Tudnátok olcsó és egészséges kajákat mondani? 2 főre.
Az első válaszolóhoz hasonlóan én is azt javaslom, hogy hosszú távon gondolkodj. Ha nem is kölest vagy quionát, de megveszel egy kiló rizst, az 20 napig elég és alig párszáz forint. Még jobban is jössz ki naponta, mint a kenyérből. Például minden héten vegyél egy kilót egy zöldségből, ami akciós (paradicsom, paprika, uborka). Emellé pedig muszáj enned valamilyen szénhidrátot vagy fehérjét, hogy ne épüljenek le az izmaid. Itt sajnos még nagyobbak az árak, de a száraz hüvelyesek például olcsóbbak sokkal, mint a konzervek, csak tovább kell főzni. Vehetsz még valamilyen csirkemell sonkát, a legtöbb láncban már van saját márkás, 1900ft/kg-ért. Ha a 10 dekát megveszed 190 forintért, és elosztod három napra, az napi 60 forint. Vagy még olcsóbb, ha csirkemellet veszel, 1400 ft/ kg körül van)
A tojás jó még, ahogy előttem is írták, abból is egyszerre veszel tíz darabot, 35 forint darabja.
Illetve ott vannak még a tejtermékek, akár egy pohár tejet megiszol, vagy reggelihez megeszel egy natúr joghurtot (kb 60 ft), elfelezel egy kefít (120 fortint) és máris többet tettél az egészségedért.
Példanap (nem tökéletes, de jobb, mint a fél kiló kenyér ):
Reggeli:
- 2 tojásból rántotta, vagy főzve (70ft),
- egy darab paradicsom (110gramm, 500ft/kg esetén kb 70 ft),
- zsömle (legyen pl 40 forint)
--> Reggeli: 180 forint
Ebéd
- 50 gramm rizs főzve (17,5 ft)
- belekeverve fagyasztott 50 gramm fagyasztott zöldborsót (43 forint)
- hozzá 10 dkg csirkemell (130ft)
- só, bors, zsíradék a sütéshez (5ft)
-->Ebéd: 298 forint
Uzsonna:
-1 db alma (kb 100 gramm, 40 forint)
- 1 natúr joghurt fele (30 ft)
--> Uzsonna: 109 forint
Vacsora:
- 2 szelet csirkemell sonka (50 forint)
- egynegyed kígyóuborka (50 forint)
- zsömle (kb 40 forint?)
--> vacsora: 166 forint
Ez így 584 forint egy napra fejenként (heti kb 8500-9000 ezer ft, wc papír stb nélkül), amiben háromszor volt zöldésg, tartalmaz gymölcsöt, tejterméket és teljes értékű gabonákat. Persze ha elhagyod a csirkemellett és valamilyen hüvelyest eszel helyette, még olcsóbb. Lehet, hogy még mindig kevés (nem tudom a napi alapanyagcseréd), lehet, hogy sok idő után unalmassá válik ugyanazokat enni. De talán ad pár ötletet hogy hogyan tudsz elindulni. Én pl a fagyasztott zöldségeket és a száraz hüvelyeseket veszem mindig alapul)
Ami még segíthet, a menütervezés. Írd össze, hogy miket fogsz enni és ahhoz vásárolj be.
(az árak a tesco oldaláról származnak)
Néhány olcsó és egészséges receptötlet:
zöldborsó főzelék, tükörtojással
Spenót főzelék bundás zsemlével
Csinálhatsz pl babból, tojásból fasírtot, azt is lehet zsömlébe tenni, vagy főzelékként enni
Rakott krumpli (krumpli, tojás, tejföl - ha olcsón tudsz beszerezni krumplit, akkor az étel is az és elég laktató)
Kukoricás/zöldborsós rizs, gombapaprikással (aldiban szokott lenni sokszor akciós gomba)
Laktató lencseleves (ebbe mehet a száraz lencse, minden maradék zöldségféle és egy kis csipetke)
Illetve tényleg a legjobb, ha két-három napig ugyanazt eszitek, akkor választotok pár összetevőt, ami akciós és aköré építetek heti 2-3 menüt.
