Az összetevők listájában a "tejsav" miért nincs kiemelve feketével allergén információként? Elvégre az is tejből van nem?
A tejsav nem allergén
A tejsavÓ viszont igen
Elmész kondizni, másnapra izomlázad van a tejsavtól. Az is tejből van?
Valaki nem nagyon figyelt biosz és kémia órán...
Amire te gondolsz, az a tejsavó, nem ugyanaz. Nincs köze a tejhez.
E270-tejsav:
Leírás
A tejsav a természetben előforduló szerves sav. Az élő sejtek anyagcseréjében köztes termékként keletkezik. Konzerváló hatását az emberiség évszázadok óta használja a tejsavas erjesztésnél.
A tejsav csökkenti az élelmiszerek savfokát és közvetlenül hat egyes, főként aerob baktériumokkal szemben. A tejsav-baktériumok ugyanakkor kiszorítják az összes többi mikroorganizmust. Lágy íze miatt a tejsavat italok, édességek és savanyúságok savanyítószereként használják; az ízeket kikerekíti, teltebbé teszi.
A természetben a tejsav két formában fordul elő. A kétfajta molekula abban különbözik egymástól, hogy egy meghatározott helyen az atomok eltérően rendeződnek. Ennek a két variánsnak különböző fizikai tulajdonságai vannak. Az egyik, az emberi szervezet által is termelt tejsav a rajta keresztülbocsátott polarizált fényt jobbra forgatja. Ezt a típust L(+) tejsavnak nevezik; a szervezet ezt gyorsan és könnyen feldolgozza. A D(-) tejsav ezzel szemben a polarizált fényt balra forgatja. Ezt a tejsavat az emberi szervezet először egy meghatározott enzim segítségével először L(+)-á alakítja, és csak utána tudja hasznosítani.
Előállítás
A tejsavat döntően különféle tejsav-baktériumok segítségével állítják elő. A fajtától függően ezek a jobbra vagy a balra forgató típust, illetve esetenként a kettő egyenlő arányú keverékét állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
A tejsavat kémiai reakciókkal szintetikusan is elő lehet állítani.
Használat
A tejsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A tejsav többek között az alábbi termékekben található meg:
• Savanyított zöldség
• Gyümölcsnektárok (max. 5 g/l)
• Dzsem
• Édességek és desszertek
• Hidegkonyhai készítmények
• Sör
Mivel a csecsemők még nem képesek a balra forgató tejsavat jobbra forgatóvá alakítani, a csecsemőtápszerekben csak az L(+) tejsav használható.
Biztonság
A tejsav veszélytelennek számít.
Figyelem!
BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: [link]
Ezekbe a típusokba tartozik
Savanyúságot szabályozó adalékanyag
Tartósítószer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!