Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért egészségtelenek az...

Miért egészségtelenek az olajban sütött, bundázott ételek? Melyik összetevőjük egészségtelen?

Figyelt kérdés

Itt van ez a kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek..


Nem akartam azt a kérdést szétoffolni, így külön kérdésként teszem fel az enyémet.

Számomra megdöbbentő válaszok jöttek, egészen elképesztő, hogy valaki komolyan leír olyan mondatokat, amik a fenti kérdés alatt olvashatóak.

Én 30 éve foglalkozom élelmiszerekkel, de az összes tudásom minden rejtett zugából se tudok nem hogy okot, de még csak értelmesebb ürügyet se találni arra, vajon mitől lehet a fentebb említett ételcsoport egészségtelen.

Az összetevői miatt? A technológia miatt?

Végül ez nem derült ki az ottani válaszokból, mert akik ezt írták, megálltak ezen a ponton, és nem támasztották alá a véleményüket.


Remélem, itt részletes okfejtést kapunk, nagy szükség lenne rá, mert ezt úgy érzem, elég széles rétegek teljesen másképp tudják.

Én 30 év után se szégyellek tanulni, a világ változik, a tudomány fejlődik, és annak ellenére, hogy folyamatosan képzem magam, könnyen elképzelhető, hogy komoly hiányosságaim vannak.


2021. jan. 29. 14:19
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"Szerintem senki nem irt hulyeseget."


Szerintem 1-2 hülyeség elhangzott, a válaszok legnagyobb részének önmagában véve volt igazságalapja, csak a kérdéshez nem volt köze, meg volt néhány alaptalan okoskodás.


Nem volt szó a kérdésben se állati eredetű zsírról, se túlhasználatról, vagy túlhevítésről, se mértéktelen fogyasztásról.

Ezek fényében eddig nem jött hasznos válasz a kérdésre. Szerintem.

2021. jan. 29. 15:09
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Mert a legtöbb ember nem csak a rántott cuccot eszi, mert mellé van sültkrumpli, alkohol, cukros-sós-zsíros szószok, koffeines italok is.


Az emberi agy úgy van kitalálva, hogy direkt keresi a zsíros, cukros, magas kalóriatartalmú ételeket.


Az ősember számára a zsíros húsok, édes gyümölcsök ritka jó zsákmányok voltak, és mindenki igyekezett minél gyakrabban hozzájutni ezekhez.

Minél édesebb, zsírosabb, annál jobb,egyszerűen így vagyunk bekötve.


A modern életben viszont nem ilyen nehéz hozzájutni ezekhez, sőt, a természetesebb ételeket már sikerült továbbfejleszteni.


Egy középkori paraszt valószínű, hogy lehidalna egy zacskó csipsz vagy egy marék gumicukor ízanyagaitól.

Olyan intenzív élményt kap az emberi agy, hogy ehhez visznyítva a normál ételek eltörpülnek.


Ráadásul az igerek mellé nem is kell tényleges táplálékot társítani, így a fogyasztó nem lakik jól, és többet eszik.

Pl a mekis kaják, mind picik, ízletesek, de simán éhes vagy már egy óra múlva és az a két ujj vastag, olajban sült, cukros, forró "almáspite" sokkal jobb érzet mint egy szem friss gyümölcs, hiszen benne van minden amire az emberi agy pozitívan reagál.

2021. jan. 29. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 A kérdező kommentje:

12-es, ez merőben más megközelítés, tehát azt mondod, ezek az ételek túl "jók" ahhoz, hogy az ember megálljt tudjon parancsolni magának, egy egészséges mennyiségnél. Mármint általánosságban, mert azért vannak, akinek nem probléma mértéket tartani.

Végül is, ha az általánosságot nézem, tehát a nyugati társadalmak túlsúly problémáit, van benne igazság.

Önmagában emiatt még nem mondanám egy konkrét rántott akármikre, hogy egészségtelen, (mert lehet azt ritkán is enni, meg normál mennyiséget) de a szemléleted igaz, ment a zöld , köszi!

