Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mamik ti készítettek előre...

Mamik ti készítettek előre fagyasztott fél kész/kész ételt szülés utánra? Mit?

Figyelt kérdés

Hogy oldottátok meg az első nehezebb napokat?

Sajnos nem lesz segítségem szülés után, a párom két bal kezes a konyhában és gondoltam főzök előre és lefagyasztom. Milyen ételeket ajánlotok?

2019. szept. 27. 12:43
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem nem feltétlen kifogást keres, csak nem tudja elképzelni milyen gyerek mellett főzni. Semmi extra, az újszülött babád alváson kívül kb 3 óránként fog kajálni, megbüfizteted 10-15 perc. Ennyi, a maradék időben aludni fog. Egy hónap után lesznek éber szakaszai, amikor elnézelődik a játszó szőnyegén/pihenöszékben/babakocsiban.

Amíg alszik, simán tudsz főzni, az álldogálás pedig pl gátmetszés után megváltás lesz. Nem olyan "nagy kunszt" a szülés hogy utána hetekig ne tudj egyhelyben megállni :D

Én inkább azon aggódnék, akkor hogy fogsz főzni ha már kúszik-mászik a gyerek, na az már feladat, bár akkor is akkor érdemes ha alszik.

Amig enyém pici volt, és akkor jutott időm főzni amikor ébren volt, betoltam magam mellé babakocsiba a konyhába, elbeszélgettem neki, csak figyelt hogy mit csinálok. Most már egy éves, nem igazán marad meg, csak menne menne... most már bonyolultabb megoldani a főzés időt, néha jön "segíteni", kóstolgat meg szakácsosat játszik, de néha szétbontja a lakást 10 perc alatt is.. Szóval újszülött mellett semmi extra megfőzni, majd ha nagyobb lesz.. :D Az meg hogy hogyan tudsz megállni a lábadon, azért is három nap a kórházi ottalvós buli, mert azalatt regenerálódsz, max egy hét és már rendben leszel, ha olyan tré szülésed lesz mint nekem, és kapsz utána hat egység vért, még akkor is egy hét és mintha misem történt volna. Gyors regenerálódás érdekében nagyon sok vitamint szedj (c,e,b )

Sőt, majd amikor fogzik és nem alszol éjszakákat, akkor is meg fogsz tudni főzni, ha máskor nem, majd du, amikor apa vigyáz a gyerekre.

Én pl tegnap két tepsi rakott krumplit csináltam, megfözni a tojást, krumplit 20 perc, mialatt fő felvágod a kolbászt, virslit, tojást felkarikázni, egymásra rakni minden hozzávalót kb 5 perc, leönteni tejföllel, sajttal sincs több 2 percnél. Meg se kell piszkálni sütőben, kész amikor kész. Tehát, 27 perc és két napig elég, férjem is fizikai munkát végez, ö is viszi a kaját.

Én az első hónapokban inkább egytáláteleket (brassói, bolognai..) csináltam illetve amit előre megfőztem, azokat ettük.

Terhesen főztem lecsót, pörköltet, töltött/székely káposztát, lefagyasztottan, aztán csak elő kell venni, tésztát v krumplit főzni mellé.

De hasonló hamar megvannak a főzelékek, veszel kisütős fasírtot mellé vagy virslit stb.

Lehet csinálni tokány recepteket is, borsos, borsós, hentes tokány stb, nagyon hamar megvan, főni meg ráér magának.

Aztán, a laktatónak számító paprikás krumpli is mennyi idő? Megpucolod a krumplit tíz perc, felvágod a kolbit 5 perc. Ennyi, amig felvágod a cuccost a hagyma megpirul, rádobod a krumplit, megfő 10 perc alatt, és kész is. 25 perc.

De ezer meg egy recept van ami fél-egy óra alatt megvan, nem tudom te miket főzöl ami fél napig tart?

Gyűjts olyan recepteket amik hamar megvannak, így szülés után csak elökapod a listát és onnan tudsz főzni.

Jaj,azt akartam írni, hogy babánál csökkentsd a hasfájást, a puffasztó dolgokat kerüld :bab, káposzta,kukorica stb

Bolognaihoz meg ne port vegyél, üvegesekbe pl nincs tartósító, vagyis amire rá van írva h nincs benne, de otthon egyszerűbb megcsinálni a szószt...

