Forralt bor Egri bikavérből?
Persze. Száraz borhoz kicsit több méz/cukor kell ahhoz, hogy megfelelően édes legyen, de biztosan nagyon finom lesz.
Én például mindig olyan borokból készítem, amiket év közben kapok-ritkán iszom, így mindig megmaradnak. De télen jól jön a forralt borhoz. Eddig mindig jó lett bármilyen borból készült.
A tannin gyorsan keseredik melegítés során. Ezért nem ajánlják a bikavért erre, inkább oporto, vagy más, kevésbé tannninos vörös jobb.
De ebből is lehet finomat csinálni. Csak ne 100fokra hevítsed, hanem csak etil forráspontig. Forráspont: 78,37 °C
Így könnyebb elkerülni a tannin bomlását.
@3: Én nem pontoztalak le, de a Bikavér nem egy konkrét szőlőfajta, hanem egy házasítás neve, amely házasításra igen-igen laza szabályok vonatkoznak (Kékfrankos alkossa a gerincét, min. 3 féle szőlőből legyen, pár megkötés arányokra, Szekszárdon a Kadarka fajta kötelező használata), ezért a legkülönfélébb borok születnek ezen a néven - köztük nem kevés olyan, ami kifejezetten tanninszegény.
Illetve Oportó néven jó ideje nem fog senki találni bort a boltok polcain, ha ezt a fajtát ajánljuk, hívjuk már Portugieser-nek, hisz ezt a nevet fogják a palackokon látni.
Üdv:
Egy negyedik sommelier :)
Bikavér, mint tannin szegény kuve... Ez is új ;)
De te akkor a szexárdiról beszélsz.
@5: Nem, nem feltétlen a szekszárdiról, egriből pont ugyanúgy vannak laza szövésű, könnyű testű, tanninszegény inkarnációi ennek a brandnek, mint szekszárdiból. Sőt, tulajdonképpen még jobban. Főleg az utóbbi évek divathulláma nyomán, ami szembefordul a túlextrahált, túlalkoholos, túl tanninos, lekváros borokkal, és a lendületességre, könnyen ihatóságra helyezi a hangsúlyt.
Ha érdekel, hol is tart ma a bikavér, és mit is mutat, minden évben egyszer szokott lenni Bp-en Eger-Szekszárd bikavér párbaj. Február vége-március eleje, ha jól emlékszem, utanagooglezni most lusta vagyok. Érdemes oda ellátogatni.
Nagyon izgalmasan hangzik.
Az utóbbi 5 évben kihagytam a bor piac fejlődését. Bár a gyümölcsös jegyek már ott voltak 2009ben is néhány egri bv-ben, de azok még tannninosak, hordósak (szálkásak) voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!