Maximum hány liter pálinka lehet 1000 liter faeper cefréből?
Amennyiben abba nem tesznek egy gramm cukrot sem....
És amennyiben tiszta és érett gyümölcsből van, föld-levél-és egyéb hulladékoktól mentesen...
Tudom, hogy függ az időjárástól, napsütéstől.
De mégis, ha jó évjárat, mi az a max, ami lehetséges?
(Esetleg ha valakinek vannak információi egy további kérdés: Jellemző-e, hogy a bérfőzdés cukrot tesz bele vagy másképp trükközik, hogy többet adjon el a főzetőnek?)
:D Ha cukrot tesz bele, abból nem lesz alkohol! Akkor lenne belőle, ha az erjedés beindulása előtt tenne bele.
Szoktak úgy "trükközni", hogy némi elő és utópárlat is kerül a késztermékbe, de azért ez egyrészt nem jellemző egy első generációs, fiatalabb főzdésnél, másrészt azok akik ilyenhez folyamodnak, inkább akkor tesznek ilyet, ha rossz a cefre, s nagyon keveset ad. Nehéz ez, hisz odavisznek hozzá egy olyan alapanyagot, amit lehet jól és rosszul is elkészíteni, s ha rosszul van elkészítve, azt 100%, hogy annak tulajdonosa nem tudja, nem látja be, mi több jellemzően abban a hitben van, hogy valami kiemelkedően kiváló az, ami kikerült a kezéből.
Egy kierjedt cefrét meglehetne vizsgálni a kifőzés előtt a tulajdonos jelenlétében, érzékszervi vizsgálattal, s "műszeres" vizsgálattal is egyaránt, csak nem igazán van idő erre egy szezonban, viszont sok kellemetlenségtől mentesülnének a főzdések, ha már a kifőzés előtt tisztában lenne a cefre tulajdonosa azzal, hogy amit készített az moslék avagy nincs jól kierjedve stb. Ha más nem is történik, ált. azért egy főzdés rá szokott nézni a cefrére, amikor azt átveszi. A hitvány cefrék miatt én egy főzdés helyében (és vannak olyanok, akiknél így is van) előírnék egy minimális főzési díjat adott gyümölcsnél, adott mennyiségnél. Ez egy olyan érték lenne, ami olyan alacsony, hogy az alá nem viheti teszem azt rossz évjárat, csak és kizárólag rossz cefrézési eljárás, viszont elegendő ahhoz, hogy az elhasznált energiát, befektetett időt megfizesse. Egyébként a legtöbb helyi főzdés igazán vehetné a fáradtságot, pláne kisvárosi, falusi főzdék, hogy egy évben legalább kétszer tart egy "nyílt napot", ahol mindenki összegyűlhet köré és meghallgathatja, láthatja hogy készül egy jó cefre. Hisz ezen múlik a bevétele, én egy főzdés helyében biztos, hogy ezt csinálnám! Csak hát én vagyok az az átlagember, aki nem tud javarészt "állami" pénzből építtetni magának egy főzdét, így én vagyok az, aki nem fogja elmagyarázni a városában a cefrézőknek, hogy csinálják.
A faeper pálinka ízes, illatos, viszont nem ad túlzottan jól, 3-5%. Azért, mert tiszta cukornak tűnik az egész, legalábbis ízre, azért gondolják, hogy húúú ez rengeteg pálinkát ad. Az alapvető probléma vele, hogy sav viszont nincs. Így ha savazod, az biztos, hogy javít a kihozatalon, ezen felül savazás nélkül meg jó eséllyel megromlik, mire kifőznék. Kifőzik úgy is, de az ront a kihozatalon. Szóval ezt a meglepően rossz kihozatali arányt az produkálja, hogy a cefréjét jellemzően senki sem kezeli.
Tipikusan az a gyümölcs, aminél az alapvető cefrézési eljárásba, nem csak a gyümölcs tisztítása, feldolgozása, szerepel, mint alapvető betartandó iránymutatás, hanem a savazás is. Sok gyümölcsnél lehet erről vitázni, hogy kell-e savazni vagy sem, faepernél viszont nem szoktak vitázni ezen. 3pH alá kellene vinni a pH értéket, s a faepernek jellemzően 4-4.5 a pH értéke.
Egyébként ne csavarodj rá erre a "zero cukor" témára, ez annál sokkal árnyaltabb, mint egy igen-nem kérdés! Már már szinte hitkérdés lett belőle, miközben azért ez a hittől távol esik, hisz a hit alapvető feltétele a bizonyíthatatlanság, miközben ennek a kérdésnek a válasza pedig bizonyítható lenne. Nézz utána jobban, hogy miként van ez, van-e értelme, mikor van értelme, mikor gyakorol rossz hatást, gyakorolhat-e jótékony hatást stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!