Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi értelme van annak, hogy...

Mi értelme van annak, hogy nem lehet közterületen inni?

Figyelt kérdés
Nem mintha akkora problémát okozna ez nekem, viszont értelmét se látom. Lehet azzal jönni, hogy ivás után majd agresszív lesz az ember az utcán, de ez akkor is megtörténhet, ha a kocsmában iszik sokat, és utána megy ki az utcára. Csak én érzem úgy, hogy ez csak arra jó (ahogy a füvezők üldözése is pl.), hogy ne kelljen valódi bűnözőket: tolvajokat, betörőket, erőszakosan viselkedő embereket üldözni?
2019. febr. 24. 12:14
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

" Nem lehet " így helyesebb. A randalírozó, kiabáló részegeket szerencsére sokszor kiszúrják, de azzal nem szokott senki foglalkozni, ha épp egy parkban stb ül egy padon és megiszik egy sört. Tavasszal, nyáron, van, hogy én is kimegyek, viszek magammal könyvet és sört, olvasgatok közben megiszogatom, senki nem szólt még egy szót sem érte.

Ja bocs, egyszer odajött két közteres, de az csak annyi volt, hogy kérdezték mit iszok - Mintha nem látszott volna a dobozos sör - mert volt több bejelentés, hogy a környéken sokszor el van szórva rengeteg műanyag boros flakon meg ilyen apró röviditalos üvegek. De kb 10 másodperc volt az egész, mondtam nekik, hogy csak lejöttem egyet olvasgatni, meg gondoltam közben egy hideg sör is elfér. Aztán mondták, hogy nem úgy nézek ki mint egy részeg vandál, aztán kellemes napot kívánva mentek tovább.

2019. febr. 26. 01:12
 12/22 Phoney ***** válasza:
76%

Majd ha igazi felnőtt leszel, és kihívod a rendőrt a játszótéren/akárhol tanyázó üvöltöző alkoholistákra (akik nyilván elkussolnak, amint kiér a rendőr), akkor örülni fogsz, hogy el lehet őket takarítani (az összes szemetükkel és a leendő hányásukkal együtt, mert azt természetesen otthagynák), és nem érinthetetlenek "nem csináltak semmit" alapon.

Rájuk ez az egyetlen törvénybe foglalható megoldás, hogy nem lehet közterületen inni. A rendőr/közteres nem Batman, ő csak olyanért intézkedhet, ami tilos. Ha egy településen ilyen problémák vannak, akkor szoktak ilyen rendeletet hozni. Most is vannak olyan magyar városok, ahol lehet köztéren inni.

Azt amúgy konkrétan hogy képzelted el, hogy „ne kelljen valódi bűnözőket” üldözni? Ülnek az önkormányzatnál, és azt mondja a polgi, hogy "csináljunk már egy olyan rendeletet, hogy a rendőrök ne üldözzenek igazi bűnözőket, mert túl jó a közbiztonság"?

2019. febr. 26. 08:57
 13/22 A kérdező kommentje:

"de azzal nem szokott senki foglalkozni, ha épp egy parkban stb ül egy padon és megiszik egy sört"

Márpedig én tudok ilyen esetről...

2019. febr. 26. 12:46
 14/22 A kérdező kommentje:

Phoney, a sört is ugyanúgy eldobhatják, ha meglátják a rendőrt.

Ha meg üvöltöznek, fenyegetően lépnek fel, szerintem garázdaságért el lehet takarítani őket.

2019. febr. 26. 12:52
 15/22 Phoney ***** válasza:
Ja. És szerinted tényleg el is dobják?
2019. febr. 27. 08:17
 16/22 A kérdező kommentje:

Ha nem dobják el, gondolod, az üvöltözést abbahagyják?

Amúgy abban egyetértünk, hogy a törvényeknek erkölcsi alapjuk kell hogy legyen? És amellett, hogy fontos, hogy a bűnözőket elkapják, megbüntessék, ugyanannyira fontos, hogy aki nem tesz semmi erkölcstelent, nem árt senkinek, azt ne lehessen megbüntetni, sőt figyelmeztetni se. Ugyanannyira fontos, hogy ártatlanokat ne büntessenek, mint hogy a bűnözőket elkapják. Márpedig ha ebben egyetértünk (de szólj, ha nem), akkor ebből nem az következik, hogy mikor az ártatlanul, csendben söröző, és utána az üveget kukába kidobó emberek büntethetősége és bizonyos esetekben meg is büntetése (mert tudok olyan esetről, mikor a rendőr nem nézett félre, pedig tényleg senkinek nem ártottak) nincs rendben?