2019. szept. 28. 07:44
 32/46 anonim ***** válasza:
69%
Mondjuk a kaja készítésbe szamoljuk már bele, hogy előkészítem, hogy mondjuk utána mosogatok, meg mondjuk rendet rakok magam után és a nyers húsos munka után lefertőtlenítek.15 perc... 15 perc alatt egy moslék munkát lehet csak a konyhában végezni...de hát kinek mi az igénye ugye...
2019. szept. 28. 09:20
 33/46 anonim ***** válasza:
29%

És számold már hozzá azt is hogy az újszülött min 2 órát egybe alszik, ne csináld már hogy 2 órát mosogatsz, mennyi edényt, eszközt használsz a főzéshez?

Persze nekem is volt olyan hogy időközben felkelt a gyerek, vagy ébren maradt, nem aludt vissza, de etetés után odatoltam mellém a pihenőszékében, amíg eltakarítottam magam után elvolt. Akkor lesz problémásabb ha már menne a gyerek, vagy forgolódna stb, de ez nem a gyerek első hónapjában van és addig a kérdező is hozzászokik hogy gyorsan és hatékonyan kell főzni, takarítani.

De olyat is csináltam, hogy felkelt a gyerek,épp kész lett a kaja, játszottunk és amikor elaludt akkor folytattam a fözés utáni mosogatást, takarítást...

Nem igénytelen vagyok én sem, viszont én beleszoktam abba, hogy gyorsan kell mindent a munkámból adódóan,

de az hogy fél napig a konyhában vagy mert fözöl és utána mosogatsz, az nonszensz, elképzelni se tudok olyat, olyan ételt se igazából ami 2 órás mosogatnivaloval jár, max ha háromfogásos vacsit csinálok esetleg.

Az nem megoldás, hogy amíg felrakja a pörköltet főni, elmosogat stb?

Legalábbis én így szoktam, amíg fő a kaja addig mosogatom a konyhapultot, a két vágódeszkát és azt a két darab kést amivel a húst meg a krumplit vágtam össze...

2019. szept. 28. 09:54
 34/46 anonim ***** válasza:
34%

Szerinted a resztelt kacsamáj egy igénytelen kaja lenne? Nem tudom te hol élsz hallod. :D

Előkészítés: kidobom a pultra az összetevőket, egy vágódeszkát, egy kést, egy tepsit / lábast. 5 perc? Mosogatni nem szoktam főzés után közvetlenül mert ekzemás lesz a kezem, a férjem szokott mosogatni, ez az egyetlen háztartási munka amit ő csinál mert önként jelentkezett így csak bepakolom a szennyest a mosogatóba. Fertőtlenítesz hús után? Mivan? Te a dögtelepről vásárolsz, hogy fertőtleníteni kelljen? Soha nem fertőtlenítek azon felül, hogy mosogatószeres szivaccsal áttörlöm a pultot és még él a család... Nyugodtan számolj csak bele a főzésbe minden szart, a fél óra ötletelést meg a bevásárlást is és hátha ha már elég hosszadalmasnak fog tűnni a feladat akkor jobban fogod érezni magad a kifogásgyártásért. A 67% pedig a kérdező másik felhasználóból, feltételezem. 😂

2019. szept. 28. 10:26
 35/46 anonim ***** válasza:
15%

Én főztem baba mellett is, hol írtam, hogy nem?

Vagy hol írtam azt hogy nem lehet egy kicsi mellett ? Sehol... csak ez a 15 perc/30 perc ami nevetséges ...

És igen, ledomestozom a pultot meg a mosogatót amiben a húst megmostam és felvágtam.ALAP!lehet nálad nem,nem is hiszem, hogy ennék nálad ... meg édesanyám megtanított rá, hogy ne csak minőségit együnk hanem még tisztan és higiénikusan is tartsuk a környezetünket. Nyilván nekem ezért nem 15 perc egy kaja készítés 😊 de írtam már, kinek mi az igénye...

Dőghúsról érdekes hallottál már. Az élelmiszerhigiéniának is nézz utána 😚

2019. szept. 28. 11:33
 36/46 anonim ***** válasza:
95%

Az a baj kérdező, hogy pont olyan kajákat érdemes előre nagy mennyiségbe megfőzni és lefagyasztani, gondolok itt babgulyásra, töltött káposztára, stb., amit a megszületett baba miatt nem is ehetsz. Ne főzz előre.

