Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Kovászos uborka receptet tudtok?

Kovászos uborka receptet tudtok?

Figyelt kérdés
Kérlek írjatok jó kovászos uborka receptet praktikákkal. 5 literes üvegben készíteném.

2022. aug. 10. 22:37
 1/7 anonim ***** válasza:
82%

Ubit fém edénysuroló dörzsivel ledörzsölöm folyó hidegvíz alatt. Hosszába félbevágom de nem végig. Masik irányból is hosszában bevágom majdnem végig az előző vágásra merőlegesen. Így egyben marad de nagyobb felületen éri a lé.

Ezután megy az üvegbe. Üvegbe víz tele, amit kiontok, lenmerek es annyi evokanal sot rakok hozza ahany liter.

Köré dugdosok kétszer annyi kaprot mint ahány literes az üveg. Néha beeldobok 1 vagy 2 gerezd pucolt fokhagymát, ez nem muszáj. Utána rá két szelet kenyér hogy eltakarja a levegotol. Arra megy a viz szep lassan ahogy kozecsurog.

Napos helyre teszem follackkal vagy egy maisk tanyerral lefedve. Melytanyerba vagy talba teszem mert ki fog forrni azbuvegbol elso nap es ne legyen minden olyna a teraszon.

Amikor kiforr, potolni kel sos vizzel.


4 nap utan kész. Kanikulaban 3, huvosebben 6. Kiveszem az ubikat es a levet leszurom. Uvegekbe teszem az ubikat es ratoltom a levet.



Amugy Annuskam blogjan tuti van recept, az o receptjei mindig mindenbol jok. A fenti modszer nalunk csaladi hagyomany

2022. aug. 10. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
79%

Ahány ember annyiféle recept.


Ez egy olyan étel amit 100-an olyan 98 féleképpen készítenek. Én szeretem ha ropogós.


Hozzávalók:

2-2,5 kg közepes uborka

Forró víz

2-3ek só

kapor

6 gerezd fokhagyma


Az uborkának az egyik végét levágom és egy max 1,5 cm-s vagy 2 cm-s plusz jelet vágok bele és még csak véletlenül sem vágom végig. A meleg vízbe beleteszem a sót, hogy feloldódjon. Az üveg aljára rakok egy csomag kaprot, majd jöhet az uborka állítva, nem fektetve. Itt teszek bele 3 darab megroppantott fokhagymát. Majd megint egy sor uborka, megint 3 darab fokhagyma. Illetve megint kapor. Ráöntöm a forró sós vizet, majd egy kenyér csöcskét teszek a tetejére és kis tányérral lefedem. Kitesszük a napra vagy meleg helyre árnyékba. (Ha ilyen tartósan 35-40 fok van akkor ne tedd a tűző napra) Estére, ha van kedved vele vacakolni akkor tekerd körbe egy régi pléddel, hogy ne hűljön annyira ki. De ezzel nem is feltétlen kell vacakolni. 3 nap alatt általában elkészül.


De tényleg ezer féleképpen lehet. Fokhagyma nélkül is, kenyér helyett krumplival stb..

2022. aug. 11. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
49%
Megmosom az uborkát. Levágom a két végét és beirdalom őket. Beleteszem egy nagy üvegbe vagy edénybe. Teszek rá sőt. Kaprot. Kenyeret. Felöntöm vízzel. Rateszem a fedot és mehet a napra.
2022. aug. 11. 05:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
31%
google
2022. aug. 11. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából úgy csinálom, ahogy előttem leírták, csak valamivel kevesebb fokhagymával, mint a 2-es. Minden egyéb csak részletkérdés.

Viszont SOHA nem teszem napra, hanem csak félárnyékba, mert nem a nap számít, hanem a meleg.

2022. aug. 11. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 devzero válasza:
68%

Tényleg mindenki másképp csinálja.

Az én tippem: Melegre teszem, de nem napra. A kenyeret kidobom 1-2 nap után, nem lesz gusztustalan zavaros a lé, iható -hígitva- ha valaki szereti. Az 1-2 nap után -attól függ, mennyire hevesen erjed- teszek csak több sót a lébe. Így ropogós marad az udbi, de átjárja jól a kovászos lé.

2022. aug. 11. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Nagyon szeretem, de még nem csináltam. Tényleg köszönöm a valóban hasznos tanácsokat, praktikákat.

Valamelyik nap neki is látok, megcsinálom.


A sok fokhagyma nekem bejön. Amit tervezek még, hogy erőspaptikát is teszek bele egy keveset. Jó ötlet, hogy a kenyeret ki kell venni időben, erre nem is gondoltam.

2022. aug. 11. 22:10

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!