2019. febr. 27. 12:04
 17/22 Phoney ***** válasza:

Nem, nincs ilyen erkölcsi fenntartás a törvényhozásban. Mérlegelés van. Sok minden büntethető/büntetendő, ami önmagában ártalmatlan IS lehet, de tiltják, mert vagy így lehet szabályozni a dolgot, vagy sehogy. Ebben a problémában pl. aközött kell választani, hogy "szegény srácok nem ihatnak közterületen", illetve "a részegnek joga van közterületen tanyázva vedelni, amíg nem sikerül egyébért tetten érni". Amikor az a *tapasztalat*, hogy rendszeresen baj van belőle, akkor nem az az erkölcsös döntés, hogy ne tiltsuk. Nem lehet olyan törvényt hozni, hogy "a balhés fajtának" nem szabad inni, a "békés fajtának" meg igen. Olyan döntést esetleg majd a rendőr (vagy a felettese) fog hozni, hogy az utóbbit nem bünteti meg.

Egyébként szerintem túl sokat rugózol irreális "mi van, ha" részleteken is. (Naná, mivel azon kattog az agyad, hogy valahogy mégis csak igazad legyen.) Ha a rendőr intézkedhet ilyen helyzetben, akkor többnyire meg fogja oldani. Akkor nem tud mit csinálni, ha eleve nincs is miért fellépnie. Ülni szabad, inni szabad, hányni még nem hánytak (mert akkor már nem itt lennének!), a szemetüket még nem hagyták ott (szintén...) az üvöltést meg a járókelőknek beszólogatást pedig bármikor abba lehet hagyni 5 percre. De mindig eldobni a piát, ha rendőrt látnak... láttál már alkoholistát közelről? Mellesleg az se nagyon fog működni, amikor a rendőr szeme láttára dobják el...

Az egyetlen, ami vitatható az egészben az, hogy az adott településen/kerületben tényleg okoz-e olyan gondot a közterületi alkoholfogyasztás, ami miatt tiltani kell.

2019. febr. 27. 14:47
 18/22 A kérdező kommentje:

Azt is tiltanád, ha valaki alkoholos befolyás alatt az utcán tartózkodik, sétál, de nem ott itta meg, hanem mondjuk egy kocsmában? Sétálsz az utcán, megszondáztatnak, ha ittál, fizetsz. Mert ennyi erővel ezt is lehetne büntetni, hiszen egy kocsmából kijövő részeg ember ugyanúgy potenciális veszélyforrás lehet, mint az, aki az utcán iszik.

Amúgy akkor azt állítod, hogy nem fontos, hogy a törvények figyelembe vegyék, hogy ártalmatlan, semmiféle bűnt (erkölcsi értelemben) el nem követő embereket ne sújtsanak? Csak a bűnözők elkapása a fontos, az ártatlan emberek nem büntetése az elveid szerint nem az?

Nem lehet olyan döntést hozni, mérlegel a rendőr... hát, jó lenne, ha mérlegelne, de sajnos vannak közöttük olyanok is, akik ezt leszarják, és csak azért is megbüntetik az ártatlant erre hivatkozva, hogy megmutassák, hogy ők a nagyfiúk. És gondolom, ezek azok, akik pl. a Kertész utcai esetnél - gondolom, olvastad - az igazi bűnözőkkel, akik megtámadták az embereket, nem sokat törődtek.

"Egyébként szerintem túl sokat rugózol irreális "mi van, ha" részleteken is."

Bocs, de én ilyen szánalmas ember vagyok, akinek elvi kérdés, hogy nem büntetünk meg olyan embereket, akik nem ártanak senkinek, nem is akarnak, és nem is csináltak semmi veszélyeset (mert egy sörtől senki nem lesz agresszív... aki igen, az meg józanon is az).

Ja, még annyit, hogy:

1. Én nem azt tapasztaltam, amit te, legalább annyi békésen iszogató embert láttam közterületen, mint agresszívat.

2. Aki viszont annyira be van rúgva, annyira nem tud magáról, hogy emiatt agresszív, kötözködik, az valószínűleg a rendőr jelenlétében se fogja befogni (akár a rendőrnek is beszól), úgyhogy ezeket általában más miatt pl. (garázdaság) is lehet büntetni.

2019. febr. 27. 17:30
 19/22 Phoney ***** válasza:

"Azt is tiltanád, ha valaki alkoholos befolyás alatt az utcán tartózkodik, ..."

Már megint ott tartunk, hogy nem a valósághoz akarod szabni a dolgot. EZ az, ami egy szar szabály lenne.

Az egyik kérdezőnél is simán elmentél amellett, hogy nem mindegy, hogy valaki az utcán aljasul le és hány össze mindent és szánalmaskodik X órán át, vagy csak a kocsmából/vendégségből hazafelé. Szerinted mindegy?

"Amúgy akkor azt állítod, hogy nem fontos, hogy a törvények figyelembe vegyék..."

Azt állítom, hogy nem lehetséges. Az a lehetséges, hogy a szesztilalom és a "mindenki ott vedel ahol akar" között válasszanak egy emberi állapotot. Nagyon sok minden van, amit a hülye emberek miatt kell tiltani/büntetni. Üdv a felnőtt világban.

