Mennyi savat öntsek hozzá és milyet? (faeper cefre)
Citrom, alma, kénsavat szokás használni, az utolsó kettőt javaslom. Nagyon elrontani nem lehet, a túl savas környezet legrosszabb esetben megmarja a főzőberendezés csöveinek belsejét, de nagyobb kárt nem igen tud okozni. Önts bele 2 evőkanálnyi almasavat, de jó lenne tudni annak is a töménységét.
Tejsavat ne tegyél bele, mert ha rosszul erjed, akkor a tejsavbaktériumok úgyis "készítenek" bele dögivel :)
Ha hideg lenne, használj hidegtűrő élesztőt. Pl.: Lalvin
Ha jó idő van, akkor ne sima pékélesztőt használj, mert hamar elhasalnak ha a cefre szeszfoka eléri a 7-8%-ot. Használj inkább boirélesztőt, abból is van millió fajta. Nagyon félre nyúlni ezzel sem lehet.
Almához használj pektinbontót. Barackot, szilvát magozd, a kisebb gyümölcsöket is nem lenne hátrány, de ha ha megvereted keverőszárral, és leforrt, leül a mag az edény aljára, amit főzéskor nem öntesz bele a főzőbe.
Cukrot általában 3%-ot írnak (100L cefréhez 3kg), van aki Isteni bűnnek, és van aki a megváltást látja benne. Most cefréztem én is Morus nigrat, kicsit több mint 100L lett belőle. Kíváncsi vagyok a kihozatalra.
Savat tegyél bele mindenképpen, habár számtalanszor cefréztem sav nélkül, az esetek 90%-ban nem volt gond.
A cukor adagolását rád bízom, a sajátomba biztosan tennék 2-3kg-ot.
Én élelmiszeripari foszforsavat szoktam használni. A faeper az egyik legromlandóbb cefre. Nagyon oda kell rá figyelni. Én tavaly 100 literhez beleraktam fél litert. Ekkor állt be a pH a kívánt 3.2 értékre. Ha nincs foszforsav akkor jó a kénsav is. Abból némileg kevesebb kell. A többi felejtős....
( Ja, és remélem nem Kínából rendeltél gagyi sárga pH mérőt, mert a laboros bevizsgálások alkalmával elég érdekes eredményeket produkáltak )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!