2021. jan. 29. 15:26
 14/17 anonim ***** válasza:
71%

"... vajon mitől lehet a fentebb említett ételcsoport egészségtelen.


Az összetevői miatt? A technológia miatt?"


Igen, ennek a kombinációja.

Egyrészt a bunda minden oldalról megszívja magát valami zsiradékkal (ez lehet növényi vagy állati, kultúra kérdése. Nagyanyám a mai napig pecsenyezsírban csinálja a ránott húst)


Másrészt az összetevők (liszt, tojás,sok olaj vagy zsiradék szintén nem egészségesek így kombinálva.


Természetesen nincs olyan hogy rossz ételcsoport, de olyan van hogy rossz arány, és olyan is, hogy túl sokat viszel be valamiből.



Nagyon kevés az olyan ember aki manapság elég fizikai aktivitást végez ahhoz, hogy fel se tűnjön, hogy több ezer kalóriát eszik étkezésenként.

2021. jan. 29. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy van olyan is, hogy egy étel szokásos adagja. Rántott húsból szerintem a legtöbb ember rögtön két szeletre gondol, pedig már egy szelet is 500-600 kcal. Túl nagy a szokásos adag, ez is probléma - nyilván nem annak, aki rendesen kiszámolja, nem pedig "szemre" vesz vagy a szokásos adagot követi.
2021. jan. 29. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim ***** válasza:
87%

"12-es, ez merőben más megközelítés, tehát azt mondod, ezek az ételek túl "jók" ahhoz, hogy az ember megálljt tudjon parancsolni magának, egy egészséges mennyiségnél. Mármint általánosságban, mert azért vannak, akinek nem probléma mértéket tartani"


A mértéktartàs egy dolog, ez egy komplexebb prbléma.

A másik probléma az, hogy mi áll rendelkezésre.

A szegényebb népcsoportok számára általában a szénhidrátban gazdag, zsíros ételek anyagilag hozzáférhetőbbek, a legtöbb tipikus "szegénység" menü krumpliból, lisztből, és valami olcsó zsiradékból épül fel.


Ezen kívül ott a kultúra kérdése is, pl ha valaki megszokta, hogy vasárnap húsleves-rántotthús-petrezselymes krumpli van ebédre, akkor nem feltétlen gondol bele, hogy ez élettanilag milyen is.


Vannak férfiak, akik kifejezetten sértőnek érzik ha nincs hús az asztalon, mert a maszkulinitásuk részévé vált a """férfias""" ételek fogyasztása.


Sokak nem tanultak meg főzni, különösen nyugatabbra, és a gyorskaja az egyetlen meleg étel amit megengedhetnek maguknak.


Vannak ún. ételsivatagok is, olyan országrészek, ahol 30-40 kmes körzetben nincs élelmiszerbolt. Az emberek havi egyszer vásárolni mennek, és mindennek el kell állnia. A gyorsfagyaszott ételek egyszerűen elkészíthetőek, és egy 8-10 éves is be tud rakni a sütőbe halrudacskát és sültkrumplit, bundázott csirkemell dinót, instant rament, Kraft makarónit...

A szegényebb családokban sokszor megesik, hogy a szülő nem ér rá főzni.

Generációk nőnek fel ezen, és számukra ez a gyerekkor íze.

2021. jan. 29. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:
60%
Tök mindegy, hogy olaj vagy zsír, egyáltalán nem egészségtelen, sőt az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. Ha valakinek fontos, hogy kevesebb kalóriát vigyen be, az rendben van, de egészségtelennek nevezni ez miatt, az tájékozatlanság, butaság. Mi mindent is kirántunk, a krumlit, hagymát, karfiolt, bodza virágot éppúgy, mint a csirke szárnyat, sertés májat, karajt vagy akár a pacalt, de nem kell azt hinni, hogy mást nem eszünk. Eszünk savanyúságokat, leveseket, főzelékeket, salátákat is bőven.
2021. jan. 30. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!