Kedves kérdező!
Tudtunk olcsó és egészséges kaját mondani. Az, hogy nektek speciális igényeitek vannak, nem szerepelt a kérdésben. Ráadásul nekem nem úgy tűnik, hogy a férjed annyira egészségesen akarna enni. Most vagy főzöl kétfelé, vagy keresed tovább a kifogásokat.
Én amúgy a férjednek turmixokat készítenék gyümölcsből és proteinporból. Azt vezetés közben is meg tudja inni szívószállal.
Első vagyok.
Egy ideig én is sokat ültem kocsiban és kvázi abban "éltem".
Tényleg nem egyszerű kiváltani a szendvicset, de nem lehetetlen.
Mivel a kérdésed nem csak ennek kiváltására írtad lenne még 1-2 javaslatom.
Minél inkább "feldolgozott" élelmiszert veszel annál drágább.
De a felvágottat ki lehet váltani sült/főtt hússal, házi krémekkel, pástétomokkal.
Sokkal olcsóbb ha megveszed nagy mennyiségben a húst és kiadagolva fagyasztod le. Ez előre tervezést igényel.
Ha van lehetőséged jobb minőséget kapsz, ha termelőtől veszel (több) egész csirkét/tyúkot és ezt adagolod ki annak megfelelően, hogy mi lesz belőle.
Ez egyszerre nagyobb költség és nagyobb munka, de hosszú távon megéri.
Mi konyhakész csomagokat csinálunk (leves, sült, pörkölt, rántani, stb).
Nem írtad mekkora konyhát viszel, de azt mondom spórolni nem könnyű 2 főre főzve, úgy, hogy változatos is legyen.
Aki penz szukeben van, de a heti 20.000-et/2 fo realis, az meg is erdemli. :)
Nem tudom, ti mennyit esztek, de szamomra ez az osszeg irrealisan magas 2 fonek.
Rizst, krumplit, lisztet, tesztat “egyszer kell megvenni”, ezekre nem
Fogsz naponta kolteni. Ezen kivul mi kell meg? Kb 20 db tojas, valami hus, ( belsosegek kulonosen jo aron vannak), zoldseg es gyumolcs, kenyer.
Jajj én nem páromon akarok spórolni dolgozik eleget.... Pastetokos dolog nem rossz ötlet hirtelen az jutott eszembe hogy az nem romlik meg?
Télen sokkal olcsóbb a kaja neki mert akkor pl májkrémes zsemlét visz pennybe 1kg májkrém 300ft az másfél hétre elég neki akkor. Amúgy mutattam páromnak a kérdésem mert ma beszéltem vele erről végül amúgy arra jutottunk hogy kajara kb 10.000ft megy el egy héten ha leveszem a sört, wc papírt/zsepit, szörpöt mert azt is melóba viszi olcsóbb mint a tea cukor miatt..neki a heti kaját amit melóba visz meg ami tök ki ment fejemből macskának is a kaját heti szinten vesszük az alap hangon heti 4000ft ez dobja meg a heti bevásárlást...
Köszi a tippeket kiirom.
Wrappot elején csináltam neki de nem tudja egy kézzel meg enni...tényleg nem kifogás de párom kaja témáját tényleg hagyjuk :D ő ilyen ha neki így jó :D maradi nagyon ő a szalámi + delma+vizes zsemle kombót szereti 😂😂🤦♀️ volt hogy császár zsemlét sütöttem teljes kiőrlésű lisztből hogy szebb legyen meg csak egészségesebb ..hót idegbetegen haza hozta hogy mi ez a szar neki vizes zsemle kell... Töltött husis nem rossz ötlet holnap megmutatom neki magamnak tuti elkészítem
“ hót idegbetegen haza hozta hogy mi ez a szar neki vizes zsemle kell...”
De jofej a parod... 🙄
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!