A vadkörtét milyen érettségi állapotban teszitek a cefrébe?
Megvárjátok, hogy teljesen megérjen, barnára? Vagy sárgán, esetleg zölden is bele lehet tenni, ízt adni? Ahogy leesik a fáról?
Ha érlelitek, akkor hogyan? Nem rothad meg?
Köszönöm, de vadkörtéről írtál te?
Az egész más jellegű gyümölcs, mint a "házi"körte.
Azokhoz szólt volna a kérdés, akik gyakorlati tapasztalattal bírnak.
Amikor barna lesz, akkor puha, és garantáltan alkalmas, de már előzőleg is van körteíze. Ez érdekelt volna, hogy így alkalmas-e ízesítőnek. Meg az érlelés mikéntje.
"miért lenne más,mert nincs nemesítve?"
Szóval még nem is láttál vadkörtét?
Az ilyen 2-3 cm-es kis golyó. Több tekintetben a birshez jobban hasonlít, mint a mai modern körtékhez.
Ha dolgoztál volna vadkörtével, akkor tudnád, mi a bonyolult benne. Nem csak 5 szemről van szó.
Összeszedek 1000 darabot fél-egy óra alatt, ami mennyiségre kevés, csak egy vödörnyi, aztán ezek nem egyforma érettségűek. Otthon lehet(ne) megint átválogatni, hogy ez jó, ez 2 nap múlva lesz érett, ez 4 nap múlva, ez 1 hét múlva. Ami megérett, azt nem lehet a többi között tartani, mert megrothad. A leeséstől, pakolástól gyakran megsérülnek, és még akkor is megrothadnak, ha nem érettek, ezeket ki ki kell válogatni, megkülönböztetni az érettség miatt barnákat a rothadás miatt barnáktól.
Na mármost: otthon kiterítve érik jobban, vagy vödörben, a maga által fejlesztett etiléngázban? Melyik módon rothad jobban? Oxigéndús környezetben, vagy oxigén hiányában?
Meg persze, hányszor kell rászánni a félórákat 1 vödör körte átválogatásához? Azért kellene válasz olyantól, aki ezt szokta csinálni. Hogy érdemes-e vele kínlódni, vagy ahogy összeszedtem, ledarálva mehet a körtés hordóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!