Miért egészségtelenek az olajban sütött, bundázott ételek? Melyik összetevőjük egészségtelen?
Itt van ez a kérdés
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek..
Nem akartam azt a kérdést szétoffolni, így külön kérdésként teszem fel az enyémet.
Számomra megdöbbentő válaszok jöttek, egészen elképesztő, hogy valaki komolyan leír olyan mondatokat, amik a fenti kérdés alatt olvashatóak.
Én 30 éve foglalkozom élelmiszerekkel, de az összes tudásom minden rejtett zugából se tudok nem hogy okot, de még csak értelmesebb ürügyet se találni arra, vajon mitől lehet a fentebb említett ételcsoport egészségtelen.
Az összetevői miatt? A technológia miatt?
Végül ez nem derült ki az ottani válaszokból, mert akik ezt írták, megálltak ezen a ponton, és nem támasztották alá a véleményüket.
Remélem, itt részletes okfejtést kapunk, nagy szükség lenne rá, mert ezt úgy érzem, elég széles rétegek teljesen másképp tudják.
Én 30 év után se szégyellek tanulni, a világ változik, a tudomány fejlődik, és annak ellenére, hogy folyamatosan képzem magam, könnyen elképzelhető, hogy komoly hiányosságaim vannak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A bő zsíradékban sütött dolgok több szempontból is problémásak.
A disznózsír (és társai, de leggyakoribb a disznó) magas koleszterinszintet okoznak. Ezzel nem lehet mit kezdeni, így van.
A növényi olajok magas hőmérsékletre hevítésekor szabad gyökök keletkezhetnek, ami szintén változatos egészségügyi problémákat okoz.
A margarinok sem épp ideálisak, mert a hevítésük során transzzsírsavak keletkeznek.
Hogy melyik anyag miért káros, azt sokáig lehetne részletezni, legjobb, ha utána nézel.
Szerintem a legjobb, ha a zsírbevitelt a szükséges mennyiségre korlátozzuk (és ez nem jelenti, hogy nem fér bele a rántotthús), és azt változatos formában visszük be. És lehetőleg minél kevésbé melegítjük fel a zsiradékokat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egyreszt rengeteg a kaloria bennuk, szoval egy dietaba peldaul nem fer bele rendszeressn, de persze a mertek a fontos szerintem. Nem minden zsir karos, de ne egyuk tonnaszamra.
Masreszt a tul sok zsiros etel megemeli a koleszterint, lerakodik az erfalakban, ezzel megnoveli az infarktus eselyet.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A koleszterint, a telített zsírokat, a túl sok sót és cukrot valamint a rost hiányát gondolom érted, hogy miért rossz.
Ez alap élettan.
Az olajban sült kaja is lehet része egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, de ha csak ezt eszed, az nagyon nem jó.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Amit fennt írtak, valamint a kalóriatöbblet is része a dolognak.
Ha zsíros kajával laksz jól, az sokkal több energia, mint pl zöldségekkel kitölteni a gyomrod.
Az energiatöbblet lerakódik, mert többet viszel be mint amit elégetsz.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Miért kéne mindenkinek fogyózni...????
#7-nek adok öt csillagot! :)
A mérték a lényeg!
Nem bő zsiradékban sült ételekről szólt a kérdés, hanem bő olajban sült ételekről, innentől kezdve a koleszterin nem játszik.
A növényi olajok a túlhevítést nem bírják, de a kérdés szintén nem rommá hasznát olajban égetett ételekről szól, ezzel az erővel bármire rá lehet fogni, hogy ha túlhevítjük, egészségtelen.
Normális, rendeltetésszerű konyhatechnológiáról szól a kérdés.
Margarinról szintén nem esett szó a kérdésben, nem is eshet, hiszen a magas víztartalma miatt teljesen alkalmatlan a szóban forgó hőbehatásra.
"A koleszterint, a telített zsírokat, a túl sok sót és cukrot valamint a rost hiányát gondolom érted, hogy miért rossz."
Természetesen értem, de többször visszaolvasva a saját kérdésemet se találok benne erre utaló dolgot.
"Amit fennt írtak, valamint a kalóriatöbblet is része a dolognak."
Amit fent leírtak, eddig tételesen cáfoltam.
Kalória többlet meg csak akkor van, ha több a bevitel, mint az elégetett kalória.
Nem látom az összefüggést.
Ezzel a logikával akkor a "zöldségekkel kitölteni a gyomrod" pont ugyanennyire egészségtelen , egy olyan ember számára, akinek ez nem ad elegendő energiát, hiszen a kalória deficit miatt a szervezet saját magát kezdi el leépíteni.
Esszenciális zsírsavak, zsiradékban oldódó vitaminok, HDL koleszterin, idegpályák védelme, funkcionalitása?
Erről valaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!