Nálunk pont aktuális a dolog, 3 hetes a baba. Ráadásul hasfájós még így is. Császározni kellett, a belső varratok begyulladtak, belázasodtam. Így félkész kajákat veszünk, a férjem eszik a munkahelyén, a nővérem hoz ebédet. Ha felépülök, ugyanúgy főzök majd. De ez speciális helyzet, de már most jobban vagyok. Nem fagyasztottam előre. Rendelünk, vagy a nővérem besegít. Nem hagyom el magam, így a gyógyulás is könnyebb.

Ezt csak azért írtam le, hogy még az mellett is meg lehet oldani, ha komplikációk lépnek fel.

2019. szept. 28. 12:10
 37/46 anonim ***** válasza:
22%
Domestosszal fertőtleníted azt ahova utána az ételt teszed? Csak gratulálni tudok, nem ennék nálad én sem, a Domestos egy nagyon erős vegyszer amit soha nem tennék azokra a helyekre ahonnan eszem, vagy ahol a család de főleg a gyerek ételeit készítem. Tudod mit takarítok Domestossal? A wc-t meg a macskaalmot vagy a padlót ha esetleg a kutya odaműsorozik nagy ritkán de te takarítsad csak nyugodtan azt ahonnan eszel, jó kis Domestosos csirkepöri, nyami.
2019. szept. 28. 12:41
 38/46 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem tök mindegy ki hogyan takarít, nem is ezt kérdezte a kérdező, hanem mit készített előre fagyasztásra, és ki hogy oldotta meg a főzést az első napokban.

Már leírtuk, sok mindent lehet lefagyasztani és sok könnyen és rövid idő alatt elkészíthető étel van, neked kell utánajárni mi felel meg az ízlésnek, tudásnak és javaslom írd össze őket, így a bevásárlás is könnyebb lesz. Mi minden szombaton vesszük meg (nagy részét), a heti menünek, és ált előző délután, amikor apa foglalkozik a kicsivel, akkor pucolom meg a zöldségeket stb. így másnap csak főznöm kell.

Az elején ilyenek voltak, hogy paprikás krumpli, pörkölt ezerféle módon, lecsó, lecsós szelet (:D), milánói..

Péntekenként, amikor párom másnap nem ment dolgozni pizzát rendeltünk, vagy aznap jó nagy adag leves (előtte lefagyasztott húslevesből) meg pl mellé töltött zsemle, diós,grizes tészta ilyesmi és akkor a hétvégi kaja is megvolt.

Jó, volt hogy hétközben is tésztáztunk, akkor másnap szendvicset vitt a párom, ami laktatóbb..

Azt tudnod kell, eleje nehéz lesz, persze, hisz bele kell szoknod, de pár hét és rutin lesz mind a főzés, takarítás és babázás is.

Nekem kis konyhám van, szóval nekem tényleg tíz perc ott kitakarítani, pultmosással mindennel együtt, ha valakinek parlament méretű a konyha annak valóban lehet két órás a művelet, de érdemes úgy takarítani, hogy amikor már feltetted a kaját és már csak puhulnia kell, akkor mosogatsz, törölgetsz el. De szerintem az se eget rengető ha akkor takarítasz össze ha apa hazaér és felügyel, söt apa is takaríthat ám :D

De tényleg ne domestossal, valami egyéb konyhai fertőtlenítővel ami kevésbé keserű, egyszer nekem is ráment a kajára kezdő háziasszonyként :D nem volt finom.

2019. szept. 28. 13:11
 39/46 anonim ***** válasza:
11%
Én nem a konyhapulton eszem és nem is a mosogatóban hanem a konyha asztalon de neked egészségedre 😂😂😂😂
2019. szept. 28. 14:13
 40/46 anonim ***** válasza:
88%
Mekkora vita lett egy ilyen semleges, ártalmatlan kérdésből és milyen sok itt a rosszindulat...kérdező, mi 3 hétig rendeltünk menüt, mert a kicsi vagy rajtam lógott, vagy együtt aludtunk és semmi kedvem nem volt még egy szendvicset se összedobni. Utána lett könnyebb a helyzet, a párom előkészítette, én meg megfőztem, a baba meg vagy aludt, vagy a konyha közepén heverészett a játszószőnyegen. Pörkölt, harcsapaprikás, lasagne, töltött paprika, halászlé, húsok szeletelve vagy kockázva voltak lefagyasztva előre. Már mászik, úgy oldom meg hogy addig járókában van, vagy itt kepeszt körülöttem, általában leül a lábamhoz és játszik valamivel. Szóval ne aggódj, lehet nem is lesznek azok a "nehezebb" napok olyan nehezek.
2019. szept. 28. 15:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!