Miket szoktatok főzni hónap végén amikor már nincs penzetek?
Krumplis ételeket: paprikás krumpli, tarhonyás krumpli, főzelék, héjjában sült krumpli, tócsni
Bab, borsó, lencse: leves, főzelék, fasírt
Tészta: grízes, mákos, paradicsomos, tonhalas, bolognai
Lebbencs leves, csurgatott tojásleves, hagymaleves, zöldségleves
Hónap végén is kell, hoyg legyen pénz, ezért kell beosztani, illetve elöre megtervezni a havi étrendet, hoyg ne legyen ilyen eset.
Nem úgy kell enni, hogy a fizetés utáni héten húst hússal mázsaszámra tömni magukba, az utolsó héten meg a zsíroskenyér is drága.
Számolni mindenki tud (elvileg), a kajára jutó pénzt elosztod a hónap napjaival és megvan, mennyi jut egy napra - és ennél többet nem költesz.
Lehet a kérdezőnél is becsúszott valami nem tervezett kiadás. Én beosztom a keresetem mégis spórolok hó végén általában, mert akkor is lehet még bármi nem tervezett dolog és attól, hogy nem keres az ember sokat még nem feltétlenül végez valami mocsok munkát. Van, hogy rendes munkáért is keveset fizetnek és ilyenkor bizony hiába osztod be jól, lesznek olyan hónapok aminek a végére spórolni kell. Mert nem csak eszik az ember, hanem tisztálkodik, öltözködik stb.. és nem vagyunk egyformák.. A hónapban van pl mindkét testvérem születésnapja, úgy osztottam be a pénzem, hogy tudjak nekik ajándékot venni és bizony így már jövőhéten jobban meg kell majd gondolnom mit fogok enni, mert a maradék pénzem vésztartalék. Nekem ez volt a fontosabb.. Előtte autópálya matricákat kellett vennem, akkor is szűkös volt, előtte karácsony...
Nem ismerjük a kérdezőt nem kellene egyből ítélkezni felette, meg egyébként más felett sem, akinek nincs pénze. Pláne nem most mikor a kovid miatt nagyon sokan hirtelen kerültek ebbe a helyzetbe.
Belsőségek, tojás, hüvelyesek. Tésztával, krumplival, rízzsel. Ilyenkor kerülni kell a drágább húsokat, sajtot, tejszínt, stbit. Zöldségnek jó a káposzta, hagyma, répa, cékla.
Egyébként én heti adatokra osztom fel a pénzem, így nincsen hóvége soha, az olcsóbb étel nem jelent rosszabbat. Még ha látod hogy mennyi a heti keret, nem veszel drága húsokat, sajtokat, lazacot, satöbbit hó elején, így ugyanazon a szinten táplálkozol, nem kell a nadrágszíjat meghúzni. Amik nagyon elviszik a pénzt, azok az csokik, csipszek, cukros üdítők, vasárnapi flancos sütemények (tele tejszínnel, mascarponeval,stb...)
Nem igazán szokott gondot okozni a hó vége, de attól még odafigyelek arra, mire és mennyit költök.
Az olcsóbb ételek nálam a főzelékek (hüvelyesek, spenót, tök, kelkáposzta, burgonya, stb.) általában két napra elég egy-egy fazékkal (ketten élünk, két felnőtt). A feltét nekem nem feltétlenül kell, de ha van, akkor főtt- vagy tükörtojás, vagy csinálok fél kiló darált húsból fasírtot, ami több napra elég.
Gyakran veszünk csirkemájat - nem drága, és hagymás vagy resztelt májnak csinálom meg, rizzsel és savanyúsággal nekünk tökéletes.
Lángost is szoktam sütni, vagy ha van maradék felvágottam/megkezdett konzervem, akkor házi pizza, feltétnek az megy rá, amit találok a hűtőben (maradék-mentő kaja). Ezek nem annyira drága dolgok, mégis laktatóak.
12: Hol laksz?
Imádom a halat, de itt drága.
16: Most már a felsorolt zöldségek is a csirkehús árának közelében mozognak, szóval nem lehet kiemelni semmit.
Bemegyek a közértbe vagy kimegyek a piacra, és mindig más az olcsóbb, alkalmi lehetőségek vannak.
Nyilván kilóárat kell nézni és először 150 Ft/kg alatt, ha ott nincs, akkor 300 Ft/kg, majd 450 Ft/kg alattiakra kell pályázni.
Ide lehet sorolni a szeletelt kenyereket, csirkehúst, zárás előtt hirtelen leengedett dolgokat, akár grillpultos dolgokat, zöldségeket, kekszeket, konzervételeket, stb. Én még a majonézt is 500 alatti kilóáron veszem.
De sok helyütt el lehet kérni a zárás után kidobásra szánt dolgokat.
Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe a fogyasztói társadalmakban.
Pl. tudtommal gyorséttermi kaját is rengeteget dobnak ki, talán ha 1 órán belül nem kel el, ki kell dobni?...
Például még a tejbegríz is viszonylag olcsó étel.
Paradicsomleves, főzelékek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!