Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ezt a fajta bort lehet még...

Ezt a fajta bort lehet még kapni valahol?

Figyelt kérdés

Évekkel ezelőtt jártam Badacsonyban és az egyik étteremben ittam egy nagyon finom bort. Mivel sem az étterem nevére sem a bor fajtájára nem emlékeztem így nehéz dolgom volt.

Most végre sikerült megtalálnom és szeretnék venni egy-két palackkal belőle.

2008 budai zöld és a Szeremley Borház és Étterem volt, ahol ettünk.


Googleben próbáltam keresgélni, a bortarsasag pont hu oldalon a 2014-es évjárat volt utoljára feltéve, de már az sem kapható.


Azt látom, hogy elég kevés borász foglalkozik ezzel a fajtával. Lehetséges, hogy el fog tűnni ez a fajta?

Emlékeim szerint nagyon finom bort volt és szeretnék még inni belőle. Tudnátok ebben segíteni?



2016. jan. 18. 17:35
 1/4 Mojjo ***** válasza:
100%

Valóban viszonylag kevesen foglalkoznak vele. Nem tart számot valami nagy érdeklődésre, általában nem tartják túl sokra a borát, és leginkább, mint szükséges rossz volt eddig is termesztve - a sokkal jobban eladható, és véleményem szerint is értékesebb kéknyelű nevű szőlőfajtának a porzópárja ugyanis a budai zöld. Szegény kéknyelű nem képes egyedül megtermékenyülni, és ehhez a művelethez volt szükség a budai zöldre. Mostanság azonban már más fajtákat is kikereszteztek, amik képesek erre, ráadásul hatékonyabban is, mint a budai zöld, ráadásul kereslet is nagyobb van rájuk és jóval jobb pénzért eladhatóak - pl a rózsakő nevű fajta. (De maga a kéknyelű is egy rendkívül ritka fajta, szóval értelemszerűen a rózsakő, meg budai zöld még ritkábbak.)


A Folly Arborétum pl foglalkozik a budai zöld fajtával, fajtaborként. Lehet most épp nem kapható egy évjáratból sem, de minden évben ki szoktak jönni vele. Amúgy, attól, hogy egy évben egy fajta egy termelőtől épp ízlett, nem jelenti azt, hogy legközelebb is fog - még akkor sem, ha ugyanaz a termelő. Egy-egy szőlőfajtának rendkívül sok arca van, és bőven nem biztos, hogy ugyanazt az arcát fogja egy másik alkalommal mutatni, szóval erre készülj fel.

2016. jan. 18. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem volt olyan rossz az a budai zold, pont nemreg olvastam egy jo regenyt, ami a XIX sz.-i budapesten jatszodik, azonbelul is a Tabanban, ahol nagyonsok budai zold volt a filoxeria jarvany elott. Teny, hogy soha nem volt egy pozsonyi feher vagy a vali volgyi bor, de anno a racok jol kereskedtek vele es mindenkorcsmaban az volt! En multkor a Thummererrel neztem eghy musort, abban a csokakot emlitette, hogy megprobalkozott vele, de belatja, hogy miert tunt el a tortenelem sullyesztojeben. A budai zoldet nem ismerem, de ha a Hubaek feladtak, akkor az mar tenyleg veszett fejsze nyele!
2016. jan. 18. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Mojjo ***** válasza:

Csókakő még mindig egy település, amire te gondolsz, az a csókaszőlő :) Ezt pár hónapja egyszer már megbeszéltük ;)


Egyébként az, hogy régen mennyi kocsmában volt egy-egy fajta, nem jelent sokat, legalábbis a szőlőfajta borának minőségi potenciáljáról biztos, hogy semmit nem mond. De a Folly Arborétum budai zöldek teljesen korrektek szoktak lenni az árukért.

2016. jan. 18. 23:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kimerítő választ :)
2016. jan. 19. 10:58

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!