Gyümölcs cefrét is lehet olyan jellegtelenre főzni véletlenül vagy direkt mintha vodka lenne? Mint ahogy gabonából, krumpliból, kukoricából csinálják vagy mindig érezni fog rajta hogy ez "pálinka", gyümölcspárlat?
Mindenből lehet. A vodkát nem az alapanyag teszi, hanem az, hogy tisztára finomítják az alkoholt. A Ciroc vodka pl. szőlőből készül, de annak is ugyanolyan vodkaíze (etanolíze) van, mint a többi vodkának. A vodka nem azért készül gabonából, mert abból jobb, hanem mert a gyümölcsöt kár erre pocsékolni (és még romlékony is, ami hátrány). Amikor még divat volt krumpliból főzni, akkor mezőgazdasági okokból az volt a legolcsóbb. Ma már ritka a krumpliszesz.
Ha tiszta az erjedés (azaz nem büdös a cefre), akkor megfelelő vágásokkal (és utólagos aktívszenezéssel) kisüstön is lehet 3-4 főzésből nagyjából jellegtelen dolgokat készíteni, de egyáltalán nem lesz olyan tiszta, száraz, mint a vodka. A szabályos vodka (finomszesz) finomítóoszlop(ok)kal készül, 96%-ra finomítva.
"Gyümölcs cefrét is lehet olyan jellegtelenre főzni véletlenül vagy direkt mintha vodka lenne?"
Lehet, adj hozzá jó sok kristálycukrot!
ma 16:52
A kristálycukorból sem tisztaszesz erjed, ez népmese. Pont ugyanúgy vannak erjedési jegyei, mint minden másnak, csak primer aromái nincsenek. Magyarul „pálinkaszaga” ugyanúgy van, gyümölcsillata nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!