"csak azért is megbüntetik az ártatlant"

Aki szabálysértést követ el, az nem ártatlan. Aki ártatlan, az nem jár tilosban. Talán újat mondok, de ha teleülteted a kertet dohánnyal, vagy nekiállsz kukoricaszeszt főzni otthon, akkor is megbüntetnek, hiába nem akartad eladni/elszívni/meginni. Mondhatod, hogy a kerti lámpába főzted világítani. Bárki mondhatja.

Hogy túl sokat rugózol, az az olyan részleteknek szól, mint hogy eldobják-e az üveget, abbahagyják-e az üvöltözést, stb. Ezeknél láthatóan nem az volt a szemed előtt, hogy mi történik a valóságban.

"Én nem azt tapasztaltam, amit te, legalább annyi békésen iszogató embert láttam közterületen, mint agresszívat."

Nagyon nagy bajban lennénk, ha minden meg lenne engedve, amiből 50+%-ban nincs baj. Ha mindenki szabadon vehetne fegyvert, 100 emberből 99 biztosan nem lőne le senkit. Igazságtalan tiltani, nem?

Hagy kérdezzem meg, ugye valahogy érintett vagy ebben? Én is sokszor ittam közterületen, de már 18 évesen se okozott gondot felfogni, hogy miért tiltják. Persze ha a parkban ivás lett volna az elsődleges (vagy egyetlen) lehetősége a társaságomnak, akkor lehet, hogy én se akartam volna megérteni.

2019. febr. 27. 19:43
 20/22 A kérdező kommentje:

"Az egyik kérdezőnél is simán elmentél amellett, hogy nem mindegy, hogy valaki az utcán aljasul le és hány össze mindent és szánalmaskodik X órán át, vagy csak a kocsmából/vendégségből hazafelé. Szerinted mindegy?"

A kocsmából távozás után is tölthet X órát az utcán. Nekem meg tökmindegy, hogy ha valaki üvöltözik vagy lehány az utcán, akkor előtte hol ivott, sőt az is, hogy egyáltalán ivott-e. Ha egy teljesen józan ember kezd el üvöltözni, mint egy állat, az is pont ugyanolyan rossz.

"Nagyon sok minden van, amit a hülye emberek miatt kell tiltani/büntetni."

És ki húzza meg, hogy hol a határ, hogy mi az, amit a hülyék miatt büntetni kell, úgy, hogy ezért a békés emberek jogát is korlátozod valamiben, és mi az, amit nem. Miért gondolod olyan egyértelműnek, hogy az utcán ivást kell, de az otthon ivást nem, aki pedig máshol húzná meg a határt, annak ideje felnőnie?

"Aki szabálysértést követ el, az nem ártatlan. Aki ártatlan, az nem jár tilosban. Talán újat mondok, de ha teleülteted a kertet dohánnyal, vagy nekiállsz kukoricaszeszt főzni otthon, akkor is megbüntetnek, hiába nem akartad eladni/elszívni/meginni. Mondhatod, hogy a kerti lámpába főzted világítani. Bárki mondhatja."

Az ártatlant erkölcsi értelemben értettem...

"Nagyon nagy bajban lennénk, ha minden meg lenne engedve, amiből 50+%-ban nincs baj. Ha mindenki szabadon vehetne fegyvert, 100 emberből 99 biztosan nem lőne le senkit. Igazságtalan tiltani, nem?"

De meg is lehet ezt fordítani, mi lenne, ha mindent betiltanánk, ami 100-ból egy embernél veszélyes lehet? Ebbe belegondoltál? Biztonságos lenne, az biztos, csak kb. semmit nem csinálhatnál. :D Tiltsuk be a kést is, azzal is lehet ölni, a kenyeret meg harapd... Aztán ha kés van nálad, mondhatod, hogy te csak kenyeret akartál vágni vele, sőt, rajta is kaphatnak úgy, hogy te csak a kenyeret vágtad, senkit nem fog érdekelni... :D

"Hagy kérdezzem meg, ugye valahogy érintett vagy ebben? Én is sokszor ittam közterületen, de már 18 évesen se okozott gondot felfogni, hogy miért tiltják. Persze ha a parkban ivás lett volna az elsődleges (vagy egyetlen) lehetősége a társaságomnak, akkor lehet, hogy én se akartam volna megérteni."

Igen, ha annyira érdekel. Én se csinálom rendszeresen, kb. ötször lehetett az elmúlt évben, ötödjére meg is büntettek. Nem hangoskodtunk kicsit sem, nem hánytunk, nem is voltunk részegek, mert nem ittunk sokat (egy-egy sört). De te nyilván azt érezted volna, ha mikor közterületen ittál, megbüntetnek, hogy hurrá, ebből is látszik, hogy a rend őrei számára milyen fontos az emberek biztonsága. Én mondjuk attól érezném magamat biztonságban, ha nem történnek olyan esetek, mint az a Kertész utcai, amit viszont leszartak.

2019. febr. 28. 12:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!