Melyik bormárka (pincészet) a kedvenced?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
@8-10: Sok ponton furcsállom a válaszodat.
"Tekintettel arra, hogy azt írtam, száraz borokat iszom, ezért aztán, ebből, a magyar nyelv szabályai szerint az is következik, hogy a jelzett személyeknek IS a száraz borait iszom. Még akkor is, ha vannak édeseik is. Döbbenetes, nem? "
A magyar nyelv melyik szabálya szerint következik bármely általam leírt mondatból, hogy én ezt kétségbe vontam? Az a megjegyzés, miszerint az említett termelők legjobb borai édesek, semmilyen módon nem jelentik azt, hogy te nem a száraz boraikat iszod. Igen kényelmetlen ezt magyaráznom, hiszen ennek teljesen magától értetődőnek kéne lennie, legalábbis, ha anyanyelvű magyar vagy. Ha nem, akkor elnézésedet kérem.
"Másfelől, az édes borokat én pancsízűnek/pancsnak/rossz löttynek/ihatatlannak/stb. tartom. Akkor is, ha stand up következik arról, hogy igen, vannak a világon édes borok. Annyira cuki vagy, de komolyan, ám maradjunk annyiban, hogy pont én nem szorulok itt borászatai segédórára :))"
Itt két dolgot kell megemlíteni. Az egyik az, hogy nem pusztán arról beszéltem, hogy léteznek a világon édes borok is. Arról beszéltem, hogy a világ legjobb borai közül rengeteg az édes. Ami azt illeti, ha megnézzük, hogy mekkora volumenben készülnek édesek és mekkora volumenben szárazok, akkor per tétel viszonylatban nézve a teszem azt 95 RP pont feletti borok mezőnyében több nagyságrenddel (!) felül vannak reprezentálva az édes borok a szárazokhoz képest.
A másik pedig az, hogy szerinted pont te nem szorulsz borászati segédórára, pedig hidd el, elég világos, hogy valójában nagyon is. Amikor borokról beszélünk, de akár bármi másról - zenéről, festményekről, szobrokról, bármi alkotásról - akkor alapvető fontosságú elkülöníteni a szubjektív ízlésünket és egy objektív értékelést. Nyílván teljes objektivitást ilyen műfajokban nem lehet elérni, de érdemes törekedni rá, és érdemes a nekünk szubjektíven nem tetsző dolgokban is, ha máshogy nem, némi tanulással, és az adott témában való jártassággal meglátni az értéket. Teszem azt, nekünk nem tetsző ecsethasználat, színvilág, tónusok - de közben azért látjuk, hogy az adott festmény megalkotásához milyen magas szintű tudás és milyen elemi érzék kellett, ezért szubjektíven azt mondjuk, hogy sorry, de nekem nem tetszik, miközben objektíven elismerjük, hogy igen, ez egy remek alkotás. Aki erre képtelen, az egész egyszerűen járatlan az adott témakörben.
Az, hogy te pancsnak, rossz löttynek tartod az édes borokat, NEM egyenlő azzal, hogy szubjektíven nem szereted az ízvilágukat. Ez egy szimpla tudatlanságból fakadó ítélet, aminek vajmi kevés köze van a valósághoz. A piacon fellelhető édes borok nagy része sajnálatos módon tényleg pancs és rossz lötty, ugyanakkor a valódi, természetesen édes borokra sokféle jelzőt lehet sütni, de ezeket pont nem. Egyszerűen nem tudom elhessegetni magamtól azt az érzést, hogy te csak az édesített borokat ismered, és azt hiszed, csak azok léteznek. Az édes borok készítésének természetes, pancsolás nélküli metódusairól szívesen beszélek veled, kedves téma számomra. Ha _valóban_ érdekel a bor, nem pedig csak vicces-lekezelő mázba próbálod rejteni az amúgy nem túl jogos sértettségedet, akkor szerintem kezdjük újra ezt a beszélgetést más hangnemben, és őszintén, szívesen beszélek és mesélek neked - és őszintén, szívesen érdekelnek az eddigi negatív tapasztalataid is.
(Ismételten: NEM kell, hogy tetszenek neked az édes borok. De az kell, hogy lásd, és értsd: a jó édesek nagyon nem pancsok/löttyök.)
"Lemaradt az előbb: ízlésről nem vitatkozunk."
Ez egy furcsa kijelentés attól, aki nemrég még azt írta, hogy "Ahogy a válaszokból is láthatod: a borok élvezetéhez meg kell érni" célozva ezzel arra, hogy az előzőek olyan borokat isznak és olyan borok tetszenek nekik, amiket te nem tartasz sokra.
"Ennek tükrében kéretik nem megpróbálni megmondani (sem nekem, sem másnak), hogy mit részesít előnyben, s mit tart jónak. "akit érdekel a bor" :)"
Olyat, hogy mit részesít előnyben, nem mondtam, nem is utaltam arra. Azt írtam, hogy mit tart becsben, ami inkább a mit tart jónak-hoz áll közel. Erről lásd fentebb a szubjektív és objektív értékelésről írt részt. Akit komolyan érdekel a bor, az tudja és érzi, hogy egy bor jó, akkor is, ha nem felel meg az ő szubjektív ízlésének. Egyrészt. Másrészt őszinte leszek. Elég sok embert ismerek, akik komolyan benne vannak a borok világában. Akiknek a bor a hobbija. Sőt, olyanokat is, akiknek ez az élete. De ezen emberek közül SOHA egyetlen egynél sem tapasztaltam, hogy nem szeretné pont ugyanúgy az édeseket, mint a szárazakat (vagy mint a két köztes kategóriát). Mindegyiknek megvan a maga varázsa, mindegyiknél megvan, hogy miért szeretjük, teljesen más világ, de mindegyik hozzátartozik a borok világához. Ettől függetlenül még egyszer hangsúlyoznám, hogy preferálnod nem kell egyik borfajtát sem. Semmi baj azzal, ha nem tetszik valamelyik, bár ha úgy érzed, hogy te azon emberek közé tartozol, akik benne vannak a bor világában, akkor rendkívül szokatlan, de ennyi, nem több. Viszont jónak tartani, és megbecsülni egy más dolog. Ha kicsit is borértőnek tartod magad, akkor ezt meg kell tudnod ugrani. És sorry, de igen, ezt megmondom, ugyanis ez nem a "mindenkinek más az ízlése" problémakörhöz tartozó kérdés.
"Ez tényleg nagyon cuki, de hát, ugyebár, nem csak úgy van ám, ahogy te elképzeled. Sokminden van földön s égen."
Ez az irónia címszó alatt lehetne a szótárban, ugyanis egyelőre te vagy beleragadva egy világba, amiből nem látsz ki. Teljesen mindegy, hogy a tapasztalatlanságod, vagy ténylegesen az ízlésed (pontosabban az ízlésed által sugallt benyomások szűklátókörű értelmezése) az, ami korlátol, de beszűkült perspektívából érzékeled a borok világát. Amúgy nekem van egy olyan gyanúm, hogy egy jobb édes neked is ízlene, és tényleg csak szimplán tapasztalatlan vagy.
Zárszóként megismételem az ajánlatomat: újrakezdhetjük a beszélgetést, nulláról, az eddigieket meg felejtsük el. Mesélj inkább arról, hogy hogyan alakult ki az említett benyomásod az édes borokról, milyen gondolatokat társítasz hozzájuk, amik miatt löttynek/pancsnak tartod (csak az ízvilág, vagy előállítási metódus is), miket ittál, amik ezt mondatják veled stb stb. Persze, ha van kedved.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!