A kenyérfélék ekkora nagy ellenség lett az emberi szervezet számára?
A kenyér egy roppant mód kiváló energiaforrás volt abban a korban, mikor kérdés volt a mennyiség illetve az átlag ledolgozott kcal is jelentősen magasabb volt napi szinten.
Ma jellemzően nincs gond a kellő kcal hozzáférhetőségével ráadásul kevesen mozognak a minimalisnal többet.
Igy nem a kenyérfelek konkrétan de azok túlfogyasztása probléma lett, párhuzamosan a legtöbb étellel.
Nem sok mindenkit ismerek, aki glutén érzékeny lenne.
Biztosan voltak régen is, csak nem foglalkoztak vele. Nem is tudták, hogy mi ez.
Nekem szerencsére semmi bajom a kenyérrel :)
A glutén a gluténérzékenyek számára káros.
A mogyoró meg a mogyoróallergiásokéra.
Minden korszaknak megvan a maga "első számú közellensége".
Volt már ilyen a tojás, a tej és tejtermékek, aztán az olaj és a margarinok, ilyen húsok, amolyan húsok, a cukor, most éppen a kenyérfélék vannak soron.
10 év múlva meg majd "angol kutatók megállapítják", hogy full egészséges minden kenyérféleség.
Én a magam részéről nem törődök az ilyen trendekkel, azt vallom, hogy a szervezetünk nem hülye, teljesen tudja mire van szüksége, ezért MÉRTÉKKEL fogyasztva minden hasznos, amit jóízűen elfogyasztunk. És a hangsúly mindig, minden korban a mértéken kéne hogy legyen - szerintem.
A fokozott finompékárú - gluténfogyasztás - fokozott terhelést jelent, így annál, aki hajlamos lehet a gluténérzékenységre, nagyobb valószínűséggel jelenik meg.
Növekedtek az autoimmun betegségek, amik gyakran nem egymagukban jelentkeznek, hanem társulva. Tehát pl. a pajzsmirigy autoimmun betegsége gyakran jár együtt gluténérzékenységgel is. Ha valakinek bélbetegsége van, a glutén súlyosbíthatja a tüneteit, egy idő után kialakulhat maga a gluténérzékenység.
A gabonák gluténtartalmát "nemesítéssel" részben a tápérték növelése érdekében megnövelték - tehát a gluténterhelés emiatt is fokozottabb.
Az ételekben, levegőben fokozottan jelen levő káros anyagok együttesen egy állandó készenléti állapotot hozhatnak létre a szervezetben, a fokozott immunrendszeri igénybevétel pedig azt eredményezheti, hogy hiperérzékeny lesz - olyan dologra is, ami önmagában nem váltana ki immunreakciót.
Tehát nem önmagában a kenyér és még csak nem is a glutén az ellenség, hanem a korábbiaktól eltérő, mesterségesen növelt mennyisége illetve fokozott bevitel terheli a szervezetet úgy, hogy allergia/érzékenység lehet a következmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!