Amikor nincs pénzetek ilyenkor hónap végén, akkor mit esztek?
Ilyen nem fordul elő, mert beosztjuk, és van egy egészséges tartalék is, a váratlan kiadásokra.
Egyetemista koromban pénz szűkében a tészták, hüvelyesek és a virsli volt a megoldás, filléres kaja ami nem a legtáplálóbb, de sokat lehet belőle főzni olcsón. Így lehetett spórolni is.
Ezt sosem értettem. Ti nem osztjátok be előre a hónap elején, hogy teszem azt 30 vagy éppen 60.000 kajapénz, és ahhoz nem nyúltok hozzá, csak bevásárláskor? Hogy lehet olyan helyzetbe jutni, hogy ételre nincs pénz?!
Mindenesetre olcsó recepteknek lenne értelme. Ami szezonálisan olcsó a piacon, olyasmiből. Pl most épp:
- sárgarépa 100-150 ft/kiló, ebből:
fűszeres sült répa, répakrémleves, répatorta, répa"tészta" - vékony, hosszúkás répacsíkok főve, öntettel
- burgonya 100-200ft/kg, ebből:
burgonyakrémleves, zöldségekkel töltött héjában sült burgonya, fűszeres burgonya, krumplipüré, rakott krumpli, krumplifőzelék stb.
- karalábé 100-200 ft/kg, ebből:
karalábétócsni, karalábékrémleves, rakott karalábé
- fejes káposzta 100ft, ebből:
serpenyős sült káposzta, fokhagymás-sajtos sült káposztagerezdek, zöldséges káposztatekercsek
- karfiol 150-200ft, ebből:
rakott karfiol, karfiolkrémleves, rántott karfiol, karfioltócsni
- tök 150-200ft/kg, ebből:
sütőtökös pite, tökkrémleves, töltött sült tök, tökfőzelék, tökös-sajtos gnocchi
- cukkini/kg 250-300kg, ebből:
cukkinikrémleves, cukkinitorta, rakott cukkini, tejszínes cukkiniragu, serpenyős-gombás cukkini, cukkinitócsni, töltött sült cukkini, cukkinitészta, cukkinitekercsek, rizses cukkini
- zöldbab 300-500ft/kg, ebből:
zöldbableves, rakott zöldbab, gombás zöldbab
Egy rakat olyan étel, amiből 1-1,5 kiló kaja kijön max. 500 ft-ból.
Hmmm... én sok dolgot el rakok amikor szezonja van. Pl lecsót. Az rizzsel, kolbásszal vagy tojással tök jó.
Bolognai szószt is én főzöm. Csilis babot is elrakok (hús nélkül). Ezek főként azért vannak, mert 1 nagyon szeretem őket. 2. van úgy, hogy nincs időnk főzni rendesen és akkor van instant kaja. 3. Hó végén is jól jön, (bár eddig még nem kellett nagyon garasoskodni, mert be van osztva előre a pénz)
De tény, hogy ez sok felhalmozott tartalék ez nagyon jól tud jönni. Ha leárazás van, vagy szezonja, akkor veszek száraz dolgokat nagy tételben: bab, lencse, gersli, köles stb ami eláll.
Továbbá ott vannak a nagyi régi receptjei, amik filléres dolgok pl. dödölle, tócsi, kukorica málé, köményleves stb. A világháború után elég szűkösek voltak a keretek és akkor is főztek finomakat az asszonyok.
4#!
Te sok mindent nem értesz. Magyarországon ma sajnos nagyon sokan vannak, akiknek bizony hó végére nem nagyon marad ételre sem. És ez nem azért van, mert nem osztják be a pénzt, hanem mert nincs mit beosztani. És erről nem ők tehetnek, hanem az a sok semmirekellő senkiházi, akik az elmúlt évtizedekben ide juttatták ezt az országot.
jó, hát a 4 életében nem végzett napi 8-10 órában fizikai munkát, különben nem akarna sütőtökös pitével meg sült répával jóllakatni valakit...
Arról nem beszélve, hogy ha a karfiol 200/kiló is (hol????), ahhoz még a rakott karfiolba nem árt húst venni, és máris nem áll meg 500-ból. Vagy a rakott krumpliba tojást, kolbászt... Nálunk a piacon 38 ft a legolcsóbb tojás.
És bár nekem szerencsére nincsenek ilyen gondjaim (bár hónapról hónapra élünk, és meg kell nézni, mire költünk) legalább nem beszélek hülyeséget annak, aki nálam kevesebből él.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!