2 hekto faeper cefréből hány liter pálinka várható?
Első! Ezt mire alapozod, főzettél már faepret?
Egy ismerősöm cukrot ad hozzá, és még neki se lett soha ilyen sok... Engem meg ráadásul a cukormentes érdekelne...
Kedves Kérdező.
Ekkora mennyiségnél a cefre minősége függvényében több liter is lehet az eltérés. A faeperből valamennyivel több lejön, mint a sima földieperből. Én az utóbbiról rendelkezem bővebb információkkal, ott cukrozás után is (nem agyoncukrozás) örülök a kiváló minőségű kb. 6 liternek egy hektó cefréből. egy olyan 15-18 liter azért cukrozás után szerintem lejön a faeperből. Bár 18-at már lehet nem kockáztatnám a minőség rovására.
Nem értek még nagyon hozzá (ezért is kérdezek :-)), csak figyelek oda, hogy ki mit mond, és próbálok utánaolvasni, de még nagyon zavaros.
Hallottam már olyan infót, hogy az eperből (fa) jóval kevesebb pálinka lesz, mint ugyanannyi pl barackból vagy szilvából. Nyilván a szamócával sem hasonlítható össze, hiszen teljesen más gyümölcs, a szamóca nem olyan édes és más időben érik, míg a fekete vagy fehér eper émelyítően édes, egyesek szerint már a gyomorban alkohollá válik. :)
Hát nem tudom.
Az a baj, hogy kevesen főzetnek eperpálinkát, és azok is cukrozzák,mert nekik a mennyiség a lényeg és nem a minőség. Nincs egy olyan ismerősöm se, aki tisztán, cukor nélkül csinálná, és nem tudok viszonyítani.
Akinek van gondolata a témához, szívesen olvasom! Köszi!
Én úgy gondolom, hogy hülyeség ez a nagy cukorellenesség. Persze, ha lenne mondjuk 5-10 hektó cefrém akármiből, akkor lehet nem tennék bele egy dekát sem, de nincs :)
Igazából egy kicsit tartósít is a cukor. Lesznek okosok, akik megmondják hogy abból nem is pálinka lesz, ha cukrot raksz hozzá. Elhatározás kérdése. Aki 5 kilónál többet rak bele, azt már én sem nevezném pálinkának. Én max 3 kilót teszek 100 literhez. Senki nem mondja meg, hogy van benne. Aztán csinálok egy jó kis ágyat alá és aztán meg pláne senkit nem érdekel, hogy mondjuk a cukor miatt nem 10, hanem 12 liter pálinkám lett.
Igazából felénk az gondolkodik erős cukrozáson, aki értékesíti a pálinkát, mert így is lefogy. Én meg általában magamnak csinálom a cefrét, 3 kilót meg elbír, legfeljebb odaadom azoknak, akik segítettek a többletet.
Tehát én nem szólnám meg azt sem aki nem és azt sem aki cukrozza. Más-más a célunk a párlatokkal.
Jaj félreértesz. Nem szólom le a cukrozókat. Mindenkinek magánügye.
Nekem az az ügyem, hogy egyáltalán nem lenne szükségem pálinkára, csak van egy fám, ami alatt rendet kell tartani, mert jönnek rá a legyek, és egy része ráadásul kilóg a járdára. Kénytelen vagyok összeszedni és ha már összeszedem, kifőzetem. Családi ünnepeken majd elfogy.
Nem fogok cukrot hozzátenni, hogy több legyen, nem kell több. De az sem mindegy mennyi lesz, nem szeretném, ha rajtam és hozzám hasonló embereken gazdagodna meg a főzdés.
Felőlem más cukrozhat. Én nem vagyok értékesítő, nem ebből fogok megélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!