Készítettem gyümölcsbort (ribizli), és az üvegek kupakjai "lövöldöznek", mi a teendő? Normális folyamat ez?
Sziasztok bormesterek! Életemben először készítettem gyümölcsbort. Egész jóra sikerült többek szerint is... a lényeg a következő.
Pincében vannak üvegekben, ÚJ parafadugókkal bedugózva. Itt ott egy két üveg "kilövi" magából a dugót, miért van ez? Új vagyok a borkészítésben úgyhogy fogalmam sincs róla, hogy hogyan működik ez ugyebár, de nagyon érdekel a téma...
Második dolog amit fent nem írtam le, de hogyan lehet szabályozni a gyümölcsbor erősségét (alkoholtartalmát)?? Szerintem elég erős lett...
Erjed, széndioxid szabadul fel, és a gáz kitör a palackból.
Az erjedésnek nem a lezárt palackban kellene megtörténni, hanem megfelelő mérető zárt tárolóban, amelyikben a levegőtől elzártan végbe mehet az erjedés, de a felszabaduló gáz távozni tud.
Erre egy segédeszközt szokás alkalmazni, kotyogó a neve, de ötletes megoldásokkal helyettesíthető, a lényeg, hogy a forrás befejeztéig nem szabad lezárt üvegbe tenni, viszont a folyamatos szellőzéstől óvni kell a murcit, időnként átfejteni.
A kiforrás a cukortartalomtól, hőmérséklettől függően változik, de hetekről, hónapokról van szó.
Palackokba porciózni, lezárni a már kiforrt bort szabad, amikor már nincs gáz fejlődés.
Nyisd ki az üvegeket, mert valószínű a többi palack is gázosodott, még forrásban van benne a bor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!