A hús tényleg mégis egészséges?
Manapság nagy közellenség lett a hús, főleg a vegán életforma terjedése miatt
Persze ezer tanulmány van mind két oldalról, de én is szeretnék most egy pár tanulmányt a húsról bemutatni.
A KOLESZTERIN mint közellenség…..
- A húsban (mármint tényleg a húsban nem a felvágottakban meg ilyesmikben) és tojásban a koleszterin elsősorban a HDL szintet növeli nem pedig az LDL szintet.
- Aki magas LDL szintet fogyaszt annak az elfogyasztott LDL koleszterin szint és a vérébe kerülő LDL szint közt nagyon enyhe összefüggés van, azaz a szervezet hozzászokik a magas koleszterinbevitelhez és nem lesz egészségügyi probléma (lásd a tojásember történetét, akik 15 éven át napi 25 tojást evett - koleszterin szintje szinte az átlagossal megegyező volt)
- Továbbá még akiknek magas is az LDL koleszterin szintjük, azoknak sem kell félniük, mivel a statisztikák szerint tovább élnek az átlagnál. Az a tévhit miszerint a koleszterin rossz onnan ered, hogy a magas LDL szintűek közt több volt a szívbeteg, de azt elfelejtették megemlíteni, hogy azért, mert az alacsony koleszterinszintűek ekkorra már meghaltak rákban é más betegségekben és nem volt ideje a szerkezetüknek, hogy kialakulhasson szívbetegség. Vagyis ha az összhalálozást nézzük (nem csak a szívbetegséget) akkor a magas koleszterinszintűek sokkal egészségesebbek és tovább élnek. A magas koleszterinszint is nem ok, hanem okozat, vagyis a már meglévő szívproblémásoknál, mint védekező mechanizmus emelkedik csak meg.
Lásd Hamazaki és mtsi kutatásait:
[ [link]
[ [link]
A TELÍTETT ZSÍROKAT is divat démonizálni. De a valóságban ezek sem ártalmasok. Semmilyen kutatás nem tudta alátámasztani, hogy bármi kapcsolat állna fent a telített zsírok és az érrendszeri betegségek közt.
[ [link]
[ [link]
Egyedül a feldolgozott hús okozhat rákot. A feldolgozatlan hússal kapcsolatban két áttekintő vizsgálat (az egyik 35, a másik 25 vizsgálat adatait dolgozta fel), azt találta, hogy a feldolgozatlan hús hatása a férfiaknál egész elenyészően, a nőknél pedig egyáltalán nem befolyásolta a rákrizikót:
[ [link]
[ [link]
Elég furcsa, de a húst gyakran okolják a civilizációs betegségek kialakulásáért. A szívbetegség a XX.-ik század elejéig nem volt probléma, a 2-es típusú cukorbetegség pedig egészen néhány évtizeddel ezelőttiig nem terjedt el. Ezek a betegségek újak, a hús pedig régi élelmiszer. Az ember és az előember évmilliók óta eszik húst. Egy ősi ételt hibáztatni új keletű egészségi problémákért, ennek semmi értelme nincs.
Szerencsére rendelkezésünkre áll két nagyon nagy és nagyon alapos vizsgálat, ami megnyugtathat minket. Egy 2010-ben publikált hatalmas vizsgálatban a kutatók húsz vizsgálat adatait elemezték, összesen 1.218.380 személy részvételével. Semmilyen kapcsolatot nem találtak a feldolgozatlan vörös hús és a szívbetegség, illetve a 2-es típusú cukorbetegség között:
[ [link]
Egy másik nagy, 448.568 személy részvételével történt európai vizsgálat ugyanerre az eredményre jutott:
[ [link]
Azonban mindkét vizsgálat erősen megnövekedett rizikót talált a FELDOLGOZOTT húsipari termékek fogyasztóinál.
Ezért nagyon fontos különbséget tenni a különbözőféle húsok között.
Sok olyan vizsgálat, amely arra a következtetésre jutott, hogy a „vörös hús” egészségtelen, nem tett különbséget a feldolgozott és a friss hús között.
A feldolgozott élelmiszerek általában elég borzalmasok, és ez NEM CSAK A HÚSRA igaz.
Magában a húsban csakugyan nincs semmi káros anyag. Egyedül a feldolgozott hússal van a gond. Illetve nem szabad agyonsütni sem a húst (meg amúgy a nővényi ételeket sem) mert nagy mennyiségben tartalmazni fognak rákkeltő égéstermékeket.
+ Ne feldolgozott növényi olajokat használj sütésre, hanem természetes eredetű zsírokat.
Jajj megint egy huseves vs novenyeves...
vitat akarsz?
mindenki egyen azt amit szeret.
Az amerikai vegán egyesület alapítója is szívrohamban halt meg, pedig ő aztán vegán volt a javából. Ennyit erről.
Sőt, pont hogy a növényi étrenden élőknek van a legnagyobb esélye szívbetegségre, szívrohamra, daganatos megbetegedésekre és cukorbetegségre. Ez bizonyított és nyilvánvaló, akit érdekel bármikor utána nézhet.
Az igaz, hogy a feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, de már az is megdőlt, hogy a feldolgozott húskészítményeknek a fogyasztása egyértelműen rákot okozna. Ellenben a feldolgozott szója készítmények igen.
Az állati eredetű ételek egészségesek, ez egyértelmű. Viszont engem nem érdekel ki mit eszik, engem csak az zavar, mikor valaki azt hazudja, hogy azért támogatja a növényi táplálkozást, mert az egészségesebb. Holott ezt soha senki nem bizonyította, az ellenkezőjét viszont igen.
Nézd, alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás lenne a cél, meg az hogy ne tehessenek bele vicket vackot vabarackot mindenbe...
Csak húst enni se jó, ez a csávó is beteg
Túlzottan leszűkíteni a palettát nem okos dolog. Ugyanakkor egyénenként 1-2 dolog kivétele megoldható, sokszor szükséges is. Vannak allergiásak stb.
Mindkét oldalon vannak hitelesnek tűnő tanulmányok, őszintén szólva szerintem az lenne a fontos hogy az ember kiegyensúlyozottan és változatosan egyen, minden tápanyagot vigyen be a szervezetébe....
Egy kiegyensúlyozott, jól összerakott vegán étrend és egy kiegyensúlyozott, jól összerakott mindenevő étrend szerintem egyaránt lehet egészséges. A kettő közül meg ki-ki el tudja dönteni, hogy neki ízlés, etika, stb stb szempontokból melyik a megfelelőbb.
Nem hinném, hogy a hús káros lenne az ember számára, hiszen természetes tápláléka a fajunknak a történelem előtti idők óta. (Abba már szerintem bele lehet esetleg kötni, hogy milyen és mennyi húst eszik a mai modern ember, azt nem feltétlenül tartom egészségesnek.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!