Hogy készítitek a lerakott krumplit?
Nem lerakott, csak siman rakott :) ... de nem ez a lenyeg!
Ketfele keszitesi mod van (vagyis harom): suteben sutes lenyege, hogy ott sutod meg a dolgokat, de sokan elore megfoznek mindent es a sutoben csak raolvasztjak a sajtot. Ez utobbi eleg gagyi!!!
Nezd meg a francia rakott krumpli recepjet es lathatod, hogy nyersen megy bele a krumpli.
Normalis rakottkrumplit is keszithetsz amiben ugyan ugy minden nyersen megy ra, mint a 'francia' rakottkrumplinal ... legtetejere a tojas es az is mehet nyersen.
Vagy keszitheted hagyomanyosan, tehat megfozol elore mindent ... retegezed es raolvasztod a sajtot a sutoben.
Nyers dolgoknal egy a lenyeg, figyelni kell a megfelelo hofokra ... es sokkal lassabban keszul el mint az elorefozott varriacio (csak a nyers alapanyagbol keszitett sokkal jobb).
Amugy a retegezes ugy van, hogy alulrol elobb a burgonya, erre megy a tojas aminek a tetejere kerul a kolbasz. Ez a sorrend tobbszor ismetlodhet.
Burgonya felvesz valamennyi zaftot, a tojas megbolonditja az izeket, a kolbasz a tetejen meg elkezdi ereszteni a zsirjat, ami vegigizesiti az alatta levo retegeket.
Tejfol-sajt-szalonna mehet a tetejere, de ez mar a deluxe varrians :)))
Egy csomo dolgot elrontanak sokan es csodalkoznak, hogy levet eresztett a rakott 'akarmi' ... elmondom hol rontjak el:
- eloszor is nem kell mindent szarra fozni, mert a sutoben boven van ideje keszre keszulni a dolgoknak (sajt raolvasztas is legalabb 40 perc, tehat siman elkeszulnek a felnyers dolgok is) ... vizesedes egyik oka, hogy sok vizet tartalmaz a fozott alapanyag
- masodszor viszont a tejfol-sajt hasznalat rontja el a vegeredmenyt. Tejfollel megloccsantani es sajtozni csak foltokban kell, kulonben egy parazaro reteget kepezunk es a sutes alatt nem tud elparologni a folosleges nedvesseg, hanem a parazaro reteg alatt dinsztelodik minden ... ez a dinsztelodes a vizesedes masik oka.
Rakott dolgok es a sutoben (csoben) sutes lenyege, hogy a nyers alapanyagokat osszetesszuk, beallitjuk a jo homersekletet es szep lassan elkeszitjuk az etelt, a sajat leveben es a sajat elkeszulesi idejet megvarva.
Nem kell lefoliazni, nem kell sutozacsko ... ido kell csak a dolgoknak es megfelelo homerseklet :)
Más néven burgonya gratin.
A tejszínt összekeverem só,bors,rozmaring,kakukkfű.
Plusz egész tojás.Ráöntöm a szeletelt burgonyára.Kivajszott morzsázott tepsibe öntöm és reszelt sajtot teszek rá.Kb 1.5 óra alacsonyabb 150 hőfokon sütöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!