Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ez melyik Horváth Ilona sütemény?

Ez melyik Horváth Ilona sütemény?

Figyelt kérdés

Ma beszélgettem egy munkatársammal, mesélte ,h sütött egy nagyon finom süteményt egy régi Horváth Ilona szakácskönyvből, de azóta lecserélte a könyvet, amiben nincs ez a recept benne, szeretném kipróbálni.

Csinált egy zsìros tészta szerűt, félbe vágta. Az egyiket kinyújtotta alulra tette erre ráment egy kakaó tészta, majd a zsìros tészta másik fele. Nem krémes volt a tészta vagy hasonló, hanem 3 tészta egybe sütve. Valami kakaós volt a neve, de nem tudja a pontos nevét.

Előre is Köszönöm!



2022. szept. 5. 19:37
1 2 3 4 5
 41/42 anonim ***** válasza:
100%

MA végignéztem mind a három itthoni Horváth Ilona könyvet (1966, 1975, 1982), egyikben sincs olyan recept, ami kicsit is hasonlíthatna a kérdezettre.

Van több linzertésztás, kakaós töltelékkel, pl. pozsonyi kifli, vagy ami még kicsit hasonló, az a kígyórétes, de olyan, amiben két réteg részta között egy harmadik van, ami kakaós, olyan nincs.

Sajnálom, hogy nem tudok többet segíteni.

Esetleg próbálj az ismerösböl több infót kiszedni a sütire vonatkozólag, föleg a töltelék/középsö tészta miatt.

2022. szept. 8. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/42 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nincs HI szakácskönyvem, de régen volt néhány, nem csak HI, hanem több, a '70-es, '80-as években népszerű szakácskönyv is.

Egyikből sem rémlik ilyen recept.

Olyan van, hogy három, külön kisütött lapot helyznek egymásra, akár különböző ízesítésben, de azok kozé mindíg került valami töltelék, ha más nem is, de legalább egy réteg lekvár.

Nyersen egymásra fektetett lapokat kisütni... nem emlészem hasonlóra.

Technikailag is kérdéseket vet fel, mert a magas tészta az többnyire laza, piskóta szerű, amit nyersen nem "lapolnak", mert folyós, képlékeny.

A sűrűbb tésztákat pedig vékony lapokban sütötték ki, ne feledkezzünk meg arról, hogy a sütés technikai háttere sem a mostanihoz hasonló volt, akkoriban a gáztűzhely még szinte luxuscikk volt, sok helyen sparhelt (fa tüzelésű kályha) volt a konyhában, vagy még állt a kemence (bár az a '70-es években rohamos sebességgel tűnik el), azokban egy sűrű, magasra tornyozott tésztát kisütni úgy, hogy a közepe is átsüljön, de a teteje, alja ne égjen meg... hogyan?

Vékony lapokat sütöttek, azokat helyezték egymásra, ragasztották össze töltelékkel.

A piskóta félék voltak azok, amelyeket szép magasra ki tudtak sütni az ügyesek, de emlékszem, az is gyakori beszédtéma volt, hogy "össze esett a piskótám"

A sparhelt sütők gyenge hajlított lemeze néhány év alatt ment tönkre, a mostani villanytűzhelyek, hőfok beállítós, sütési mód beállítós technológiáján nevelkedőknek elképzelni is nehéz, milyen tudomány kellett a sarheltekben sütésekhez, de meg a főzéshez is.

2022. szept. 8. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!