Hogyan kerülhet kereskedelmi forgalomba olyan ízű bor amin 100 %-ban érezni a rothadt gyümölcs ízét?
A kulcsszavakból ítélve penészes, dohos ízt éreztél. Ez nagy valószínűséggel egy gyakori borhibára, a TCA-ra (dugósságra) utal. Ez bőven a palackozás után alakul ki, palackozás előtt az ilyen bor még tökéletes volt. A parafadugó szemölcseiben esetlegesen megtapadó gombafajok okozzák, akik egy triklóranizol nevű vegyületet termelnek és ezzel gazdagítják a bort, aminek bizony dohos, penészes szaga/íze lehet tőle.
Ez egy viszonylag ritka dolog, de kivédhetetlen - legalábbis, ha parafával zárja a bortermelő a palackokat. Nem a bortermelőn múlik, ez pusztán szerencse/szerencsétlenség kérdése. Persze, ha csavarzáras a bor, esetleg üvegdugós az más, de ez utóbbi drága az előbbit meg még mindig nem tartják túl elegánsnak a fogyasztók.
Ha nem parafadugós bor volt, akkor lehet valami másféle borhiba. Ez esetben, ha gondolod, írd körül, és megpróbálhatjuk kitalálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!