Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az összetevők listájában a...

Az összetevők listájában a "tejsav" miért nincs kiemelve feketével allergén információként? Elvégre az is tejből van nem?

Figyelt kérdés

2019. okt. 6. 11:32
 1/9 anonim ***** válasza:
98%
Mert a tejsav nem allergén, a savanyított káposzta tele van vele, pedig nem is látott tejet.
2019. okt. 6. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
98%
Azért, mert a tejsav nem tartalmaz laktózt.
2019. okt. 6. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
98%
Sem tejfehérjét, sem tejcukrot(laktóz) nem tartalmaz, nem allergén.
2019. okt. 6. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
78%
Már mindent értek, hogy miért reklamálnak annyit a fogyasztók...
2019. okt. 6. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Barackoshányás ***** válasza:
89%

A tejsav nem allergén

A tejsavÓ viszont igen

2019. okt. 6. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
97%

Elmész kondizni, másnapra izomlázad van a tejsavtól. Az is tejből van?


Valaki nem nagyon figyelt biosz és kémia órán...

2019. okt. 6. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Szóval a tejsav nem látott tehenet? Igazabol sejtettem hogy hülye kérdéses lesz de nem baj. 😂 Még csak 16 vágyok erre rá lehet fogni? Amúgy tényleg nem fogyeltem bioszon nagyon nem szerettem most meg nincs is egyáltalán biológia óránk.
2019. okt. 6. 13:32
 8/9 anonim ***** válasza:
89%

Amire te gondolsz, az a tejsavó, nem ugyanaz. Nincs köze a tejhez.



E270-tejsav:

Leírás

A tejsav a természetben előforduló szerves sav. Az élő sejtek anyagcseréjében köztes termékként keletkezik. Konzerváló hatását az emberiség évszázadok óta használja a tejsavas erjesztésnél.


A tejsav csökkenti az élelmiszerek savfokát és közvetlenül hat egyes, főként aerob baktériumokkal szemben. A tejsav-baktériumok ugyanakkor kiszorítják az összes többi mikroorganizmust. Lágy íze miatt a tejsavat italok, édességek és savanyúságok savanyítószereként használják; az ízeket kikerekíti, teltebbé teszi.


A természetben a tejsav két formában fordul elő. A kétfajta molekula abban különbözik egymástól, hogy egy meghatározott helyen az atomok eltérően rendeződnek. Ennek a két variánsnak különböző fizikai tulajdonságai vannak. Az egyik, az emberi szervezet által is termelt tejsav a rajta keresztülbocsátott polarizált fényt jobbra forgatja. Ezt a típust L(+) tejsavnak nevezik; a szervezet ezt gyorsan és könnyen feldolgozza. A D(-) tejsav ezzel szemben a polarizált fényt balra forgatja. Ezt a tejsavat az emberi szervezet először egy meghatározott enzim segítségével először L(+)-á alakítja, és csak utána tudja hasznosítani.


Előállítás

A tejsavat döntően különféle tejsav-baktériumok segítségével állítják elő. A fajtától függően ezek a jobbra vagy a balra forgató típust, illetve esetenként a kettő egyenlő arányú keverékét állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.


A tejsavat kémiai reakciókkal szintetikusan is elő lehet állítani.


Használat

A tejsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.


A tejsav többek között az alábbi termékekben található meg:

• Savanyított zöldség

• Gyümölcsnektárok (max. 5 g/l)

• Dzsem

• Édességek és desszertek

• Hidegkonyhai készítmények

• Sör


Mivel a csecsemők még nem képesek a balra forgató tejsavat jobbra forgatóvá alakítani, a csecsemőtápszerekben csak az L(+) tejsav használható.


Biztonság

A tejsav veszélytelennek számít.


Figyelem!

BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: [link]

Ezekbe a típusokba tartozik

Savanyúságot szabályozó adalékanyag

Tartósítószer

2019. okt. 6. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépeeen!❤❤
2019. okt. 6. 14:17

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!