A tömény italok (whisky, rum) minősége a hosszú ideig tartó tárolás során hogyan változik?
Az ilyenekben általában romlandó nincs, a magas alkoholtartalom pedig tartósít, tehát megromlani valóban nem tudnak, a boltinál semmivel sem rosszabbak! Sőt, a whiskey-re például kifejezetten igaz, hogy minél régebbi, annál jobb, mivel érlelődik, akár még szobahőmérsékleten is! Lásd például a neten kapható 16-20 éves Chivas Regal-okat, árukban nem csak a márkát kell megfizetni, hanem a minőséget is!
Kóstold meg, és ha nem ízlik, legfeljebb otthagyod dísznek, vagy kiöntöd!
Bontatlanul hosszú távon is aránylag keveset változnak, többnyire semleges irányba, de gyakorlatilag soha nem mennek tönkre és vagy válnak élvezhetetlenné.
A „minél régebbi, annál jobb” viszont ilyen formában szinte semmilyen italra nem igaz. A 20 éves Chivas sem a 20 évtől értékes, hanem a 20 évnyi tölgyfahordós érleléstól.
Skót blended whisyknél (és esetlegesen egyebeknél is) számíthatsz rá, hogy a 10 évnél régebbiek jobbak lesznek, mint a mai kiadásaik, de csak azért, mert akkoriban jobbat (és drágábbat) készítettek ugyanazzal a névvel. (Tehát pl. egy 20 évvel ezelőtti Johnnie Walker Red Label köröket ver a maira, mert újonnan is sokkal jobb volt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!