Milyen gyümölcsből legkönnyebb/legjobb pálinkát főzni?
Valójában a szőlőnek, fügének és a sárgadinnyének, cukordinnyének van magas cukorfoka, mindegyikből kiváló pálinkát lehet csinálni. (Mindhármat ittam már.) Csakhogy a szőlőből bor készül, a füge és a dinnye viszont kényes, napfényigényes, nem terem meg mindenhol.
Ezért marad a sárgabarack, szilva és a körte második opcióként. Most már ezekből is van kismillió fajta, nem kell feltétlenül ahhoz a kettőhöz ragaszkodni, ami dédapáink idejében volt. Amelyik kellően jó termést hoz, olyant kell telepíteni. Azt viszont a terület adottságai, a talajfajta, a fekvés, a mikroklíma határozza meg, hogy melyik fajtákkal érdemes próbálkozni, melyikekkel véletlenül sem. Mindenképpen innen kéne megközelíteni a kérdést.
Lehet almából is, meggyből, cseresznyéből, birsalmából is, meg ki tudja még miből nem, pálinkát főzni, de ezek már inkább a szükségmegoldás kategóriába tatoznak, ahol nincs más gyümölcs. Ettől persze ezek is nagyon jó pálinkák tudnak lenni, ha kellő odafigyeléssel készülnek.
A szilva a legkönnyebb, nem véletlen, hogy eredetileg a legtöbb gyümölcspárlat szilva volt.
Egyaránt magas a sav- és cukortartalma, így a cefréje nehezebben romlik, nem fontos savazni, és jó a kihozatala is. A szőlő is elég jó ilyen szempontból, de azt érdemes bogyózni, ezért több vele a munka.
Nekünk két százévesnél idősebb körtefánk van. 12 éve megfiatalítottuk és nagyon szép termést ad azóta is.
A körte ugyan nem ad nagyon sok pálinkát, de mi szeretjük. Egy öreg fa hamarabb ad termést,mint egy csemete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!