Miért a a cukor az ellenség?
Kettessel értek egyet. A modern ember legnagyobb problémája, hogy sokkal-sokkal több kajához jut hozzá, mint bármikor korábban, ráadásul munka és mozgás nélkül. Még a boltba járást is meg lehet spórolni vagy minimalizálni lehet.
A mértéktelen kalória-, szénhidrát-, zsírbevitel pedig betegségeket okoz. Nincs olyan élelmiszer, aminek az egyoldalú vagy túlzott fogyasztása ne okozna gondot. Mivel a mértéktartás a legnehezebb és a plebset nem lehet rávenni semmilyen módon, ezért ahogy kettes is írja, állandóan kerülendő "ellenségeket" kell kreálni... holott nem havi egy szelet krémestől vagy pohár szörptől lesz valaki cukorbeteg. De napi kettő már jócskán növeli az esélyét.
+10 szavazat a 2-esnek, főleg a MÉRTÉKTARTÁS említése miatt! itt a lényeg! :)
A víz is mérgező, ha valaki 20litert iszik naponta... :-D
Én egyáltalán nem tapasztalom, hogy ne lehetne édesítőszer nélküli ételeket venni. A cukor nem ellenség, csak sok embernek nehéz belőle mértéket tartani, mert ugye arra vagyunk huzalozva, hogy a cukor egy nehezen hozzáférhető kincs és ha találunk, akkor fel kell falni az összeset. Ezért teljesen érthető, hogy bár napi néhány teáskanálnyi lenne ideális a szervezetnek, a gyakorlatban nagyon könnyű ezt túllépni.
Én igyekszem a javasolt kereten belül maradni, de ettől még nem használok édesítőszereket. Egyszerűen kevésbé édesre készítem az ételeket, kifejezetten édes ételből pedig kevesebbet készítek. Igaz, üdítőket egyáltalán nem szoktam vásárolni, de emlékeim szerint azok között is általában létezik még a cukorral készített fajta. Lehet, hogy a legolcsóbbaknál nem, talán azért, mert az édesítőszerek még a cukornál is olcsóbban biztosítják az édes ízt? Ez talán lehet az ok.
#7: nem, nem egy teáskanál, annál azért több. A szabad cukorra az vontakozik, hogy a kalóriakeret 10%-a, de lehetőleg csak 5%. Ha 1500-as kerettel és az 5%-kal számolok, ami egy kisebb termetű, ülőmunkát végző ember szükséglete, akkor is kb. 20 g jön ki, ami egy csapott evőkanál kb. Nagyobb termetű embernek még több.
És ez a WHO-ajánlás eleve csak a szabad cukrokra vonatkozik (tehát minden hozzáadott cukor+a gyümölcslevekben levő cukor, de a zöldségekben, gyümölcsökben természetesen előforduló és préselésen át nem ment cukor nem számít).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!