs télen akár. Tészta az úgy működik, hogy van mikor a párom csinál van, hogy veszünk. Vajat veszünk még, lekvár is van többféle. Van egy szeletelőgépünk is amivel a rúd kolbászt, rúd szalámit felvágjuk, de akár a sonkát is, kerek sajtot is. Le tudjuk ezeket fagyasztva porciózni és annyit veszünk ki amennyit kell. Néha malacot is vágunk, páromnak fura volt ez hisz ő "Budai" lány :D Miután viszont zsírt sem kell vennünk, szalonnát se, disznótorost se (hurka, kolbászt) ezek is vannak. Mi megpróbálunk előre gondolkodni és egész évben tenni ilyen téren az élelmezésünkért. Jah és ha vásárlunk nagyobb bevásárló láncokba akkor felkelünk a reggel 6 os nyitásokra és akkor a president kecske sajtot eltudjuk hozni 237 ft ért 1300 ft helyett. Hiába jár le két nap múlva, fagyasztva eláll bőven. :) Mi 26 és 25 évesek vagyunk, mindketten egyetemisták voltunk, bár ő még msc-zik. Szóval pontos összeget nem nagyon tudok most mennyit költünk, de nem sokat. Havi 50 ezer nekünk bőven elég kajára így.
2022. okt. 1. 07:37
 22/29 Delanchy válasza:
100%
21 es vagyok. Azt a szeletelőgépeset azért mondtam, mert ha valaki végig gondolja, hogy 8 szelet selyemsonkáért ad 800 ft ot ami kb két szendvicsre jó akkor adjon. Én inkább veszek egy rúd szalámit és leszeletelem. :)
2022. okt. 1. 07:42
 23/29 Delanchy válasza:
100%
21 es vagyok, Oliva bogyót meg olivaolajat veszünk csak, tökmag olajat és a napraforgó olajat azt "a földjeinken termelet" termékek után kapunk elég "kóstolót a bérlőtől" ahogyan mézet is. Ha spórolási tippet mondanék akkor azt mondanám nagyobb kiszereléseket vegyél és próbáld magadnak azt le porciózni, ne egy helyen vegyél meg mindent hanem azt ami megéri, tudom, hogy feladat, hogy további üzleteket is meglátogass de spórolsz vele, ne dobálj ki ételt és minnél kevesebb készterméket vegyél. Édességet, rágcsát mi nem is nagyon eszünk, ahogy alkoholt sem iszunk. Energiaital, és üdítő se nagyon játszik nálunk kivéve a tea. A szörpök esetleg, de manapság az is drága így limonádé saját gyümölcsökből v növényekből (pl menta,citromfű,levendula "ezt is főzi párom").
2022. okt. 1. 07:58
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, azért logikusan belegondolva te sem gondolhatod, hogy egy átlagos 4 fős magyar család 350-400 ezret el tud költeni csak kajára havonta...
2022. okt. 1. 08:13
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

50 körül.

Reggeli zabkása vagy müzli (zabtejjel, abból az olcsó 400 körül van, tehát még lehetne lejjebb menni stoppos tejjel) + kicsi gyümi vagy csak egy marék dió + két kanál lekvár

Ebéd leves + második (ahol mindig van köret /krumpli, rizs, tészta + zöldség + növényi fehérje (pl szója, vagy bab vagy lencse)

Uzsi házi süti vagy pogi, gyümölcs, diákcsemege

Vacsi az ebéd maradéka vagy szendvics

A legolcsobbat veszem mindenből + fagyasztott vagy szezonális zöldséget gyümölcsöt.

2022. okt. 1. 09:55
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Mi párommal ketten kb 80ezret költünk kajára. Mivel nagyon ritkán főzök, sokszor megyünk egy helyi kifőzdébe, ahol nem adagra, hanem mennyiségre vannak az árak. Pl tegnap vettünk egy nagyobb adag brassóit (köret nélkül, mert azt szoktam csinálni az ételekhez) és 2 szelet rántott halat ami kerekítve 2000ft volt. Ez egész napra elég, plusz reggeli pl melegszendvics sonkával (soha nem veszünk csomagoltat, mindig húspultnál 10-15 dekát, így lényegesen olcsóbb, mert nem fizeted a csomagolást és kevesebb szemetet is termelsz).

Az igaz, hogy pl joghurtot egyre ritkábban veszünk, mert nagyon drágállom. Néha gyümölcs/zöldség helyett csak multivitamin levet fogyasztunk. Vajból már sajnos a legolcsóbbra fanyalodtunk (penny saját márka, ami annyira nem rossz). Kenyérből elég fél kiló 2-3 napra, mert nem vagyunk nagy kenyér evőek. Néha toast kenyeret veszünk, ami már olcsóbb, mint a kenyér, olyankor melegszendvicset és pirítóst eszünk reggelire/ vacsira.

És persze az is benne van, hogy 1 hónapban 2-3 napot a család áll (anyósnál vagy anyumnál ebédelünk és vacsorázunk mikor meglátogatjuk őket havi 2-3szor).

Ha főzök, akkor csak egyszerű ételt, ami kevés időbe telik (gáz miatt is), pl chilis bab (plusz trükk, hogy ahhoz szoktam rizset vagy tésztát főzni, ami még laktatósabbá teszi, ergo több étkezésig tart), bolognai (amihez a port egy olyan boltban veszem, ahol 350ft a knorr alappor - ez is egy trükk a spóroláshoz: nem egy boltban veszek meg mindent, hanem megjegyzem, hogy milyen hozzávaló hol a legolcsóbb). Van, hogy vacsira csak tejbegrízt, palacsintát vagy banános zabkását csinálok (zabkása tipp: nem a zacskós előkészítettet kell venni, hanem pl pennyben a zabpehely 250ft alatt van fél kg és ehhez csak banán vagy alma kell plusz víz tej helyett, hogy finom legyen és szuper egészséges.)

Tejet ritkán fogyasztunk, max 2 litert 1 hónapban - és persze inkább meló után odamegyek nyitásra a pennybe, hogy meg tudjam venni 208Ft-ért az ársapis tejet, minthogy kiadjak érte 500ft-ot.

Chipset, nasit csak ritkán, havi 1-2 alkalommal veszünk.

Egy szó, mint száz: Spórolni kell, okosan vásárolni, nézni az akciókat és több boltba betérni. Ha valami jó árban van, akkor többet venni belőle (nem száz kilót persze).

2022. okt. 1. 10:04
 27/29 anonim válasza:
100%

Két fő havi 40.000/fő.

Csak zöldséget és húst eszünk.

2022. okt. 1. 12:14
 28/29 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm Nektek az infókat, igyekszem többet is megfogadni! Nagyon jó ötlet pl. az, hogy nem mindent 1 helyről beszerezni, hanem kitapasztalni melyik ételnek jol jobb az ár/érték aránya.

Külön köszönöm azoknak, akik még ezentúl részletesen leírták, hogy milyen dolgokat esznek napi lebontásban, hiszen ez is érdekelt! És még egyszer le a kalappal az ügyességetek előtt! Túlélésből Mindenkinek nyomtam a zöld pipát (meg gondolatban a csillagos 5-öst!) ;)

2022. okt. 1. 22:11
 29/29 A kérdező kommentje:
elírás: *jol* helyett *hol*
2022. okt. 1. 22:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!