Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Idősebbekhez szól a kérdésem....

Idősebbekhez szól a kérdésem. Van, aki úgy veszi észre, hogy a mostani sók íztelenebbek ("sótlanabbak"), mint amilyenek évtizedekkel ezelőtt voltak?

Figyelt kérdés

2020. okt. 24. 18:39
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
86%
Nem a só lett gyengébb. A kor előrehaladtával romlik az ízérzékelés, plusz, ahogy előttem is írták, ha sok ízfokozós vackot ettél, azzal is rontottál a helyzeten.
2020. okt. 24. 20:56
 12/25 anonim ***** válasza:
76%

5 nek és a 11 nek igaza van.

Én pl alig sózok, és ha olyan időszakom van, hogy natúrabb kajákat eszem, akkor bizony jól jön, hogy van itthon vagy 6-8 féle só, mert meg tudom különböztetni a kajában is.

Ha meg épp thai/indiai/magyaroskajákat eszem, akkor bizony só is több fogy.

2020. okt. 24. 21:24
 13/25 A kérdező kommentje:

Régóta nagyon tisztán étkezem. Ízfokozó NULLA!!!

Évekig egyáltalán nem is használtam sót és nem csak én, hanem családtagjaim sem.

Amikor van itthon só, akkor az tiszta só - ami pl a bioboltokban kapható, a címke szerint 99% feletti tisztaságú NaCl, vagy pedig igazi "kősó" - a sótömböt vesszük meg.

Párom kalapáccsal feltöri, majd magunknak chopperrel leőröljük.

Mostanában még kipróbáltunk ezeken kívül egyet, az is adalékanyag mentes; nekem nem jött be, mert abban szerintem még kő is van...

A táplálékom nagy része zöldségből és gyümölcsből áll. Gabonák és hüvelyesek nagyon elvétve. Néha tejtermékek közül vaj, de nagyon ritkán.

Pizza, hamburger, chips, üdítők, bolti löttyök abszolút kizárva. A kristálycukor is. Savanyúságokat sem eszem.

R/O vísztisztító géppel vagy vízdesztillálóval tisztított VIZET iszom. Nagy ritkán gyógynövény teát is fogyasztok. Régebben a herbatea több volt, de az utóbbi években a vizet kedvelem.

Nem dohányzom, nem kávézom, nem piálok.

Szerintem (és nem csak szerintem, hanem aki ismer, szerintük is) eléggé ki van tisztulva az ízlelésem és a szaglásom.

És mivel a gyümölcsök, zöldségek ízét nem érzem "enyhébbnek", ezért nem azt gondolom, hogy az ízlelésem romlott volna.

2020. okt. 24. 22:26
 14/25 A kérdező kommentje:
És természetesen nem használok leveskockát és bolti fűszerkeveréket.
2020. okt. 24. 22:27
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha van valami, aminek garantáltan nem változott az íze az elmúlt 13.8 milliárd évben, az a só.
2020. okt. 24. 23:15
 16/25 A kérdező kommentje:

15. Az lehet, de amiket fentebb írt nemely hozzászóló, az az én táplálkozásomra nem igaz.

Így arra vagyok kíváncsi, hogy mi van ezzel a sósság-érzékeléssel. De az már másik kérdés.

2020. okt. 24. 23:28
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
A só az garantáltan só marad, szóval ott nálad az érzékekkel lesz vmi.
2020. okt. 25. 03:13
 18/25 A kérdező kommentje:
És csak a sóval kapcsolatban? Mivel a zöldségek, gyümölcsök ízét ugyanúgy érzem.
2020. okt. 25. 07:12
 19/25 anonim ***** válasza:
85%

tudom, hogy nehéz elfogadni, hogy öregszel, de így van

Emlékszem mekkorákat néztünk mikor ugyanez előjött öregapámnál, és nagykanállal rakta a sót a levesbe. :D

2020. okt. 25. 08:21
 20/25 A kérdező kommentje:

Hát azt nem gondolom normálisnak, hogy valaki evőkanálnyi sót tesz bármibe.

Már írtam, hogy más ízeket ugyanúgy érzek, mint korábban.

Szemétkedni felesleges.

Amúgy sem vagyok olyan idős.

Már elkezdtem a témának utánanézni és sok oka lehet.

2020. okt. 25. 08:42
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!